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Re: Taxability of Property 

Assessor's Parcel Numbers:  
Assessment Appeal Number:  
Assignment Number:  10-131 

 
Dear Ms.  : 
 

This is in response to your August 3, 2010 letter inquiring whether certain property 
owned by       (C) is exempt from property taxation.  C   
asserts that all assessments on the parcels listed above are exempt from property taxation after 
100 percent of its membership shares were acquired by the California State Teachers' Retirement 
System (CalSTRS).  C argues that since CalSTRS is an instrumentality of the State of California 
exempt from property taxation, any property owned by C is also exempt.  In the alternative, C 
argues that the property should be exempt under the college or public schools exemption, or 
Revenue and Taxation Code section 214, subdivision (g)(1).  As explained in further detail 
below, it is our opinion that none of the above-referenced parcels is exempt.1 

 
Facts 

 
 Your letter includes a summary of the relevant facts as explained by   K , agent 
for C, which states in relevant part: 

 
The subject real property was originally purchased by      
LLC (M).  M was 100% owned by   Partners LP (LP), a limited partnership with 
two partners,   Properties ( CO) and CalSTRS, with CalSTRS holding a 
controlling 2/3 interest in the partnership. 
 
In December 2006, CalSTRS exercised its rights under a Buy/Sell agreement to 
"buy out"  CO's interest in LP.  After this transaction was complete, CalSTRS 
owned 100% of LP, 100% of M and therefore 100% of the subject property. 
LP was then converted to   Partner LLC (LLC) as a partnership cannot exist 
with only one partner. 

                                                           
1 This opinion is being requested in connection with a hearing before the San Luis Obispo County Assessment 
Appeals Board.  Both parties are aware that we will be issuing this opinion, have examined and/or provided the facts 
set forth herein, and were given an opportunity to provide additional information in connection with this letter. 
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M then had a name change to C. 
 

The fee properties in question constitute an apartment complex used predominantly by students 
attending California Polytechnic State University (Cal Poly).  C has also been assessed for a 
possessory interest that is an encroachment on a parking lot owned by Cal Poly. 

 
Your letter included several enclosures, including the "Property Management and 

Leasing Agreement-    Apartments" by and between    , Inc. and C, 
dated as of December 26, 2006 (Property Management Agreement).  You did not provide a copy 
of the C Operating Agreement, however there is no indication that the LLC has a stated 
charitable purpose.  Further, it appears that C is not in any way affiliated with Cal Poly.  For 
example, it is not statutorily sanctioned and regulated as an Auxiliary Organization with respect 
to Cal Poly and the State of California under Education Code section 89900 et seq., nor are there 
any indications that an express agreement exists whereby C is obligated to provide off-campus 
housing exclusively to Cal Poly students, faculty, and staff, or perform any other functions 
specified in California Code of Regulations, Title 5, section 42500, for the benefit of Cal Poly. 
 

Law & Analysis 
 
Article XIII, section 1 of the California Constitution provides that all property is taxable 

"[u]nless otherwise provided by the Constitution or laws of the United States."  However, as you 
know, section 3, subdivision (a) of article XIII of the California Constitution exempts all 
property owned by the state from property tax.2  When property is acquired either by the state or 
a local agency, all or a part of the taxes may be subject to cancellation, depending on whether the 
acquisition takes place before or during the applicable fiscal year.3 

 
There is no dispute that property owned directly by CalSTRS is property owned by the 

state qualified for exemption under article XIII, section 3, subdivision (a).  (See Ed. Code,  
§ 22000 et seq.)  However, it is equally clear that ownership of a limited liability company that 
owns real property is not equivalent to direct ownership of that real property. 

