
STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
ASSESSMENT STANQARDS DIVISION 
450 N Street, MIC: 64, Sacramento, California 
(P. O. Box 942B79. Sacramento. CA 94279-0001 ) 

Telephone: (91 6) 445-4982 
FAX: (91 6) 323-8765 

BRAO SHERMAN 
5econ<I 00,""",. loo; ~.

ERNeST J OROHEHBURG JR 
TIw<I OoSlnGt, s.a~ Doe9<> 

MA~EWK FONG 
FouM OrsWC1, Lo. ""gil .. 

GRAY OAVIS 
Con_,~ro 

BURTON W OlIVER 
& .cutw. 0;,..,,,,, 

No . 94(59 

 

Octo ber 20, 1994 

SEE AH 401 FOR A REVISED 
DEFINITION OF FULL CASH 
VALUE 

TO COUNTY ASSESSORS: 

PROPOSITION 58 ISSUES 

This letter discusses current issues relating to the Revenue and Taxation Code Section 
63. I exclusion from change in ownership of transfers of real property between parents 
and children. (All statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless 
otherwise indicated.) 

TAXPAYER IDENTIFICATION NUMBERS 

Chapter 1222, Statutes of 1994 (Senate Bill 1431, Committee on Revenue and Taxation) 
bas been signed by the Governor. Among other things, Chapter 1222 permits certain 
nonresident aliens the use of tax identification numbers issued by the Internal Revenue 
Service (IRS) for purposes of the parent/child change in ownership exclusion. Section 
63.1 provides that the parent-child exclusion shall not be allowed for transfers of real 
property other than the principal residence unless the eligible transferee files a claim with 
the assessor funtishing the Social Security number of each eligible transferor. In order to 
monitor the $1 ,000,000 lim.i~ the Board developed a program keying on the Social 
Security numbers of the transferors. 

A problem arose, though, in that not all eligible transferors can obtain Social Security 
numbers. In particular, transferors who are not citizens of the United States may have 
problems obtaining Social Security numbers. Transferors who are not citizens of the 
United States may obtain United States Social Security numbers if they have a valid 
reason for needing one or are considered residents of the United States, Non-United 
States citizens need Social Security numbers, for example, to obtain driver's licenses, to 
open bank accounts, or to file income tax returns in the United States. However, the 
Social Security Administration has stated that the property tax benefit of Section 63 . I is 
not a valid reason to issue Social Security numbers to non-United States citizens. 
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Because some non- United States citizen transferors have not been able CO obtain Social 
St!curity numbers, the respective transferee cannot file a claim for the Section 63.1 
exclusion. However, in the opinion of our legal slaff, the California courts will not 
sustain the Social Security number requirement if it would preclude these transferees 
from receiving the benefits of Proposition 58. Therefore, we have adjusted the 
~onitoring program so that it will now accept another identification number when the 
transferor cannot obtain a Soc ial Security number. We will now accept an identification 
number issued by the IRS when a Social Security number cannot be obtained because the 
eligible rransferor is a foreign national. 

A non-United States citizen is subject to U.S. income tax on income from sources within 
the United States (e.g. , gains, profits, and income from the sale or other disposition of 
real property located in the United States). In addition, non-United States citizens are 
required to file federal income tax returns if they se ll real property in the United States or 
give a gift (including real property) of more than $ 10,000 to one individual. Thus, if non­
United States citizens are required to file either a U.S. Nonresident Alien Income Tax 
Return (Form 1040NR) or a Gift Tax Return (Form 709) with the IRS, they can obtain 
Social Security numbers from the Social Security Admini~tration. 

Non·United States citizens who are not required to fi le' an income tax return or have 
transferred real property of less than $10,000 to an individual may voluntarily file an 
income tax return; there is no minimum filing requirement. If a tax return is filed without 
a Social Security nwnber. the IRS will assign an "identification number" to the taxpayer. 
An identification number is a Social Security nuunber that begins with "9." These 
identification numbers cannot be applied for; they are assigned by the IRS when the need 
anses. 

Forms to obtain Social Security numbers (Form #55-5) are available at United States 
Embassies. These forms can be filed with the Embassy. At the time of filing, the 
taxpayer must present both a binh certificate and current identification. 

