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February 29, 2000 

Honorable Michael V. Strong 
Sutter County Assessor 
212 Bridge Street, P.O. Box 1555 
Yuba City, California  95992 

Attention: 

Re: Tri-County Schools Insurance Group 
1999-2000 Public Schools Exemption Claim 

Dear Mr. Strong: 

Your request to Peter Gaffney of our Exemptions Unit for our opinion as to whether the 
Tri-County Schools Insurance Group, a Joint Powers Authority, is qualified to receive the public 
school exemption for its property has been forwarded to me for a response. This entity leases 
office space located in the City of Yuba in Sutter County and owns only personal property. 

The members of Tri-County Schools Insurance Group (hereinafter “Tri-County”), pursuant 
to a Joint Powers Agreement, include 7 County Offices of Education in the counties of Sutter, 
Yuba, Colusa, Glenn, Tehama, Plumas and Sierra and forty-five school districts located in these 
counties and also in Lassen, Modoc and Sierra counties. Tri-County, formed to provide self-
funded insurance for its members, is authorized by the Government Code, sections 6500 et seq. and 
the Education Code, sections 39603 and 81603. As set forth below, in our view, Tri-County is not 
a public school and its property is not eligible for the public schools exemption; however, its 
personal property qualifies for exemption as property owned by a local government.  (Art. XIII, § 
3, subd. (b); Rev. & Tax. Code § 202, subd. (a)(4).) 

APPLICABLE LAW 

The California Constitution provides that all property is subject to tax unless otherwise 
provided by the state constitution or the laws of the United States. (California Constitution, Art. 
XIII, § 1)  Thus, taxable property includes all property except property exempt or immune pursuant 
to the California Constitution or federal law. The general rule of taxability is subject to numerous 
exemptions that are largely set forth in Section 3 of Article XIII. Of relevance to the 
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situation presented here, are the exemptions authorized by subdivisions (b) and (d) of Section 3: 

(b) Property owned by a local government, except as provided in Section 11(a). 

(d) Property used for libraries and museums that are free and open to the public and 
property used exclusively for public schools, community colleges, state colleges, and 
state universities. (Emphasis added.) 

These constitutional exemptions are codified in the Revenue and Taxation Code, section 
202, subds. (a)(3) and (a)(4)which provide: 

(a) The exemption of the following property is as specified in 
subdivisions (a), (b), (d), and (h) of Section 3 of Article XIII of the 
Constitution, except as otherwise provided in subdivision (a) of 
Section 11 thereof. 

* * * 

(3)  Property used exclusively for public schools, community colleges, state 
colleges, and state universities, including the University of California. 
(Emphasis added) 

(4)  Property belonging to this state, a county, or a city . . . 

Government Code section §§ 6500 et seq. (The Joint Exercise of Powers Act),1 authorizes 
Joint Powers Agreements between two or more public agencies to establish a separate entity for 
the exercise of powers authorized by law. In that regard, section 6502 provides that pursuant to 
such agreement, public agencies may jointly exercise any power that they have individually. 
Section 6507 provides that the agency created by a joint powers agreement is a public entity 
separate from the parties to the agreement. Section 6508 enumerates powers of such public 
agency, which includes the powers specified in the Joint Powers Agreement and other powers, 
including, but not limited to the power to acquire, hold or dispose of property. (Emphasis added) 

I. The Public Schools Exemption is not Applicable to Exempt the Property of Tri-County 

As noted above, section 3, subd. (d) of the Constitution and section 202, subd. (a)(3) of the 
Revenue and Taxation Code provide exemption for property used exclusively for public schools. 
Exclusive use includes any use incidental to and reasonably necessary for the 
accomplishment of exempt purposes.2  Under provisions of the Education Code, public schools 

1  Article 1 of Chapter 5 of Division 7 of Title 1 of the Government Code.
2   Cedars of Lebanon v. County of Los Angeles (1952) 35 Cal.729, 734. 
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are required to purchase or self insure.3  An activity authorized by the Education Code implies that 
property used for the purpose of self-insurance would be exempt as incidental and reasonably 
necessary for the accomplishment of public schools’ purposes. However, the exemption is 
available to exempt property used exclusively for public schools that is owned or leased by public 
school entities, such as school districts and county offices of education.4  Pursuant to Section 6507 
of the Government Code, the agency created by a joint powers agreement is a public entity 
separate from the school districts and county offices of education that are parties to the Joint 
Powers Agreement. Accordingly, the Tri-County personal property is owned by Tri-County rather 
than its school district and county offices of education members. As a separate governmental 
agency, Tri-County is not a public school within the meaning of Article XIII, section 3, subd. (d) of 
the Constitution and section 202, subd. (a)(3) of the Revenue and Taxation Code.  Thus, the public 
schools exemption does not apply to exempt its personal property. 

