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PROPERTY AND SPECIAL TAXES DEPARTMENT 
PROPERTY TAXES CURRENT LEGAL DIGEST NO. 2012-2 

August 29, 2012 

200.0300(b)  BASE YEAR VALUE TRANSFER – GOVERNMENT ACQUISITION  
200.0363  Replacement Property—Comparable in Size.  In 2007 Caltrans acquired a parcel 

of real property by eminent domain. Two years later, Caltrans acquired portions of two other 
parcels. One replacement property is being purchased to replace the three properties taken. 
The combined base year values of the taken properties may be transferred to the 
replacement property as long as the full cash value of the replacement property is less than 
120 percent of the combined awards for the properties taken.  C 3/24/2011.  [POSTED] 

220.0000  CHANGE IN OWNERSHIP 
220.0042  Community Property.  If a married couple owning a joint tenancy interest in real 

property wishes to transfer that interest to an entity in which one of them has an ownership 
interest, the couple may avoid reappraisal by converting the joint tenancy interest to 
community property prior to transferring the interest to the entity.  C 10/24/1986.  
[DELETED] 
Delete – The backup correspondence does not explain how a transfer of community 
property to a partnership interest held by one spouse is proportional. 

220.0361  Leasehold Improvements.  To determine whether there has been a change in 
ownership of tenant-constructed improvements when the land owner (lessor) undergoes a 
change in ownership, it is necessary to determine who owns the improvements. According 
to Auerbach v. Assessment Appeals Board (2006) 39 Cal.4th 153 and Phelps v. Orange 
County Assessment Appeals Board No. 1 (2010) 187 Cal.App.4th 653, the key factor in 
determining whether tenant-constructed improvements belong to a lessor for property tax 
purposes is whether the improvements must be surrendered to the lessor upon lease 
termination. In a situation where the lease requires any buildings or structures owned by the 
lessee be removed prior to termination of the lease, then the improvements would be 
considered owned by the lessee and not by the lessor. Thus, a change in control in the 
lessor would not result in a change in ownership of the improvements owned by the lessee. 
C 1/11/2011.  [POSTED] 

220.0392  Limited Partnership.  When a limited partnership dissolves upon the death of a 
partner (whether general or limited), but the remaining partner or partners carry on the 
partnership's business in the form of a new partnership, there is a change in ownership of 
the partnership's real property.  However, no change in ownership results when a partner 
dies and the remaining partners agree in writing to continue the limited partnership pursuant 
to the provisions of Corporations Code section 15681(c), thus avoiding the dissolution of a 
limited partnership.  C 5/28/2002.  [DELETED] 
Delete – The application of the step transaction doctrine is incorrect in a situation involving 
the dissolution of a partnership due to the death of a partner. The normal steps followed in 
liquidating a legal entity that by law has dissolved do not appear to be extra steps as 
required by the step transaction doctrine. 
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220.0447  Options.  Civil Code section 885.010(b) states that a power of termination is an 
interest in real property; however, until exercised, the power of termination is a future, 
contingent interest in the property.  Therefore, the creation or transfer of such an interest is 
not a change in ownership.  However, if and when the Grantor does exercise the power of 
termination and the beneficial interest in the property is transferred to the Grantor, a change 
in ownership will result.  C 1/25/2011.  [POSTED] 

220.0510  Partnership.  Where a partnership agreement does not provide for continuation of 
the partnership, the death of a partner results in a dissolution of the partnership.  In a two-
person partnership in which each partner holds a 50 percent partnership interest, if an heir 
succeeds to the partnership interest of a deceased partner, there is an immediate transfer of 
the deceased partner's partnership interest upon his or her death but the heir does not 
become a partner.  The transfer of the deceased partner's partnership interest constitutes a 
transfer of 50 percent or less of the total partnership interest, and there is no change in 
ownership pursuant to Revenue and Taxation Code section 64(a).  Additionally, if the heir is 
a spouse, such a transfer would also be excluded by Revenue and Taxation Code section 
63. 

If the surviving partner and the heir become equal partners, they effectively form a new 
partnership in one of two ways, either of which is a change in ownership of the property 
involved.  The first is by a transfer from the dissolved partnership with the surviving partner 
as sole partner to the new partnership with the surviving partner and heir as partners.  The 
proportional ownership interests do not remain the same after the transfer.  The second 
involves a transfer of the real property from the partnership to the surviving partner and to 
the heir in equal shares and subsequent transfers of the real property by the parties to the 
new partnership with themselves as equal partners.  Although the parties would hold the 
same proportional interests before and after each transfer and the Revenue and Taxation 
Code section 62(a)(2) could be applicable, the transfers would result in changes in 
ownership under the step transaction doctrine. 