 
Corporations Code section 17300 states, "A membership interest and an economic 

interest in a limited liability company constitute personal property of the member or assignee.  A 
member or assignee has no interest in specific limited liability company property."  A limited 
liability company has a legal existence separate from its members, and provides its members 
with limited liability to the same extent enjoyed by corporate shareholders.  Like corporate 
shareholders, members of a limited liability company hold no direct ownership interest in the 
company's assets.4  Moreover, a member in a limited liability company does not hold any interest 
in the real property owned by the limited liability company.5  Once members contribute assets to 
an LLC, those assets become assets of the LLC and the members lose any direct ownership 
interest they had in the assets.6 
 

                                                           
2 See also Rev. & Tax. Code, § 202, subd. (a)(4). 
3 Rev. & Tax. Code, § 4986. 
4 See Denevi v. LGCC, LLC (2004) 121 Cal.App.4th 1211. 
5 Fashion Valley Mall, LLC v. County of San Diego (2009) 176 Cal.App.4th 871. 
6 Abrahim & Sons Enterprises v. Equilon Enterprises (9th Cir. 2002) 292 F.3d 958. 
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 For these reasons, the Legal Department of the Board of Equalization has opined in 
Property Tax Annotation (Annotation) 490.0045 (September 17, 1987) that a convention center 
improvement owned by a corporation that is wholly owned by a city is not exempt from property 
tax despite the fact that the city controlled the corporation as its sole shareholder.  The "separate 
entity" theory underlies the basis of the annotated legal opinion, which states, "The corporate 
entity formed by City must be treated as an entity separate and apart from City.  Thus, property 
owned by the corporation cannot be deemed to be owned by City without legislation so 
providing."  The same result was reached in Annotation 490.0065 (December 11, 1996), which 
states, "The Board of Equalization has long held the view that property of a corporation owned 
by a local government is not exempt from property tax as property owned by a local 
government." 

 Mr. K  , however, maintains that the parcels should be exempt as state-owned 
property under section 3, subdivision (a) of article XIII of the state Constitution, and, citing 
Government Code section 7510, subdivision (b)(1), that Annotations 490.0045 and 490.0065 do 
not apply to this situation since ownership of the parcels in question is through an LLC, not a 
corporation, and since Annotations 490.0045 and 490.0065 address local governments instead of 
state public retirement systems.  We disagree.  First, the separate entity theory is equally 
applicable to LLCs as it is to corporations.  Corporations Code section 17300 specifically states 
that members of a limited liability company hold no direct ownership interest in an LLC's assets, 
and as such, ownership of such interests is not simply a method of holding title tantamount to 
direct ownership.  The Legal Department has also opined that for property tax purposes, an LLC 
is a separate and distinct entity from its sole member.7  Thus, although limited liability 
companies may be treated as a disregarded entity and "looked through" for income tax purposes, 
such is not the case for California property tax purposes.8

 Second, we do not agree that Government Code section 7510, subdivision (b)(1), 
mandates that state public retirement systems are treated differently than local governments for 
purposes of exempting property as state-owned.  It states in relevant part: 

Whenever a state public retirement system, which has invested assets in real 
property and improvements thereon for business or residential purposes for the 
production of income, leases the property, the lease shall provide, pursuant to 
Section 107.6 of the Revenue and Taxation Code, that the lessee's possessory 
interest may be subject to property taxation and that the party in whom the 
possessory interest is vested may be subject to the payment of property taxes 
levied on that interest. 

Thus, contrary to Mr. K 's assertion, this statute is not related to whether a state public 
retirement system is treated differently than a local government for purposes of exemption, but is 
rather a statute requiring that a lease of CalSTRS property contain language stating that a lessee 
may be subject to a taxable possessory interest.  Notably, the statute applies to investments in 
real property and improvements thereon, and does not apply to investments in legal entities, such 
as LLCs, that own real property.  This is supported further by Government Code section 7510, 
subdivision (b)(3).  That section provides specifically that investment by a state public retirement 
system in a legal entity that invests assets in real property and improvements is not an investment 

                                                           
7 Annotation 220.0375.015 (February 15, 2000). 
8 Annotation 220.0375.015, supra, (February 15, 2000). 
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by the state public retirement system of assets in the real property and improvements themselves.  
It states: 

An investment by a state public retirement system in a legal entity that invests 
assets in real property and improvements thereon shall not constitute an 
investment by the state public retirement system of assets in real property and 
improvements thereon.  For purposes of this paragraph, "legal entity" includes, 
but is not limited to, partnership, joint venture, corporation, trust, or association.  
When a state public retirement system invests in a legal entity, the state public 
retirement system shall be deemed to be a person for the purpose of determining a 
change in ownership under section 64 of the Revenue and Taxation Code.  
(Emphasis added.) 

