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Re: 	 T--- R--- P---
No Account Number 

Dear T--- R---: 

I am responding to your communication dated June 1, 1997 to the Legal Division of the 
California State Board of Equalization. You ask about your responsibility to collect California 
sales or use tax in certain situations described below. 

You write that you sold your printing company in California, and moved to Arizona. 
Since then, you have been contacted by former customers who have asked you to continue to 
produce colored hotel brochures for them.  You state: 

“I have been doing this as a printing broker, using a printing firm in Missouri. 
That firm ships the completed brochures direct to my customer in California. 
Therefore, I understand that I am not responsible to collect either California Sales 
or a Use Tax. Is this correct? 

“Next: If I call a independent photographer in California to go to the hotel and 
take pictures and send to me, who is responsible for the tax? 

“Another next; If I go to the Hotel myself and take the photographs and return to 
Arizona and have the film developed in Arizona to use in the brochure, am I then 
responsible for a Sales or Use tax of the photography?  Or does this taking of the 
photographs make the entire job, design and printing come under a California 
Sales or Use tax? 
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“I have a customer in California who owns a Hotel and also happens to be a CPA. 
He says that I should not charge him a Sales or Use Tax because of being out of 
State. Therefore the reason for this request.”  (Quoted as written.) 

For purposes of this opinion letter, we assume that other than the “independent 
photographer,” referred to above, you have no business location, employees, agents, or 
representatives in California. We also assume that your California customers order brochures 
directly from you while you are not in the state of California, e.g., Arizona.  We further assume 
that when you telephone an independent photographer in California to take and send you 
photographs which you will use in the production of the brochures, the photographer agrees, and 
actually does, take and sell to you the photographs.  We assume the photographer then sends the 
photographs directly to you via the United States Postal Service or other common carrier.  We 
also assume that thereafter the original photographs do not return to California.  Lastly, we 
assume that the printer in Missouri invoices you for the printing and mailing of the brochures, 
i.e., you take title and are the owner of the brochures, and that you, in turn, sell the brochures to 
your California customers at a marked-up price to cover your production costs and profit. 

Discussion 

A retail sale of tangible personal property in California is subject to sales tax measured 
by the retailer’s gross receipts, unless the sale is specifically exempted or excluded from taxation 
by statute, e.g., sales made in interstate commerce.  (Rev. & Tax. Code § 6051; see, e.g., Rev. & 
Tax. Code §§ 6352, 6396.) A sale at retail is a sale for any purpose other than resale in the 
regular course of business. (Rev. & Tax. Code § 6007.) When sales tax does not apply, use tax 
measured by the sales price applies to the use of tangible personal property purchased from a 
retailer for storage, use, or other consumption in California, unless the use is exempted or 
excluded from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.) 

Although you state that you are a “printing broker,” you are actually buying and reselling 
brochures. Thus, you are the retailer of such brochures.  Under the facts stated above, your sales 
occur outside of California. (See generally, Reg. 1620(a)(2)(B).)  Thus, your sales of brochures 
to customers in California are not subject to California sales tax. 

Since the sales tax does not apply, and your customers are purchasing their brochures for 
use in California, your purchasers are liable for California use tax measured by the sales price of 
the brochures. (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.) Generally, your customers in California, 
e.g., the CPA hotel owner, who purchase brochures from you are the persons responsible to 
report their purchases of the brochures for use in California on line 2 of their sales and use tax 
returns, and remit the use tax which is due to the state. 
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However, you should be aware that a retailer who comes within the definition of a 
“retailer engaged in business in this state [California],” as that term is defined in Revenue and 
Taxation Code section 6203, is required to collect the applicable California use tax with respect 
to its sales of tangible personal property to California consumers.  Thus, if facts exist which 
cause you to be defined as a retailer engaged in business in this state, you would be required to 
collect and remit to this Board the California use tax owed by your California customers. 

Based upon the facts which you have provided, a potentially relevant definition of retailer 
engaged in business in this state is set forth in subdivision (b) of section 6203: 

“Any retailer having any representative, agent, salesperson, canvasser, 
independent contractor, or solicitor operating in this state under the authority of 
the retailer or its subsidiary for the purpose of selling, delivering, installing, 
assembling, or the taking of orders for any tangible personal property.” 

The mere hiring of an unrelated photographer to take photographs in this state, and then 
to send the photographs to you outside this state would not bring you within the definition, 
quoted above, of a retailer engaged in business in California. Likewise, if you are in California 
to take photographs and your activity in this state does not involve selling, delivering, or taking 
orders for brochures or any other tangible personal property, then you would not be a retailer 
engaged in business in this state and you would not be required to collect use tax from your 
California purchasers. 

However, under subdivision (b), quoted above, you would be regarded as engaged in 
business in California if you, or any representative for you, engages in any selling activities 
within the state. We note that in our experience it would be unusual for a retailer, such as 
yourself, to visit the hotel of a customer to take photographs, and have no additional interaction 
and discussion which is related to the sale and purchase of the brochures.  Therefore, please be 
advised that if you or any representative engage in any activities beyond photography which 
constitute selling activities, such as soliciting sales, taking orders for sales, or making contacts 
for future sales, you will be considered as engaged in business in this state within the meaning of 
subdivision (b), and required to collect and remit the California use tax from your California 
customers. 

Lastly, we address your question concerning the taxation of the sales or use of 
photographs which you pay an independent photographer to take and ship, pursuant to an 
agreement between you and the photographer, to you in Arizona.  Neither you nor the California 
photographer owes California sales or use tax on the sale or use of such original photographs 
which do not return to this state. (Reg. 1620(3)(B).)  Please also note that if you come to 
California yourself and take the photographs, returning to Arizona where you have the film 
developed, you have not made a taxable sale or use of the finished photographs in this state. 
However, any supplies which you purchase in California for use in the photography, such as the 
film, are subject to tax at the time of your purchase or use of them in this state. 
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I hope this information is of assistance.  Please write again if we may answer any other 
questions. If you do write again, please include a detailed description of any business activities 
of Tal Rice Productions, its representatives, or yourself in California. 

Sincerely, 

Sharon Jarvis 
Senior Tax Counsel 

SJ:rz 

cc: Out-of-State District Administrator - (OH) 


