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PUBLIC DISCLOSURE, SAMPLE/SURVEY PROGRAM 
ATTORNEY GENERAL OPINION 93-201 

In meetings conducted the week of January 3, 1994. the Board approved revising a long-standing 
policy of holding confidential the identity of property involved in the assessment practices survey 
program. The enclosed Attorney General Opinion 93-201 is the basis for the Board's decision. 
Prior to the change, the data for public disclosure was limited to county assessed value and the 
Board's appraised value. 

Background for the policy change involves a request for the identification of property involved in 
prior years' sample appraisals of assessments in Orange, San Diego, and Los Angeles Counties by 
parcel number. The request for data was made by the media, and the newspaper was prepared to 
litigate the matter pursuant to public disclosure statutes. The Board refused to provide the data and 
requested the legal opinion. 

Following issuance and analysis of the opinion, staff reversed its position and recommended a 
policy change. The new policy provides for public disclosure of the parcel number/account number 
for properties selected in the sample appraisal program when it is requested. This information will 
not be routinely published in the survey reports. 
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of 
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No. 93-201 

       October 8, 1993 

______________________________________________________________________________ 

THE STATE BOARD OF EQUALIZATION has requested an opinion on the following questions: 

1.

2.

Is the State Board of Equalization required to disclose information concerning individual
properties selected for appraisal in an assessment standards survey? 

Is the State Board of Equalization required to disclose parcel numbers of individual
properties selected for appraisal in an assessment standards survey? 

CONCLUSIONS 

1.

2.

The State Board of Equalization is not required to disclose other than to an assessee
information consisting of appraisal data concerning individual properties selected for appraisal in 
an assessment standards survey. 

The State Board of Equalization is required to disclose parcel numbers of individual
properties selected for appraisal in an assessment standards survey unless it can demonstrate that 
on the facts of the particular case the public interest served by not identifying the parcels clearly 
outweighs the public interest served by disclosure. 

This document has been reproduced based on an original copy from the referenced agency/board. 
Upon request, the BOE can provide a copy of the source document; however, for an official copy of the 

document, we recommend reaching out to the referenced agency/board.
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ANALYSIS  

The State Board of Equalization (“Board”) 1s required to make surveys in each county to 
determine the adequacy of the practices and procedures utilized by the county assessor in the 
valuation of property for the purposes of taxation and in the performance of other duties. The 
survey must include a sampling of assessments from the local assessment rolls sufficient in size 
and dispersion to insure an adequate representation of the several classes of property throughout 
the county (Gov. Code, § 15640)1 The inquiry now presented is whether the Board is required to 
disclose upon request by a member of the public information concerning individual properties 
selected for appraisal in connection with a survey, and whether such a requirement would include 
the disclosure of parcel numbers. 

The Public Records Act (§§ 6250 - 6265; "Act") requires state and local agencies to make their 
"public records" (§ 6252, subd. (d)) available for public inspection (§ 6253) and for copying (§ 
6256) unless a particular record is "exempt" from disclosure (§ 6254) or the agency demonstrates 
that "the public interest served by not making the record public clearly outweighs the public 
interest served by disclosure of the record" (§ 6255).  (See, e.g., CBS, Inc v. Block (1986) 43 Cal.3d 
646; American Civil Liberties Union Foundation v Deukmejian (1982) 32 Cal.3d 440, New York 
Times Co v. Superior Court (1990) 218 Cal.App.3d 1579; 73 Ops.Cal.Atty.Gen 236 (1990).) 
 

Section 6253,subdivision (a), provides the basic disclosure requirement: 
 

"Public records are open to inspection at all times during the office hours of the state or 
local agency and every person has a right to inspect any public record, except as hereafter 
provided…" 

Section 6255 states the grounds for withholding from disclosure. 
 

"The agency shall justify withholding any record by demonstrating that the record in 
question is exempt under express provisions of this chapter or that on the facts of the 
particular case the public interest served by not making the record public clearly outweighs 
the public interest served by disclosure of the record." 

In our view, the Board may justify withholding information consisting of appraisal data2 by 
demonstrating that such information is exempt from disclosure under the express provisions of the 
Act, but may not justify withholding parcel numbers unless it can demonstrate that on the facts of 
the particular case the public interest served by not identifying the parcels clearly outweighs the 
public interest served by disclosure. 