Mr. K   argues that the legislative intent of Government Code section 7510, 
subdivision (b)(3), is not applicable to this situation as it was meant to address partial ownership 
of property or investments, not wholly owned legal entities.  However, this assertion is not 
supported by the plain language of the statute.  If the legislature did not intend for this 
subdivision to apply to wholly owned legal entities, the legislature could have so provided. 

We also believe that the parcels should not be exempt under the college or public schools 
exemptions.9  These exemptions provide that "Property…used exclusively for public schools, 
community colleges, state colleges, and state universities" is "exempt from property taxation."  
In order to qualify, the property must be used exclusively for educational purposes.10  With 
respect to the college exemption, the Court of Appeal has construed the requirement that 
property be "used exclusively for educational purposes" to include any facilities which are 
"reasonably necessary to the fulfillment of a generally recognized function of a complete modern 
college."11  The Court of Appeal has also held that a 3.56 percent nonpublic school use of a 
computer system leased by a public school system disqualified it from the public schools 
exemption.12

It is our understanding that a large number of tenants in the apartment complex are 
students at Cal Poly or are otherwise associated with Cal Poly.  We have no doubt that property 
"used exclusively for educational purposes" includes college or university-provided faculty and 
student housing because such housing furthers the primary educational purpose of a university or 
college and is reasonably necessary for the fulfillment of a generally recognized function of a 
complete and modern college or university.13

                                                           
9 Cal. Const., art. XIII, § 3, subd. (d), implemented by Rev. & Tax. Code § 202, subd. (a)(3). 

  In this case, however, there is no indication that 
Cal Poly is involved in providing this housing in any way.  We understand that there is no 
written agreement between C and Cal Poly for the provision of off-campus housing to Cal Poly 
students, and that there are no restrictions or contracts that require the units to be leased 
exclusively to Cal Poly students.  Moreover, the Property Management Agreement does not 
restrict leasing of the units to Cal Poly students and faculty.  Section 3.01 of the Property 
Management Agreement simply requires the manager to "cause the Property to be rented to 
suitable, creditworthy tenants, as determined by Manager."  Section 4.10 permits the manager to 
"provide monetary discounts for accommodations to its employees specifically working at the 

10 Mann v. County of Alameda (1978) 85 Cal.App.3d 505. 
11 Church Divinity School v. County of Alameda (1957) 152 Cal.App.2d 496. 
12 Honeywell Information Systems, Inc. v. County of Sonoma (1974) 44 Cal.App.3d 23. 
13 See Mann v. County of Alameda (1978) 85 Cal.App.3d 505. 
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Property who desire to live on-site," which further indicates that tenants are not required to be 
students or faculty of Cal Poly.  In fact, the one-page rental application that may be downloaded 
from the      website does not inquire whether prospective tenants are 
affiliated with Cal Poly in any way.  In our opinion, the mere fact that the apartments are located 
near campus, and thus most of the residents are Cal Poly affiliated, does not make the apartments 
eligible for the college or public schools exemption. 

Finally, the property does not qualify for exemption under Revenue and Taxation Code 
section 214, subdivision (g)(1).  That subdivision permits certain low-income housing properties 
to qualify for the welfare exemption when such property is owned and operated by certain 
nonprofit organizations, including limited liability companies with a qualifying managing 
general partner.  In this case, there is no indication that the parcels are used for low-income 
housing purposes, nor is there any indication that C is a nonprofit organization qualified to 
receive the welfare exemption on any property it owns. 

In the absence of any legal authority which would dictate a different result, based on the 
facts presented in your letter, we conclude that the parcels are not eligible for exemption from 
property taxation as state-owned property, nor are such parcels eligible for the public schools 
exemption, the college exemption, or the welfare exemption. 

 The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 
of the legal staff of the State Board of Equalization based on present law and the facts set forth 
here.  They are not binding on any person or public entity. 

 Sincerely, 

 /S/ Mary Anne B. Tooke 

 Mary Anne B. Tooke 
 Tax Counsel 
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