If the partnership liquidates, there is a change in ownership of the real property, but the 
section 62(a)(2) exclusion is applicable.  Upon dissolution, the surviving partner is 
empowered to wind up the partnership by statutory authority, but he or she receives no 
vested or beneficial interest in the deceased partner's share of the partnership or its assets. 
When the real property is distributed to the surviving partner and the heir, the proportional 
ownership interests in the real property transferred are the same.  C 4/11/1997.  [DELETED] 
Delete – The application of the step transaction doctrine is incorrect in a situation involving 
the dissolution of a partnership due to the death of a partner. The normal steps followed in 
liquidating a legal entity that by law has dissolved do not appear to be extra steps as 
required by the step transaction doctrine. 

220.0594  Rescission.   Civil Code section 1688 et seq. provides for rescission of contracts, 
including contracts for the transfer of real property.  When a contract for the transfer of real 
property is rescinded based upon consent of the parties, rescission must be evidenced by a 
written notice of rescission signed by the parties to the contract, which should be provided to 
the assessor.  At the same time that a rescission occurs, a rescission deed or a 
reconveyance of title should also be recorded with the county recorder’s office.  The 
provisions of the Civil Code do not require court approval or a court order for rescission to 
be valid when the parties to the contract mutually agree to rescind.  Rescission of a transfer 
of real property relates back to the formation of a contract and dissolves it as though it had 
never been made.  Thus, once a contract is rescinded by mutual consent, the parties are 
placed in the same position they were in before the contract was executed.  The value of the 
real property reverts to its previous base year value with appropriate adjustment(s) for 
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inflation.  However, in the context of property taxes, rescission has only prospective 
application; no refund of taxes is available to the parties for the period of time under which a 
conveyance is treated as a change in ownership, as the conveyance was effective for that 
period of time.  C 5/31/2007.  [DELETED] 
Delete – The backup correspondence is inaccurate in its analysis of the change in 
ownership situation. The transaction should have been excluded under section 62(a)(2). 

220.0663  Statement Filing Requirements.  A state assessee that owns or leases only 
property that is state assessed is not required to file form BOE-100-B, Statement of Change 
in Control and Ownership of Legal Entities with the State Board of Equalization when an 
unrelated entity obtains a controlling interest in the assessee. However, where a state 
assessee either owns locally assessed property or has direct or indirect ownership control of 
any legal entity that owns locally assessed property, the person or entity obtaining 
ownership control of the state assessee would be required to file the Statement of Change 
in Control and Ownership of Legal Entities with the Board of Equalization.  C 
2/22/2011.  [POSTED] 

220.0822  Trusts—Sprinkle/Spray Provisions.   If a trust provides that the trustee may 
exercise a sprinkle power to a group of beneficiaries that includes some persons to whom 
exclusions are available and some to whom no exclusions are available, then it is treated as 
though no exclusions are available.  If the trust does not specify a fixed interest for each 
beneficiary, all beneficiaries are presumed to have equal interests in the property. 
C 1/4/2006.  [DELETED] 
Delete – The backup correspondence incorrectly opines that there is a partial reassessment 
if a nonexcludable beneficiary comes into a class to which trust assets can be 
sprinkled/sprayed. At that point, there should be a 100 percent reassessment. 

260.0000  CONFIDENTIAL RECORDS OF TAXPAYERS 
260.0070  Possessory Interests Annual Usage Report.  The Possessory Interests Annual 

Usage Report (form BOE-502-P), is a public record that is open to public inspection under 
the California Public Records Act (CPRA), and the information that a state or local 
governmental entity is required to report to a county assessor is public information. In 
Commission on Peace Officer Standards and Training v. Superior Court of Sacramento 
(2007) 42 Cal.4th 278, the California Supreme Court made it clear that the Court’s concern 
was with the disclosability or confidentiality of the information itself, and not the location or 
manner in which the information is stored. For this reason, county assessors may not refuse 
disclosure of the information required to be reported by section 480.6, subdivisions (a)(1) 
through (6), if provided in a substitute format other than the Usage Report.  C 12/1/2011.  
[POSTED] 

360.0000  DISASTER RELIEF 
360.0032  Ownership.  The new construction exclusion for property damaged or destroyed by 

misfortune or calamity is available to persons who owned the property when it was damaged 
or destroyed. If the damaged property is transferred to an eligible transferee for purposes of 
the parent-child exclusion, no new base year value will be established as a result of the 
parent-child transfer. However, if the child rebuilds the damaged house, the child will not 
receive the new construction exclusion. Thus, the new construction will be reassessed upon 
its completion pursuant to section 71 and section 110.1(a)(2)(B).  C 1/24/2011.  [POSTED] 
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535.0000  LAND USE RESTRICTIONS 

535.0011  Conservation Easements.  The conveyance of an "Agricultural Conservation 
Easement" to a California nonprofit, public benefit corporation for the purpose of allowing the 
corporation to hold the property in trust perpetually as agricultural land does not constitute a 
restriction to be taken into account when valuing the property to which the easement applies 
for property tax purposes.  However, the granting of such an easement to a governmental 
agency would constitute a restriction of the type referred to by Revenue and Taxation Code 
section 402.1.  C 8/15/1989. 