We understand the term "appraisal data" to include those factors, elements, and considerations 
relating to the cost and value of property for purposed of assessment.3 With respect to such 
information, section 6254, subdivision (k), expressly exempts from disclosure: 

 
1 Unidentified section references herein are to the Government Code.  
2 We are not apprised as to the nature of the information in question other than "appraisal data," and therefore limit 
our opinion accordingly. 
3 For example, Revenue and Taxation Code section 401.5 provides 
 "The board shall issue to assessors data relating to the costs of property and such other information as in the 
judgment of the board will promote uniformity in appraisal practices and in assessed values throughout the State. 
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"Records the disclosure of which is exempted or prohibited pursuant to provisions of 
federal or state law, including, but not limited to, provisions of the Evidence Code relating 
to privilege." 

This provision does not constitute an independent exemption; rather, it merely incorporates other 
prohibitions established by law. (CBS, Inc. v. Block, supra, 42 Cal.3d at 656; San Gabriel Tribune 
v. Superior Court (1983) 143 Cal.App.3d 762, 775.) 
 
The provisions of state law pertaining to the surveys in question include section 15641, providing 
as follows: 
 

"In order to verify the information furnished to the assessor of the county, the board shall 
audit the original books of account, wherever located, of any person owning, claiming, 
possessing or controlling property included in a survey conducted pursuant to this chapter 
when the property is of a type for which accounting records are useful sources of appraisal 
data.  
 
"No appraisal data relating to individual properties obtained for the purposes of any survey 
under this chapter shall be made public, and no state or local officer or employee thereof 
gaining knowledge thereof in any action taken under this chapter shall make any disclosure 
with respect thereto except as that may be required for the purposes of this chapter. Except 
as specifically provided herein, any appraisal data may be disclosed by the board to any 
assessor, or by the board or the assessor to the assessee of the property to which the data 
relate.  
 
"The board shall permit an assessee of property to inspect, at the appropriate office of the 
board, any information and records relating to an appraisal of his or her property, including 
'market data' as defined in Section 408. However, no information or records, other than 
'market data' which relate to the property or business affairs of a person other than the 
assessee shall be disclosed.  
 
"Nothing in this section shall be construed as preventing examination of such data by law 
enforcement agencies, grand juries, boards of supervisors, or their duly authorized agents, 
employees, or representatives conducting an investigation of an assessor's office pursuant 
to Section 25303, and other duly authorized legislative or administrative bodies of the state 
pursuant to their authorization to examine such data."  

We are not concerned for purposes of this inquiry with the disclosure of information to the assessee 
of the property to which such information relates, or with disclosure for official purposes 
designated in the last paragraph of section 15641, or in section 408, subdivision (b), of the Revenue 
and Taxation Code. With respect to public disclosure, the first sentence of the second paragraph is 
dispositive. Public disclosure of appraisal data relating to individual properties obtained for 
purposes of the survey is expressly prohibited within the meaning of section 6254, subdivision (k). 
It is concluded that appraisal data concerning individual properties may not be disclosed.  

 
These data shall be adapted to local conditions and may be considered by the assessors together with other factors as 
required by law in the assessment of property for tax purposes." 
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With regard to parcel numbers, we find no basis for a claim of express exemption from disclosure 
under sections 6254 and 15641. A parcel number is not an element or factor relating to the cost or 
value of the property to which it refers, and hence is not properly incorporated within the purview 
of the term "appraisal data". It is to be recalled, however, that the Board may nevertheless, under 
the provisions of section 6255, justify the withholding of such information by demonstrating that 
on the facts of the particular case the public interest served by nondisclosure clearly outweighs the 
public interest served by disclosure.  
 
It has been suggested, by way of example, that the person requesting the information "has raw data 
concerning the results of the sample, and providing the parcel numbers will allow the requester to 
match the data with the individual properties." Suffice it to say that if the disclosure of the 
requested information were tantamount to the release of restricted data, the Board may well assert 
its justification for withholding the records. Yet, assuming that all of the facts and circumstances 
of a particular case were known and could be demonstrated by the Board, it would nevertheless 
remain the province of the court to determine that the public interest served by nondisclosure 
"clearly" outweighs that served by disclosure. 
 
It is concluded that the Board is required to disclose the parcel numbers of individual survey 
properties unless it can demonstrate in a particular case that the public interest in nondisclosure is 
clearly paramount.  

* * * * * 


