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PROPERTY AND SPECIAL TAXES DEPARTMENT 
PROPERTY TAXES CURRENT LEGAL DIGEST NO. 2012-1 

March 7, 2012 

200.0400(c)  BASE YEAR VALUE TRANSFER – DISASTER RELIEF 
200.0430  Replacement Property.  Revenue and Taxation Code section 69 permits the base 

year value of property which is substantially damaged or destroyed by a disaster to be 
transferred to comparable property which is acquired or newly constructed as a replacement 
for the substantially damaged or destroyed property if the property is damaged by a major 
misfortune or calamity and located in an area declared to be in a state of disaster by the 
Governor; if the damaged property sustains physical damages amounting to more than 50 
percent of its full cash value immediately prior to the disaster; if the replacement property is 
located in the same county as the damaged property and is acquired or newly constructed 
within two years after the disaster; if the replacement property is comparable to the 
damaged property in size, utility, and function; and if the buyer of the replacement property 
was the owner of the damaged property at the time of damage.  When the base year value 
is transferred to the replacement property, the damaged property is reassessed at its current 
full cash value. 

Only if the replacement property was acquired or newly constructed on or after July 1, 1985, 
can the adjusted base year value be transferred from damaged property to replacement 
property.  "Property" means the appraisal unit as defined in Revenue and Taxation Code 
section 51(e), the unit people in the market typically buy and sell.  Thus, if the $200,000 full 
cash value of a residential property consisted of a land value of $110,000 and an 
improvement value of $90,000, and only the improvement was destroyed by a disaster, the 
owner could not transfer the base year value because the appraisal unit did not sustain 
damages amounting to more than 50 percent of its full cash value prior to the disaster. 
Finally, in the event the damaged property is reconstructed, that reconstruction is not eligible 
for property tax relief under section 70(c) but rather, it is deemed to be new 
construction. LTA 3/10/1987 (No. 87/23).  [DELETED] 
Delete – The definition of the 50 percent test in section 69(c)(1) was amended effective 
January 1, 2010 (Stats. 2009, ch. 67). 

220.0000  CHANGE IN OWNERSHIP 
220.0044  Community Property.  The form of title presumption overrules the general 

community property presumption such that property that is acquired by a married person 
during the marriage in the name of one spouse is presumed to be the separate property of 
that spouse. The separate property presumption can be rebutted by clear and convincing 
evidence that there was an agreement or understanding between the spouses that the 
property was to be held as community property.  C 10/27/2010.  [POSTED] 

220.0166  Easement.  In 1997, owners of Property (servient tenement) entered into an 
agreement with the city to provide an off-site parking area of at least 76 parking spaces for 
the tenants of Adjacent Property (dominant tenement). The agreement provided that it would 
run with the land; be binding on future owners, encumbrancers, successors, heirs or 
assignees; and would continue until released by the city. Thus, the agreement created an 
appurtenant easement for a minimum of 76 parking spaces for exclusive use by tenants of 
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Adjacent Property.  Because the easement is perpetual in nature, for a minimum of a fixed 
number of spaces, and exclusive, its value is substantially equal to the value of the fee 
interest.  The grant of the easement satisfied all three prongs of Revenue and Taxation 
Code section 60, and there was a change in ownership of 76 parking spaces in 1997 when 
the agreement was entered into.  As a result, 76 spaces of the total parking spaces on 
Property are a component of Adjacent Property’s appraisal unit, and must be assessed to 
Adjacent Property.  Because those 76 parking spaces are not a component of Property's 
appraisal unit, they did not undergo a change in ownership when Property was sold in 2007 
and should not be assessed to Property's owners.  C 10/22/2010.  [POSTED] 

220.0458  Original Transferor.  In 1996 two persons as tenants in common transferred 
property to themselves as joint tenants. Because this was prior to the November 13, 2003 
change to Property Tax Rule 462.040(b)(1), neither person became an "original transferor." 
Upon the death of one joint tenant in 2008, the surviving joint tenant acquired the decedent's 
50 percent interest and became the sole owner of the property, resulting in a change in 
ownership of that 50 percent interest in the property. However, if the property had been 
transferred on or after November 13, 2003, both persons would be considered "original 
transferors" and there would not be a change in ownership of a 50 percent interest in 
the property upon the death of one joint tenant.  C 10/20/2010.  [POSTED] 