Note:  Stats. 1993, Ch. 1002, in effect January 1, 1994, added subdivision (a)(8) to section 
402.1 which provides that an enforceable restriction to which the use of land may be 
subjected and which an assessor must consider when assessing the land includes a 
recorded conservation easement, as described in section 815.1 of the Civil Code, granted in 
favor of a nonprofit corporation organized pursuant to section 501(c)(3) of the Internal 
Revenue Code that has as its primary purpose the preservation, protection, or enhancement 
of land in its natural, scenic, historical, agricultural, forested, or open-space condition or 
use.  [DELETED] 
Delete – This annotation is obsolete due to the 1993 amendment that added subdivision 
(a)(8) to section 402.1. Neither the annotation nor the backup correspondence are helpful or 
relevant since the statute has been so substantially amended on this issue. 

625.0000  PARENT-CHILD TRANSFER 
625.0059  Damaged or Destroyed Property.  The new construction exclusion for property 

damaged or destroyed by misfortune or calamity is available to persons who owned the 
property when it was damaged or destroyed. If the damaged property is transferred to an 
eligible transferee for purposes of the parent-child exclusion, no new base year value will be 
established as a result of the parent-child transfer. However, if the child rebuilds the 
damaged house, the child will not receive the new construction exclusion. Thus, the new 
construction will be reassessed upon its completion pursuant to section 71 and section 
110.1(a)(2)(B).  C 1/24/2011.  [POSTED] 

760.0000  STATE ASSESSEES 
760.0002  Change in Ownership Statement.  A state assessee that owns or leases only 

property that is state assessed is not required to file form BOE-100-B, Statement of Change 
in Control and Ownership of Legal Entities with the State Board of Equalization when an 
unrelated entity obtains a controlling interest in the assessee. However, where a state 
assessee either owns locally assessed property or has direct or indirect ownership control of 
any legal entity that owns locally assessed property, the person or entity obtaining 
ownership control of the state assessee would be required to file the Statement of Change 
in Control and Ownership of Legal Entities with the Board of Equalization.  C 
2/22/2011.  [POSTED] 

790.0000  SUPPLEMENTAL ASSESSMENT 

790.0091  Fixtures.  As the result of the 1985 addition of Revenue and Taxation Code section 
75.16, the value of fixtures removed on or after March 1, 1985, is to be included in any 
computation of fixture value whether or not the removal is associated with other new 
construction.  Pursuant to sections 75.15 and 75.16, the values of fixture removals reported 
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for March 1, 1985, to February 28, 1986, will be considered as negative amounts, credits, 
when computing any supplemental assessment to be enrolled.  If only fixture removals are 
reported, the taxpayer would get a refund, but only if the taxes had been previously paid; 
otherwise, the values become negative values that can offset positive values. 

Fixtures are deemed to be removed when they are severed from realty; i.e., become 
personal property.  The date of removal to be reported on AH 571D, the supplemental 
schedule for reporting monthly acquisitions and disposals of property, is the date on which 
the fixture is severed.  LTA 3/31/1986 (No. 86/32).  [DELETED] 
Delete – As the result of the 1987 amendments to Revenue and Taxation Code sections 
75.5 and 75.15 and the repeal of Revenue and Taxation Code section 75.16, effective 
August 1, 1987, fixtures are no longer subject to supplemental assessments.   

790.0210  Probated Property.  Revenue and Taxation Code sections 75 and following place no 
time limits on the assessor and other county officials to determine a new base year value, 
issue a notice thereof to the assessee, compute the tax or issue a tax bill.  These statutory 
provisions apply without regard to limitation periods applicable to the filing of claims with the 
probate court. 

If an executor or administrator fails to file the notice of change in ownership as required by 
Revenue and Taxation Code section 480(b), the assessment for the change in ownership 
that occurred as of the date of death could be delayed until after the close of probate 
proceedings and could result in the attachment of a lien on the inherited 
property. C 7/8/1988.  [DELETED] 
Delete – The statute of limitation period for supplemental assessment has been changed 
since the letter was written in 1988. See Letter To Assessors 2002/014. 
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