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TO COUNTY ASSESSORS: 

QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING SUPPLEMENTAL ASSESSMENTS 

Here is the second letter in our series on supplemental assessments under 
Senate Bill 813 and Assembly Bill 399. 

Sincerely, 

~v~ 
Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 

VW:wpc 
AL-12-1387A 



TO COUNTY ASSESSORS -2- December 16, 1983 

QUESTION l : When property unaer construction transfers, is the new owner/ 
builder eligible for the exclusion under Section 75.12? * 

ANSWER 1: Upon application, the new owner/builder could receive the 
exclusion. However, there would be a supplemental assessment 
for the change in ownership, including the construction com­
pleted to date of transfer, and the new owner would have to 
apply for exclusion prior to beginning any construction. 

QUESTION 2: Would a developer be eligible for exclusion in regard to the 
street improvements (e.g., sewer lines, grading, paving, side­
walks, etc.) that he puts on his own land? 

ANSWER 2: Section 75.12 excludes !!}l_ newly constructed real property if 
the property is held for sale •. So long as the developer 
applies prior to conmencement of construction, the exclusion 
under this section would apply. 

QUESTION 3: If a builder properly applies for and receives the exclusion 
under Section 75.12 and subsequently uses the property in 
contradiction to the section, how would the property be handled 
for purposes of supplemental assessment? 

ANSWER 3: The new construction would be appraised at its new base-year 
value as of the date of completion of new construction, and it 
would be enrol led on the supplemental rol 1 as of the date the 
contradictory use conmenced. For example, if the new construc­
tion was completed in June of 1984 and then occupied by the 
owner in February of 1985, the property would be subject to 
supplemental assessment for four-twelfths of the 1984-85 fiscal 
year. 

QUESTION 4: What should happen when, in 1988, you find a change in 
ownership that occurred in August of 1985? 

ANSWER 4: There would be an escape assessment entered on the supplemental 
roll for the 1985-86 supplemental assessment, and there would 
be an escape assessment on the regular roll for the appropriate 
number of years (i.e., four years if a recorded transfer and 
eight years if unrecorded). 

* Unless otherwise indicated, all references are to the Revenue and 
Taxation Code. 
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TO COUNTY ASSESSORS -3- December 16, 1983 

QUESTION 5: What tax rate should be applied in the above instance? 

ANSWER 5: The tax rate to be applied would be the tax rate that would 
have been applied had the assessment been processed timely. 

QUESTION 6: If a supplemental assessment is less than fifteen hundred 
dollars, can it be exempted under Section 155.20? 

ANSWER 6: No. The exemption afforded under Section 155.20 applies to the 
entire property and not just a portion thereof. 

QUESTION 7: How shou 1 d 1 easeho 1 d improvements be handled for purposes of 
supplemental assessments? 

ANSWER 7: Assuming they are newly constructea real property not otherwise 
excluded (i.e., fixtures), leasehold improvements are subject 
to supplemental assessment. Section 2188.2 states that 
improvements owned by a person other than the owner of the land 
on which they are located may be assessed separately from the 
land if requested by either the owner of the improvements or 
the owner of the lana. Whether newly constructed leasehold 
improvements are separately assessed or not, they would be 
placea on the supplemental roll on change in ownership or 
completion of new construction. 

QUESTION 8: Would a possessory interest be subject to supplemental 
assessment? 

ANSWER 8: Yes. A possessory interest is a real property interest subject 
to the assessment limitations of Article XIII A. The creation, 
renewal, sub1ease, or assignment of any taxable possessory 
interest is a change in ownership requiring reappraisal and a 
supp 1 ementa 1 as.sessment assuming the change in ownership occurs 

.after July 1, 1983. 

QUESTION 9: Would there be a negative supplemental assessment and resultant 
refund when a possessory interest terminates and goes back to 
the government? 

ANSWER 9: No. The taxable possessory interest would have been valued 
according to its anticipated term, and the fact that it is not 
renewed simply means that the taxable interest terminates. 

QUESTION 10: Would leveling of land be subject to supplemental assessment? 

ANSWER 10: If the leveling qualifies as new construction, it would be 
·subject to supplemental assessment unless subject to the 
exclusion under Section 75.12. 



TO COUNTY ASSESSORS -4- December 16, 1983 

QUESTION 11: A property with a March 1, 1983 ro 11 v a 1 ue of $50,000 se 11 s 
April 15, 1983 {before the effective date of SB 813) for 
$100,000 and then sells again in August of 1983 for $120,000. 
How would the supplemental assessment be calculated? 

ANSWER 11: Assuming the sale price of $120,000 was representative of 
market value, that would become the new base-year value. From 
that amount you would subtract the taxable value on the current 
roll {i.e., $50,000) yielding a supplemental assessment of 
$70,000. The interim sale for $100,000 would not come into 
play since that transaction was not subject to a supplemental 
assessment. The supplemental roll legislation is not 
applicable before July 1, 1983. 
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No. 85/73 TO COUNTY ASSESSORS: 

SUPPLEMENTAL ASSESSMENTS AND EVENTS 
OCCURRING BETWEEN MARCH 1, 1983 ANO JULY 1, 1983 

The subject of this letter has been the subject of two previous letters to 
assessors. In letter to assessors numbered 83/132 and dated December 16, 1983, 
we included the following question and answer: 

QUESTION 11: A property with a March 1, 1983 roll value of $50,000 sells 
April 15, 1983 {before the effective date of SB 813) for 
$100,000 and then sells again in August of 1983 for $120,000. 
How would the supplemental assessment be calculated? 

ANSWER 11: Assuming the sale price of $120,000 was representative of market 
value, that would become the new base-year value. From that 
amount you would subtract the taxable value on the current roll 
(i.e., $50,000) yielding a supplemental assessment of $70,000. 
The interim sale for $100,000 would not come into play since 
that transaction was not subject to a supplemental assessment. 
The supplemental roll legislation is not applicable before 
July 1, 1983. 

In February of 1984, we issued letter to assessors number 84/18 that reversed 
this position. As stated in that follow-up letter, we learned that it was the 
intent of the Legislature to exclude from supplemental assessment those events 
occurring during the "window period." 

More recently, our legal staff has again reviewed the statutes relative to this 
issue. It is their opinion that these statutes do not allow any latitude for 
us to interpret legislative intent. Rather, the meaning of the statutory 
language is clear and unambiguous. Therefore, we must revert to our original 
"strict" reading of the law. The position stated in question and answer number 
11 in letter number 83/132 is the one you should follow, and you should 
disregard letter number 84/18. 

Sincerely, 

U.~ Z/J¢:, 
Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 

VW:wpc 
AL-07-1448A 




