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QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING SUPPLEMENTAL ASSESSMENTS 
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Here is the second letter in our series on supp 1 ementa 1 assessments under 
Senate Bill 813 and Assembly Bill 399. 

Sincerely, 

~v~ 
Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 
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QUESTION l: When property unoer construction transfers, is the new owner/ 
builder eligible for the exclusion under Section 75.12? * 

ANSWER l: Upon application, the new owner/builder could receive the 
exclusion. However, there would be a supplemental assessment 
for the change in owne-rship, including the construction com­
pleted to date of transfer, and the new owner would have to 
apply for exclusion prior to beginn·ing a.ny construction. 

QUESTION 2: Wou1d a developer be eligible for exclusion in regard to the 
street improvements (e.g., sewer lines, grading, pav:ing, side­
walks, etc.) that he puts on his own land? 

ANSWER 2: Section 75.12 excludes any newly constructed real property if 
the property is held for sale. So long as the developer 
applies prior to commencement of construction, the exclusion 
under this section would apply. 

QUESTION 3: If a builder properly applies for and receives the exclusion 
under Section 75.12 and subsequently uses the property in 
contradiction to the section, how would the property be handled 
for purposes of supplemental assessment? 

ANSWER 3: The new construction would be appraised at its new base-year 
value as of the date of completion of new construction, and it 
would be enrolled on the supplemental roll as of the date the 
contradictory use commenced. For example, if the new c.onstruc­
t ion was comp 1 eted in June of 1984 and then occupied by the 
owner in February of 1985, the property would be subject to 
supplemental assessment for four-twelfths of the 1984-85 fiscal 
year. 

QUESTION 4: What should happen when, in 1988, you find a change in 
ownership that occurred in August of 1985? 

ANSWER 4: There would be an escape assessment entered on the supplemental 
roll for the 1985-86 supplemental assessment, and there would 
be 3n escape assessment on the regular roll for the appropriate 
number of years (i.e., four years if a recorded transfer ana 
eight years if unrecorded). 

* Unless otherwise indicated, all references are to the Revenue and 
Taxation Code. 
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QUESTION 11: A property with a March l, 1983 roll value of $50,000 sells 
April 15, 1983 (before the effective date of SB 813) for 
$100,000 and then sells again in August of 1983 for $120,000. 
How would the supplemental assessment be calculated? 

ANSWER 11: Assuming the sale price of $120,000 was representative of 
market value, that would become the new base-year value. From 
that amount you would subtract the taxable value on the current 
roll (i.e., $50,000) yielding a supplemental assessment of 
$70,000. The interim sale for $100,000 would not come into 
play since that transaction was not subject to a supplemental 
assessment. The supplemental roll legislation· is· · not 
applicable before July l, 1983. 




