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Subject: Vaulted Tanks 

This is in response to your request for a legal opinion as to whether vaulted tanks are subject to the 
Underground Storage Tank Fee. For the reasons discussed, we conclude that tanks fitting the 
factual description below are excluded from the Fee. 

STATEMENT OF 'FACTS 

Underground vaults are manufactured and installed for the purpose of containing petroleum storage 
tanks. The vaults are generally made of concrete and installed underground in the manner of a 
cellar. The vault is sealed; however, an operator can enter the vault to inspect the tanks. The tanks 
are raised off the floor of the vault permitting visual inspection of the entire tank for leaks or 
corrosion. If any leaks occur, they are contained within the vault. There is no remote dispensing or 
filling of the tanks. The connecting pipes drop vertically into the tanks and can be visually 
inspected. 

APPLICABLE LAW 

Federal law provides the applicable definitions at 40 CFR section 280.12. 

"Tank" is a stationary device designed to contain an accumulation of 
regulated substances and constructed of non-earthen materials (e.g., 
concrete, steel, plastic) that provide structural support. 

"Underground area" means an underground room, such as a basement, 
cellar, shaft or vault, providing enough space for physical inspection of the 
exterior of the tank situated on or above the surface of the floor. 

"Underground storage tank" or "?-JUST" means any one or combination of 
tanks (including underground pipes connected thereto) that is used to 
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contain an accumulation of regulated substances, and the volume of which 
(including the volume of underground pipes connected thereto) is 10 
percent or more beneath the surface of the ground. This term does not 
include any ...[ sltorage tank situated in an underground area (such as a 
basement, cellar, mineworking, drift, shaft, or tunnel) if the storage tank is 
situated upon or above the surface of the floor. 

Health and Safety Code section 25280 contains a statement of the legislative intent in enacting the 
UST Fee Law : -- 

t -- 
- 

[I]t is in the public interest to establish a continuing program for the purpose of 
preventing contamination from, and improper storage of, hazardous substances 
stored underground.. . [and to] ensure that newly constructed underground 
storage tanks meet appropriate standards ... so that the health, property, and 
resources of the people of the state will be protected. 

Health and Safety Code section 25283.5 provides that a UST is exempt from the payment of the 
Fee if the following criteria are met: 

(a) All exterior surfaces of the tank, including connected piping, and the 
floor directly beneath the tank, can be monitored by direct viewing. 

(b) The structure in which the tank is located is constructed in such a 
manner that the structure provides for secondary containment of the 
contents of the tank, as determined by the local agency 

(c) The owner or operator of the underground storage tank conducts daily 
inspections of the tank and maintains a log of inspection results for review 
by the local agency, 

(d) The local agency determines that the UST meets requirements which 
are equal to or more stringent than those imposed by the law. 

ANALYSIS 

The purpose of the Fee is to provide a h n d  for cleanup of soil contaminated by leaking 
underground tanks and to regulate newly constructed tanks. Certain below ground tanks are 
excluded from the definition of UST and/or exempted from the registration and fee payment 
requirements. It is our opinion that vaulted tanks could fall within this exclusion/exemption 
provided that the concrete vault is determined by the local agency to provide for secondary 
containment of the petroleum. The description of the vault indicates that the tanks are subject to 
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direct visual inspection of all exterior surfaces. The other requirements of Health and Safety Code 
section 25283.5 must also be met. 

CONCLUSION 

Not all tanks contained in vaulted systems are excluded or exempted from the Fee. However, a 
system which provides adequate secondary containment, permits visual inspection of the entire 

-exterior surface of the tanks including the underside and all connected piping, and which is 
inspected on a daily basis would meet the requirements for the exemption if app'roved by the local 

--- 
agency. 
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