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(916) 445-0840 

March 29, 198S 

RB: SUpp1ementa.l Assessments-New Construction, 

Dear 

This letter is in response to your letter of February 5, 
1985, in which you ask whether grading, constructing roads·,- and 
installing underground utilities in a new subdivision are sub­
ject to a supplemental assessment. If they are subject to a 
supplemental assessment, you ask how the completion data for 
the supplemental assessment is determined. 

Revenue and Taxation Code Section 75.l0(a) provides 
that the assessor shall appraise"property on the date that new 
construction is canpleted. · Revenue and Taxation Code Section 
75.12(a)(l) provides that new construction shall be completed 
on the date that it is.available for use by the owner, unless 
the owner does not intend to occupy or use the property. If 
the owner does not intend to occupy or use the property, the 
owner must notify t:he assessor prior to, or within 30 days of, 
the date of commencement of construction that he does not intend 
to occupy to use the property. It is our position that Section 
75.12 excludes any newly constructed real property if the pro­
perty is held for sale. Assessor's Letter No. 83/132, dated 
December 16,. 1983, states at question 2: 

QUESTION 2: Would a developer be eligible for 
exclusion in regard to the street improvements 
(e.g.,, sewer lines, grading, paving, sidewalks, 
etc.) that he puts on his- a,rn land? · 

ANSWER 2: Sectien 75.12 excludes an newly constructed 
real property if the property is he 1 d for sale. So 
long as the developer applys prior to commencement 
of construction, the exclusion under this section 
would apply .. 
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Therefore, if the developer gave the notice required by Bection 
75.ll(a) (l), the new construction which you describe is not 
subject to supplemental assessment until the date that the 
prope~y is_ occupied or used witll the owner's consent. 

If the developer did not give the--notice required by 
Section 75.12(a) (l.), then. the date of completionof new con­
struction is the date: upon which the new construction is · 
available for use by the owner. The property is available 
for use by the owner when the property has been inspected and 
approved by the appropriate government official, or, in·the 
absence of -such. inspection and approval procedures, when the 
prime contractor has fulfilled all of the contractual. obliga­
tions. (See Rule 463) This is also the position taken in 
our proposed Rule 463.S which deals with the- date of completion 
of new construction under supplemental assessments .. Rule 463.S 
is currently being developed by our staff and a draft will. 
soon be provided to the Assessor's Association. 

If you. have any quea-tions. or if you would. like to discuss 
this further, please contact me. 
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Michele P. Hicks 
Tax Counsel 




