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*850.0016* State of California 

Memorandum 

Legal Division - MIC:82 

To Tom Mcclaskey Date: January 30, 1996 

From James M. Williams 

Subject: CATV Appraisal Unit for Prop 8 

In response to your memo of December 13, 1995 to Mr. Richard 
Ochsner I have reviewed the various attachments, refer~nced 
statutes, rules and cases and have concluded that Property Tax 
Rule 461 (18 Cal. Code of Regs. 461) specifies the appropriate 
appraisal units for measuring value declines ip a cable 
television system pursuant to the mandate of Proposition 8. 

Your question arose in the context of the selection of NorCal 
Cablevision as a sample property in the survey of Yuba County. 
When NorCal changed ownership, the assessor correctly valued 
the property as a single unit and allocated the unitary value 
among the various components of the system: possessory 
interest, fixtures and personalty. However, in subsequent 
years the assessor ignored the mandate of Rule 46l(d) and 
continued to value the property as a single unit rather than 
treating the fixtures of the distribution system as a separate 
appraisal unit. Essentially this treatment eliminates any 
value reduction with respect to the machinery & equipment due 
to depreciation and results in the enrollment of the factored 
base year value for the single unit, which usually means higher 
taxes. 

For your purposes, I think it would be best for me to review 
each letter from the assessor and respond to each of his 
contentions with reference to the authority that controls each 
issue. In his letter of August 18, 1995 he states: "In order 
for there to be a reduction of any real property component of 
the appraisal unit, it would be necessary to demonstrate that 
the current market value of the entire unit was less than the 
factored Proposition 13 Value. See: (Section 51 (e) , R & T 
Code); PT Rule 324(b); and Assessors Letter 91/59". The 
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assessor's conclusion is incorrect for value changes because 
Rule 46l(d) specifically directs that fixtures and other 
machinery and equipment classified as .improvements constitute a 
separate appraisal unit. Revenue and Taxation Code, Section 
5l(e) provides a clear alternative to the marketplace appraisal 
unit in the last clause which states: or which are normally 
valued separately. This is an explicit exception that results 
from Rule 46l(d). Rule 324(b) has a parallel exception that 
states: or that are specifically designated as such by law. 
Again, specifically designate is exactly what Rule 46l(d) does. 
Finally, LTA 91/59 does not apply to subsequent, factored 
valuations; it provides guidance for supplemental valuation 
that results from change in ownership or new construction. 
None of the authority cited supports the assessor's position 
and moreover, both the statute and the rule lead directly to 
the correct conclusion. 

In his letter of September 29, 1995, the assessor states that: 
"The Board's treatment of the cable distribution system as a 
separate appraisal unit is wrong. It is opposite of statutory 
law ... n He does not, however, refer to the statute so I 
cannot verify his point. In his letter of December 11, 1995 
the assessor repeats his reference to Section 5l(e) and Rule 
324(b) but again he ignores the exceptions that I have pointed 
out in bold above. On the second page of this letter the 
assessor draws a comparison with Rule 473(e) (4) (c) and argues 
that our interpretation is contrary to this rule. My response 
is yes, that is correct; but if the assessor had contemplated 
subdivision (a) of that rule, he would find that that rule 
applies only to property rights that relate to the production 
of geothermal energy. It is irrelevant to the valuation of any 
other kind of property. 

In your letter of October 11, 1995 to the assessor you referred 
him to County of Orange v. Orange County Assessment Appeals 
Bd., 13 Cal. App.4th 524 (1993) to demonstrate that the courts 
have approved Rule 46l(d) for the appraisal of cable 
distribution systems. In reply he stated that this case 
presented a totally different set of factual circumstances and 
that he did not want to get into an analysis of the case. He 
probably read what the court said on page 530: 
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Relying on Revenue and Taxation Code section 51, 
subdivision (e) the County says the Board erred as 
matter of law by failing to value American as one unit, 
"the whole system itself." [Does this sound 
familiar?] [After pointing out the normally valued 
separately clause the court concluded]: Taken as a 
whole, neither section 51 in general, or subdivision 
(e) in particular, mandates appraisal of the property 
as a single unit. 

The key to this part of the opinion is that it is not fact­
driven and not applicable to only this case. It simply 
undermines the assessor's position that only a single market 
derived unit is permissible under the statute. More important, 
it is so blunt that there is no way around it. 

In order to understand the purpose of Rule 46l(d) I reviewed 
our file for relevant materials at the time of adoption. 
Proposition 13 became effective on June 6, 1978 but was quickly 
modified by Proposition 8 on November 7 of the same year. 
Board rules, including Rule 461, had been adopted on June 29, 
1978 so by LTA 78/218 (attached) of December 18, 1978 the Board 
disseminated proposed amendments to Rule 461 and others and 
requested comments and suggestions thereto on or before a 
public hearing on January 23, 1979. By letter of January 9, 
1979 (attached) the Honorable Carl S. Rush, Assessor of Contra 
Costa County, submitted comments of Mr. Al Lagorio of his staff 
(who was also secretary of the Business Property Subcommittee 
of the Assessor's A~sociation) which noted approval of the 
proposed and still current language of Rule 46l(d). Also 
attached is the letter of January 19, 1979 from the Honorable 
William H. Cook, Assessor of Santa Barbara County, at the time 
President of the California Assessors Association, which notes 
the approval of Rule 46l{d) by the Association's Executive and 
Standards Committees. Based on these recommendations the Board 
adopted the language in question on January 25, 1979 and it has 
remained unchanged since that time. 

The intent of Proposition 13 was to implement an "acquisition 
value" system of taxation. The intent of Proposition 8 was to 
compensate for circumstances wherein the market value fell 
below the factored acquisition value. By providing a separate 
appraisal unit for fixtures and other machinery and equipment 
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classified as improvements in Rule 461 the Board, staff, 
assessors and taxpayers reached a compromise that they felt 
would best implement the intent of the voters. Rule 461 is the 
only general rule that controls real property value changes and 
it has done so for seventeen years. There is no statute or 
other rule that specifically controls the method of valuation 
of cable television property for years subsequent to a change 
in ownership. It must be concluded that Rule 461 applies. 

This leaves the assessor with two clear choices. First, and 
highly recommended, he can abide by the rule. In so doing he 
can also attempt to change the rule to his liking or initiate a 
new rule that would specifically apply to cable television 
property. The California Assessors Association provides him 
with an excellent vehicle to bring about change. Secondly, as 
you pointed out in your letter of October 11, 1995 he should 
consult Revenue and Taxation Code, Section 538, which mandates 
the assessor to bring an action for declaratory relief against 
the board in lieu of making an assessment that is contrary to a 
rule that he believes to be invalid. Based on the facts 
contained in all of the letters mentioned above, the assessor 
is already in violation of this statute. 

Finally, I think we should recommend that the assessor consult 
with his county counsel and review the testimony of the county 
appraiser and the holding of the court in Main & Von Karman 
Associates v. Orange County, 23 Cal. App. 4th 337 (1994). He 
should also check the annotation and the case listed under 
Section 538 on page 1845 of Volume 1 of the Property Tax Law 
Guide. At the conclusion of Prudential Insurance Co. v. City 
and County of San Francisco, 191 Cal.App.3d 1142 (1987) ,the 
court awarded the taxpayer $127,000 in attorneys fees because 
the rule was not followed. 
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cc: Mr. Jim Speed, MIC:63 
Mr. Richard Johnson, MIC:64 
Ms. Jennifer Willis, MIC:70 




