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TO COUNTY ASSESSORS: 

QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING SUPPLEMENTAL ASSESSMENTS 

Here is the third letter in our series on supplemental assessments under 
Senate Bill 813 and Assembly Bill 399. 

Sincerely, 

Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 
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Question 1: 

Answer 1: 

Question 2: Subdivision (c) of Section 75.31 requires the assessor to notify 
the assessee of the right to appeal the supplemental assessment.  
When an appeal is filed, is the assessee appealing the 
supplemental assessment or the new base-year value? 

Answer 2: 

Question 3: 

Answer 3: 

• 

Question 4: 

Answer 4: 

• 

What is the period for filing an appeal of the supplemental 
assessment? 

The appeal must be filed within 60 days of the date that the 
supplemental assessment notice was mailed. If the sixtieth day 
fa1ls on a Saturday, Sunday or legal holiday, the assessee has 
until the next business day to file. 

The new base-year value is the subject of appeal. The assessee may 
not appeal on the basis that the taxable value is too low and, 
therefore, the supplemental assessment is too large. 

If the assessee fails to file an appeal within the 60-day period, 
what recourse is available? 

The assessee may appeal during the next regular filing period for 
assessment appeals (i.e., July 2, through September 15). As in 
item two, the value being appealed is the new base-year value.  
Should a reduction in value be won, it would be effective only for 
the regular roll, and no refund would be due for payment of 
supplemental taxes since a timely appeal of the supplemental 
assessment (i.e., within 60 days of the notice) was not filed. 

Example 

A property transfers on April 15, 1984 generating two supplemental 
assessments – one for 1983-84 and one for 1984-85. A notice of 
supplemental assessment is mailed June 1, 1984. The assessee may 
appeal the supplemental assessment (i.e new base year value) 
within 60 days of June 1, 1984.  If the assessee does not file a 
timely appeal of the supplemental assessment, the new base year 
value may be appealed between July 2, and August 15, 1985.  This 
is because the new base year value is enrolled on the regular roll 
for the first time on March 1, 1985.  The value as of March 1, 
1985 will also reflect the inflationary index since the property 
transferred between March 1 and June 30. 

If a supplemental assessment appeal is timely filed and the 
appeal heard, can the assessee file another appeal during the 
regular filing period? 

The assessee cannot appeal the base-year value again since 
the value established as a result of the original appeal is 
conclusively presumed to be the base-year value. However, the 
assessee may file an appeal based on the contention that the 
property's current full cash value is less than the taxable 
value (i.e. the base-year value appropriately factored).   
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Question 5: 

Answer 5: 

Question 6: 

What should happen when a property owner fails to respond to 
a change in ownership statement within 45 days from the date 
of a written request pursuant to Section 480 et  seq.? 

Section 482(a) in the Revenue and Taxtion Code states: 

"482.  {a)  If a person or legal entity required to 
file a statement described in Section 480 fails to 
do so within 45 days from the date of a written 
request by the  assessor, a  penalty of either:  (1) 
one hundred dollars ($100), or (2) 10 percent of the 
taxes applicable to the new base year value 
reflecting the change in ownership of the real 
property or mobilehome, whichever is greater, but 
not to exceed two thousand five hundred dollars 
($2,500) if  such  failure  to  file  was  not 
willful,  shall, except as otherwise provided in 
this section, be added to the assessment made on the 
roll.  The penalty shall apply for failure to file a 
complete change in ownership statement 
notwithstanding the fact that the assessor 
determines that no change in ownership has occurred 
as defined in Chapter 2 (commencing with Section 60) 
of Part 0.5 of Division 1.  The penalty may also be 
applied if after a request the transferee files an 
incomplete statement and does not supply the missing 
information upon a second request." 

As this indicates, the property is to be reappraised and a 
penalty of 10 percent of the taxes, or one hundred dollars, 
whichever is greater is to be applied. The new base-year 
value would be established and a supplemental assessment 
would be enrolled.  As the section indicates, the penalty 
applies even if you later determine that no change in 
ownership occurred. If after enrollment, you find out that no 
change in ownership occurred, you should correct the 
supplemental roll under Section 4831; and, if the taxes have 
been paid, a refund should be granted under Section 5096. 
However, no refund of the penalty would be made. 

Section 75.12(b)(3)requires the application of the penalty of 
the amount specified in Section 482 when the owner fails to 
notify the assessor of: (1) an unrecorded change in 
ownership,(2)  the  property  being  rented  or  leased,  or 
(3) the property being occupied and the  occupancy of  the
property is other than as a model home or incidental to an
offer for a change in ownership.  Would this penalty be
placed on the supplemental roll or the regular roll?  
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Answer 6: 

Question7: 

Answer 7: 

•  

The penalty would be enrolled on the regular roll in the name of 
the applicant for the exemption. The supplemental assessment 
would, of course, be placed on the supplemental roll and should 
be billed to the new owner. 

When a property that transfers between March 1, 1983 and July 
1, 1983 (the effective date of the legislation) has new 
construction, a swimming pool for example, completed after July 
1, 1983, how should the supplemental assessment be handled? 

In this case, the triggering event is the completion of new 
construction. The "new base-year value" of the newly constructed 
property (i.e., swimming pool) would be subject to supplemental 
assessment (Section 75.10). Since the new construction was 
completed after June 1 (in this instance after July 1 which was 
the effective date of the legislation) and before the succeeding 
March 1, there will be only one supplemental assessment for the 
new construction alone. The supplemental assessment amount is 
the value added by the new construction.  The language in 
Section 75.11 is being amended to clarify the method of 
calculating supplemental assessments. 
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