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November 30, 1990 

Re: Incremental Shopping Center Reassessment 

In your letter, you asked several 
specific questions in regard to the assessment of tenant 
improvements in shopping centers. Your experience indicates 
that these improvements merely enable the tenant to remain 
competitive and add little or no value to the property. You 
have interpreted Rule 307 and the Revenue and Taxation Code to 
preclude an appeal of only the newly constructed portion of 
the center. In your view •the Board is unable to rule on 
whether the reassessable portion of the property has been 
properly assessed without potentially increasing the entire 
property.• 

In preparation of this response we consulted several counties 
to ascertain the validity of your perception of the shopping 
center assessment process. We were advised that there is a 
great deal of misunderstanding on this subject. It was 
suggested that you consult with the assessor's office and 
discuss the appraisal of specific properties of your clients 
in order to clarify the assessor's current procedures. 

Questions: 

1. Does the taxpayer have recourse to challenge a 
reassessment for new construction without causing reappraisal 
of the entire property by the appeals board? 
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Answer: Yes, you have correctly noted that rule 463(a) 
mandates reappraisal of only the newly constructed portion of 
the property which will establish a new base year full value 
for that portion. Section 2 of Article XIII A of the state 
constitution prohibits the reassessment of the remaining 
portion of the property that has not been newly constructed. 
Apparently you have misinterpreted part of Rule 307(a) to 
conclude that the entire property would be reappraised by the 
board. The latter portions of that section which include 
(e.g., land only or improvements only) and (e.g., only the 
improvement or only the personal property portion of machinery 
and equipment) become effective only whe~ the entire property 
is constitutionally subject to reassessment. When that is the 
case, the rule prevents isolated reductions that could result 
from arbitrary classifications and value allocations by the 
assessor. 

2. Property Tax Rule 463 specifically allows reassessment of 
only the newly constructed portion of a property. How can the 
taxpayer challenge this reassessment if the previous assessed 
value (before improvement) is enrolled at substantially less 
than the current full cash value? 

Answer: Since only the newly constructed portion is subject 
to reappraisal and reassessment, the cost of 
construction would be a prime indicator of value, particularly 
because it would be current. As in number one above, no other 
part of the property would be subject to reassessment. 

3. Couldn't the assessor levy arbitrary assessments on new 
construction for older buildings knowing that the taxpayer 
cannot challenge without risk of reassessing the entire 
property? 

Answer: The appeals process will prevent this from 
happening. Once the taxpayer presents his evidence 
cost), the burden of persuasion shifts to the assessor. He 
would have to convince the appeals board that the taxpayer's 
data does not equal market by a preponderance of evidence. 

4. Can the County of Orange add new real property assessments 
to the secured roll on the basis of taxpayer supplied 
information on Form 571L (Business Property Statement) without 
properly providing suppl~mental notice of such reassessment 
and inclusion of the new value on the supplemental roll? 

Answer: No, Revenue and Taxation Code, section 75.31 requires 
that the assessor shall send notice to the assessee. It 
provides for eight seperate items of information. Most 
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importantly subsections (c) and (d) require notice of the 
right to appeal the supplemental assessment. 

5. Does proper supplemental notice allow the taxpayer the 
opportunity to challenge only the supplemental increase? If 
not, do the same appeals board provisions to review the entire 
property apply to supplemental assessments as well? 

Answer: Yes, the constitution permits only the new 
construction to be reassessed and this controls both the 
assessor and the appeals board. • 

6. Is the method of reassessment 
via the 571L tax return improper? Does such reassessment 
constitute an assessment error, affording a potential 
correction of prior years and/or correction of base year 
valuation? 

Answer: The assessor is not limited by any form or property 
statement in his duty to discover and correctly assess all 
property in the county. If. errors are discovered by way of 
any source of information, the base year value shall be 
corrected pursuant to Revenue and Taxation Code, section 51.5,
which limits corrections due to •an assessor's judgment as to 
value• to four years from July l of the assessment year which 
established the base year value. This is a very complex 
statute and you would be well advised to review it with your 
counsel. 

Please excuse my delay in response which was due to personal 
illness and a check of counties for the current practices. 
our intent is to provide timely and helpful responses; 
suggestions to assist us are appreciated. 

Very truly yours, 

crames M. Williams 
Tax Counsel 
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