II. The Personal Property of Tri-County is Exempt as Property Owned by a Local 
Government 

As noted above, Article XIII, section (3), subd. (b) of the Constitution and section 202, 
subd. (a)(4) of the Revenue and Taxation Code provide exemption for property owned by a local 
government, except as provided in section 11, subd. (a) of Article XIII of the Constitution. 
(Emphasis added) While the term, “local government” is not specifically defined by statute or in 
the Constitution, it generally references a city,  county, or other governing body at a level smaller 
than a state. (Blacks Law Dictionary, 5th Ed., p. 846) Under California law, the exemption for 
public property has been liberally construed to include other political subdivisions of the state.5 

Agencies formed by local governments, such as redevelopment agencies and municipal utility 
districts, have been found to qualify as “local governments” for purposes of section 3, subd.(b) of 
Article XIII.6  Moreover, public school districts have been regarded as public entities within the 
meaning of the term, “local government” in section 3, subd. (b); therefore, not subject to sewer 
capacity fees found to be a special assessment.7 

“The rationale behind a public entity’s exemption from property taxes and special 
assessments is to prevent one tax-supported entity from siphoning tax money from 
another such entity; the end result of such a process could be unnecessary 
administrative costs and not actual gain in tax revenues.”8 

Consistent with the foregoing judicial precedent, the Board has considered Joint Powers 
Agencies formed by local governments to be “local governments” as well. (See attached 
Annotation 575.0050, 8/13/90 letter.) 

3  Sections 35208, 72506 require insurance against certain risks; sections 35214 and 72506 permit school 
districts to purchase insurance or self insure. 

4   Ross v. City of Long Beach (1944) 24 Cal.2d 258; see also Oates v. County of Sacramento (1978) 78 
Cal.App.3d 745, exempting office spaced leased by county superintendent of schools as incidental to and 
reasonably necessary to the accomplishment of the purposes of the public school system.

5   Sacramento Municipal Utility District v. Sonoma County (1991) 235 Cal.App.3d 726, 732.
6   Redevelopment Agency v. County of San Bernardino (1978) 21 Cal.3d 255, 264, note 4.
7   San Marcos Water District v. San Marcos Unified School District (1986) 42 Cal.3d 154, 168.
8   San Marcos Water District, supra, page 161. 
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As noted above, Tri-County was established as a Joint Power Agency pursuant to 
Government Code section 6500 et seq., which authorizes public agencies to jointly exercise power 
as a separate public entity, and Education Code sections 39603 and 81603, which permit school 
districts to enter into a joint powers agreement pursuant to the Joint Powers Act to insure their 
property. 

In accordance with the above stated provisions, the Amended Tri-County Joint Powers 
Agreement provides for the creation of an entity that is separate from the public educational 
entities that are members. (Amended Joint Powers Agreement, March 1995, Article I, section 1.1) 

Further, the agreement provides broad authority to the Joint Power Authority “to exercise: 
(i) any power common to the public agencies which are parties to this agreement; (ii) any powers 
contained in the Joint Powers Act, or any successor statute; and, (iii) powers otherwise conferred 
by law; provided that the power is in furtherance of the purposes, functions and objectives of this 
Agreement.” (Amended Joint Powers Agreement, March 1995, Article 3, section 3.1) 

Tri-County owns personal property, consistent with its authority in the agreement to 
exercise any powers in the Joint Powers Act. (Gov. Code § 6508) Pursuant to Section 6507 of 
the Government Code, Tri-County is a public entity/agency separate and distinct from the school 
districts and county offices of education that are parties to the Joint Powers Agreement. As a 
separate legal entity, the Tri-County personal property is owned by Tri-County, rather than its 
school district and county offices of education members. Since Tri-County, by definition, is a 
public agency, it comes within the meaning of the term, “local government’ in section 3, subd. (b) 
of Article XIII. Accordingly, the personal property of Tri-County is exempt from property tax 
under Article XIII, section (3), subd. (b) of the Constitution as property owned by a local 
government. 

III. Personal Property of Tri-County not Subject to Section 11, Subd.(a) of the 
California Constitution 

As noted above, Article XIII, section (3), subd. (b) of the Constitution and section 202, 
subd. (a)(4) of the Revenue and Taxation Code provide exemption for property owned by a local 
government, except as provided in section 11, subd. (a) of Article XIII of the Constitution.  That 
provision, which authorizes taxation of lands owned by a local government that are outside its 
boundaries, is not applicable here. Tri-County owns only personal property which is not subject 
to section 11, subd. (a) of Article III. 

Our opinion is, of course, advisory and is not binding on your office or the assessor of any 
county. We defer the final conclusion to your office for an ultimate evaluation of all the facts. The 
views expressed in this letter represent the analysis of the legal staff of the Board based on the 
present law and facts set forth herein. Therefore, they are not binding on any person or entity. 

Very truly yours, 
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/s/ Mary Ann Alonzo 

Mary Ann Alonzo 
Senior Tax Counsel 

MAA:tr 
prop/precdnt/genexemp/00/06mas 

Attachment 

Cc: Mr. Dick Johnson, MIC: 63
 Mr. David Gau, MIC: 64
 Mr. Charles Knudsen, MIC: 64

       Mr. Peter Gaffney, MIC: 64
       Ms. Jennifer Willis, MIC:70 