IRS forms are available at United States Embassies or IRS Liaison Offices in foreign 
countries. Taxpayers can also request IRS forms from either of the two following 
addresses: 

Internal Revenue Service Internal Revenue Service 
Eastern Area Distribution Center Western Area Distribution Center 
P. O. Box 85074 Rancho eordova, CA 95743 -000 I U.S.A. 
Richmond, VA 23261-5074 U. S.A. 
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Completed tax returns should be mailed to the Internal Revenue Service Center, 
Philadelphia, Pennsylvania, 19255, U. S. A. For assistance in the United States regarding 
income tax returns, taxpayers can contact the local Internal Revenue Service office listed 
in the telephone directory. For assistance outside the United States regarding income tax 
returns, taxpayers must write to the Internal Revenue Service, Assistant Commissioner 
(International), Attn: IN:C:TPS, 950 L'Enfant Plaza.South, S.W., Washington, DC 20024, 
U. S. A. 

In swnmary, we will accept identification numbers issued by the IRS for the Section 63 . 1 
monitoring program in lieu of Social Security numbers where the transferor is a foreign 
national who cannot obtain a Social Security number. Note that only Social Security 
numbers or IRS-issued identiflcation numbers for individuals are acceptable. A business 
identification nwnber. employer's number, or corporate or other legal entity identification 
number is not acceptable. However, in estate situations where the decedent. did not have 
a Social Security number, we will accept the Employer Identification number issued by 
the IRS to the estate as the identification number of the eligible transferor. 

TERMINA nON OF JOINT TENANCY 

We recently received a question regarding a recorded document which provided that 
husband and wife agree that any property presently held by them as joint tenants shall be 
deemed to be community property with each entitled to leave his or her one-half (112) 
interest by will. In addition, the document provided that husband and wife further agree 
that any property acquired by them as joint tenanis after the date of the recorded 
document shall also be deemed to be community property unless the parties sign an 
agreement specifically referring to this recorded document and specifically stating that it 
shall not be applicable to such property acquired by the parties in joint tenancy. 

The issue presented is whether in cases where a son or daughter' of the couple owns the 
property in joint tenancy with the couple, such recorded document "breaks" the joint 
tenancy, thus resulting in a change in ownership and requiring the filing of a Section 63 .1 
claim. We assume, for purposes of this analysis, that the parents' recorded document has 
the effect of ending the joint tenancy between all three parties, which transforms the 
son's or daughter's interest into a tenancy in common. Such transfonnation constitutes a 
change in ownership of the child's tenancy in common interest resulting in reappraisal, 
unless the parties qualify the transfer under the parent/child exclusion. 
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FULL CASH VALUE 

\Ve want to clarity our advice on the definition of "full cash va lue" as used in Section 
63.1 for purposes of applying the $1,000,000 exclusion. Section 63.I(c)(3) defines "full 
cash value" and reads: 

" 'Full cash value' means fu ll cash val ue, as defined in Section 2 of Article XIII A 
of rhe Californ ia Consrinaion and Section 110. I, wi th any adjusnnenrs authori zed 
by those sections. and the full value of any Ilew cons01Jcrion in progress. 
determined as of the date immediately prior to the date of a purchase by or rransfer 
to an eligible transferee of real property subject to this section." 

Article XIII A Section 2(b) provides for declines in value as well as base year fac tOring. 
This section reads as follows: 

"The full cash value base may reflect fro m year to year the inflationalY rate not to 
exceed 2 percent for apy given year or reduction as shown in the consumer price 
index or comparable data for the area under taxing jurisdiction. or mav be reduced 
to reflect substantial damage. desmtction or other factors causing a decline in 
value." (Emphasis added. ) 

Since Section 2(b) of Article XIII A provides for declines in value caused by various 
factors, including market forces, we want to clarify that the proper value to report to the 
Board is the lower of either the factored base year value or the market value. Generally. 
the taxable value on the roll at the time of the parent-child transfer is the ful l cash value 
to report to the Board. 

INFORMATION AVAILABLE TO TAXPA YERS 

The data base maintained by the Board on the $1,000,000 portion of Section 63.1 
exclusion is not confidential except for the Social Security numbers. We will provide this 
information verbally over the telephone to the county assessor's office, and we will 
provide a written response to any reasonable written request by a taxpayer providing 
his/her name and Social Security number. If any taxpayers are interested, they should 
mail their requests (include the name and Social Security number) to: 

State Board of Equalization 
Assessment Standards Division 
Real Property Technical Services Unit 
POBox 942879, MIC: 64 
Sacramento, CA 94279-0064 
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Change5 to the parent-child fi ling requirements enacted by Chapter 709, Statutes of 1993 
(Senate 8 iIl675), were discussed in letter to assessors 94/21 , dated lVIarch 30, 1994 . 

If you have any further questions or comments on the various issues contained in this 
letter, please contact our Real Property Technical Services Uni t at (9 16) 445-4982. 

Sincerely, 

T~~-;r;: 
John W. Hagerty a G 
Deputy Director 
Property Taxes Deparnnent 

1WH:grs 


