
790.0300 Statute of Limitations. On or after January 1, 1995, supplemental assessments are 
appropriate if made within the period of the statute of limitations of Revenue and Taxation 
Code section 75.11 in effect at the time the supplemental assessment is made, 
notwithstanding that such supplemental assessments would have been barred under the 
provisions of the previous version of the statute. C 2/6/95. (M99-1) 
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This is in response to your letter of January 18, 1995, 
requesting our views on two questions relating to chapter 544 of 
the. Statutes of 1994 (SB 1726). You indicate that the San 
Francisco assessor would appreciate our views on the application 
of law to two situations which are described below, followed by 
our comments. 

"1. Under prior law, the statute of limitations had run by 
December 31, 1994, but no change in ow~ership form has been 
filed. Is the Assessor's ability to reassess the property 
revived back to the original change of ownership?" 

As you know, Chapter 544 amended Revenue and Taxation code 
sections 75.11 and 532 relative to the statute of limitations for 
placing an assessment on the supplemental roll or making an 
escape assessmen~ following a change in ownership. The 
amendments made by Chapter 544 were effective commencing on 
January l, 1995.' As amended, these provisions provide that the 
statute of limitations for making the subject assessments shall 
not commence until a statement reporting the change in ownership 
is filed per Revenue and Taxation Code sections 480, 480.l or 
480.2. 

As I understand your question, you are asking whether the 
amended time limits apply even though a supplemental assessment 
or an escape assessment might have been barred under the previous 
language of these sections. For example, an unreported 1984 
change in ownership could have resulted in the underassessment of 
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the subject property for 1984 and each year thereafter. Under 
the prior eight-year statute of limitations for assessing 
unreported changes in ownership, the assessor would have been 
required to make the escape assessment for 1984 by 1992. If the 
property remained unreported, however, the language as amended by 
Chapter 544 provides that the statute of limitations for making 
such an assessment has not yet commenced to run. Thus, while an 
assessment made in 1994, subject to the previous statute of 
limitations, might have been barred, the same assessment would 
not be barred in 1995 by the amended language. 

I find nothing in the amendments made by Chapter 544 which 
indicates that the Legislature intended the amended language to 
only apply to assessments which might not previously have been 
barred by the prior language. As I read the amended language of 
the statute, it appears that it applies to all supplemental or 
escape assessments (based on a change in ownership) made on or 
after January 1, 1995. Since the. language of the statute seems 
to be plain and definite in this respect, we are prohibited from 
adding language to the provision which would impose an additional 
limitation. See Delaney v. Superior Court ( 1990) 50 Cal. 3d 785, 
798 - 800. 

It should also be recognized that section 3.5 of Article III 
of the California constitution prohibits an administrative agency 
from declaring a statute unenforceable or unconstitutional unless 
an appellate court ha~made such a determination with respect to 
that specific statute. Thus, neither the Board nor a county 
assessor has authoritY_,, to conclude that the amendments are 
invalid to the extent that they authorize assessments which might 
previously have been barred. 

In short, it is my understanding that the limitations period 
applicable to supplemental or escape assessments arising from a 
change in ownership which are made on or after January 1, 1995, 
is as specified in the amended provisions contained in Chapter 
544. 

"2 •. Prior to January 1, 1995, the Assessor asserted a 25% 
fraud penalty. Na statute of limitations would have run for the 
transaction before .rune 30, 1995. Can the Assessor now increase 
the fraud penalty asserted to 75%?" 

Under prior law, Revenue and Taxation Code section 504 
required that the a·ssessor add to any assessment made pursuant to 
section 503 a penalty of 25% of the additional assessed value. 
Section 503 provides that the assessor shall assess the property 
in the lawful amount and impose the section 504 penalty if it 



escapes assessment or is underassessed as a result of fraud or 
collusion. Chapter 544 amended section 504 to increase this 
fraud.or collusion penalty from 25% to 75%. This amendment was 
also effective on January l, 1995. 

As amended by Chapter 544 1 section 504 provides, in part, 
"(b) There shall be added to any assessment made pursuant to 
section 503 •.• a penalty of 75% of the additional assessed value 
so assessed." This language mandates that the assessor add the 
penalty to any assessment for fraud or collusion made pursuant to 
section 503. Although not expressly stated, the implication is 
that the assessor is required to add the penalty at the time of 
making the section 503 assessment. 

This is supported by the language of 503 which states, in 
part, that if property escaped assessment or was underassessed 
due to fraud or collusion, "the assessor shall assess the 
property in the lawful amount and impose the penalty provided for 
in Section 504. 11 Again, the language is mandatory and the 
implication of the language is that the Legislature intended that 
the assessor apply the penalty at the same time that the 
assessment is made. 

If the Legislature intended that the penalty be imposed at 
the time that the section 503 assessment is made, then the amount 
of the penalty would be determined by the law applicable at the 
time that the assesSUlent was made. Thus, if the section 503 
assessment was made in 1994, the applicable penalty rate would be 
25%. For section seq_ assessments made on or after January 1 1 
1995, the penalty assessment rate would be 75%. I find nothing 
in the language of Chapters 544 which indicates a legislative 
intent to increase from 25 to 75 percent all penalties imposed 
prior to January l, 1995. such an .interpretation is not, in my 
view, consistent with the plain meaning of the provisions cited 
above. 

Further, an interpretation suggesting that previously 
imposed penalties are subject to increase from 25 to 75 percent, 
raises the immediate question of which penalties would be subject 
to this increase. Would they only be those penalties which have 
not yet been paid or would they include all previously imposed 
penalties? How far back would this go? Is there a statute of 
limitations applicable just to penalties? If there is to be a 
distinction between penalties paid and penalties unpaid, what 
statutory language can be relied upon for making this 
distinction? In light of these obvious problems and the fact 
that the courts generally take the view that penalties should be 
strictly construed, I do not believe that section 503 penalties 
imposed prior to January l, 1995, should now be increased to 75 
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percent. 

The foregoing views reflect my analysis of Chapter 544 but 
they do not necessarily reflect the views of the Board. I have 
discussed these questions with the staff of the Assessment 
Standards Division which is presently developing an assessor's 
letter on this subject. Since such a letter is subject to 

· further review and might even be presented to the Board for 
approval, it is possible that some difference of view could be 
expressed in that assessor's letter by the time it is finally 
released. 

Finally, the views expressed in this letter are, of course, 
advisory only and are not binding upon the assessor of any 
county. 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

Ricard H. Ochsner 
Assistant Chief Counsel 

RHO:ba 

cc: Mr. John Hagerty~- MIC:63 
Mr. Dick Joh - IC:64 
s. Jennifer Willis - MIC:70 

Ms. Margaret Shedd - MIC:66 
precednt\mi scelan\95006. rho -