250.0000  COLLEGE EXEMPTION 
250.0005  Exclusive Use.  To qualify for exemption, property must be used exclusively for 

educational purposes.  This purpose includes facilities that are reasonably necessary to 
further the primary educational purpose of a university or college,  such as college- or 
university-provided faculty and student housing. However, the mere fact that apartments are 
located near campus and that most of its tenants are students does not make the 
units eligible for the college or public schools exemption.   C 12/14/2010.  [POSTED] 

340.0000  DELINQUENT TAXES 
340.0005  Foreclosure.  When the California Housing Finance Agency obtains a property 

through foreclosure, the county auditor must transfer to the unsecured roll any delinquent 
taxes for tax years prior to the foreclosure that have become a lien on the 
property. C 11/2/2010.  [POSTED] 

610.0000  NEWLY CONSTRUCTED PROPERTY 
610.0080  Seismic Safety Exclusion.  Article XIII A, section 2(a) of the California Constitution 

and Revenue and Taxation Code section 70(d) provide that locally mandated building 
improvement or reconstruction related to seismic safety and required for unreinforced 
masonry-walled structures will be excluded from new construction for 15 years following the 
commencement or completion of the reconstruction.  This means that qualifying 
reconstruction will be exempted from assessment in the first tax year in which it exists, 
whether as construction in progress or as completed work, and the following 14 tax years. 
The assessor shall enroll the excluded property at its current full cash value in the sixteenth 
tax year following the tax year in which the reconstruction or improvement was begun. 

It is important that the property owner establish to the assessor's satisfaction that the work in 
progress is in fact required to comply with a local seismic safety ordinance, since only such 
work can be excluded.  If the governing body will not issue a certificate of compliance to the 
property owner until the reconstruction is complete, he or she can still provide evidence to 
the assessor that the work is required by showing the original order to comply sent to him or 
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her by the local agency and also a copy of the building permit authorizing the reconstruction 
or improvement of the building.  This interim documentation would meet the statutory 
requirement. 

If the property changes ownership during the 15 year period, a new base year value must be 
established and enrolled for the entire property, including the previously excluded portion of 
new construction, as of the date of the change in ownership, and a 
supplemental assessment must be enrolled.  LTA 12/17/2001 (No. 2001/089).  [DELETED] 
Delete – Proposition 13 (2010), approved by the voters in 2010, removed the 15-year 
exclusion period for unreinforced masonry buildings. 

630.0000  PERSONAL PROPERTY 
630.0009  Conditional Sales Agreement.  Conditional sales leases are agreements whereby 

the seller accepts periodic payments for the purchase price while retaining title to the 
property for security purposes. Revenue and Taxation Code section 405 gives the assessor 
the authority to assess persons owning, claiming, possessing, or controlling property.  With 
regard to leased property, because the lessor is the owner but the property is in the 
possession and control of the lessee, either the lessor or the lessee may be the assessee. 
We have advised that property subject to a true lease should typically be assessed to the 
lessor, while property subject to a conditional sales contract should usually be assessed to 
the lessee since the lessee is considered the owner of the property.  It is our opinion that 
this method of assessment helps to avoid double taxation, to ensure correct application of 
property tax exemptions, and to allow for the proper valuation of the property subject to 
lease.  Should a county choose to assess the lessor instead, then precautions should be 
taken to ensure that property is not subject to double taxation.  C 12/21/2010.  [POSTED] 

690.0000  PUBLIC SCHOOLS EXEMPTION 
690.0006  Exclusive Use.  To qualify for exemption, property must be used exclusively for 

educational purposes.  This purpose includes facilities that are reasonably necessary to 
further the primary educational purpose of a university or college,  such as college- or 
university-provided faculty and student housing. However, the mere fact that apartments are 
located near campus and that most of its tenants are students does not make the 
units eligible for the college or public schools exemption.   C 12/14/2010.  [POSTED] 

735.0000  RETIREMENT SYSTEMS (PUBLIC) PROPERTY 
735.0009  Limited Liability Company.  Ownership of a limited liability company (LLC) that 

owns real property is not equivalent to direct ownership of that real property.  The separate 
entity theory is equally applicable to limited liability companies as it is to corporations.  Under 
Corporations Code section 17300, members of an LLC hold no direct ownership interest in 
an LLC’s assets.  Thus, real property that is owned by an LLC that is owned by a 
retirement system is not exempt from property tax.  C 12/14/2010.  [POSTED] 
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