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 County-Assessed Properties Division 
 

Date:  December 18, 2009 

From: Andrew Jacobson 
 Tax Counsel 

Subject: Public Schools Exemption 
 Assignment No. 09-132 
 

This is in response to your memorandum of August 3, 2009, addressed to Mr. Randy Ferris, 
Assistant Chief Counsel, which was accompanied by a letter from     of the office 
of the Assessor for the County of Los Angeles.  In your memorandum, you requested that we 
provide a legal opinion as to whether property owned by a charter school may qualify as 
property owned by a state or local government pursuant to California Constitution article XIII, 
section 3, subdivisions (a) and (b) and Revenue and Taxation Code1 section 202, subdivision 
(a)(4).  As explained in greater detail below, it is our opinion that property owned by charter 
schools that are operated by nonprofit organizations do not qualify as property owned by a state 
or local government.2 

Analysis

California Constitution article XIII, section 1 provides that all property is subject to tax unless 
otherwise provided by the state constitution or the laws of the United States. California 
Constitution article XIII, section 3 provides in relevant part that: 

The following are exempt from property taxation: 

(a) Property owned by the State. 

(b) Property owned by a local government, except as otherwise provided in 
 Section 11(a). . . .  

(d) Property . . . used exclusively for public schools, community colleges, state colleges, 
and state universities. 

The state and local government exemptions are codified in the Revenue and Taxation Code, at 
section 202, subdivision (a)(4).  Additionally, it should be noted that the Legal Department has 

                     
1 All statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated. 
2 We limit our analysis to a discussion of charter schools operated by nonprofit public benefit corporations. 
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already concluded that charter schools may qualify for the public schools exemption from 
property tax pursuant to California Constitution article XIII, section 3, subdivision (d) and 
section 202, subdivision (a)(3).3 

We note initially that there is no specific authority clarifying whether charter schools are 
government entities for purposes of California Constitution article XIII, section 3, subdivisions 
(a) and (b).  However, in our opinion, a review of relevant statutes and judicial opinions 
demonstrates that a charter school should not be considered a state or local government entity for 
property tax purposes. 

It is true that a number of provisions in the Charter School Act of 1992 (Part 26.8 of the 
California Education Code) and subsequent amendments suggest that charter schools are part of 
the Public School System, and are considered to be state or local government entities for 
purposes of receiving state public education funds.4  Nevertheless, there are many other respects 
in which charter schools are treated differently than state or local government entities.5  Most 
importantly, Education Code section 47604 provides in pertinent part that charter schools may 
elect to operate as, or be operated by, a nonprofit public benefit corporation: 

(a) Charter schools may elect to operate as, or be operated by, a nonprofit public 
benefit corporation, formed and organized pursuant to the Nonprofit Public 
Benefit Corporation Law (Part 2 (commencing with Section 5110) of Division 2 
of Title 1) of the Corporations Code). 

(b) The governing board of a school district that grants a charter for the 
establishment of a charter school formed and organized pursuant to this section 
shall be entitled to a single representative on the board of directors of the 
nonprofit public benefit corporation. 

The California Supreme Court emphasized the autonomy of charter schools from state and local 
government control in Wells v. One2One Learning Foundation.6  In Wells the Court found that 
while public school districts were exempt from liability under the California False Claims Act 
(CFCA), charter schools were not considered to be state or local government entities for liability 
purposes and, hence, were subject to liability under both the CFCA and the unfair competition 
law (UCL).7  The Court noted that charter schools are operated by nonprofit organizations, 
which are administratively separate from state and local government: 

 
3 See Annotation 690.0003. 
4 See, for example, Educ. Code, § 47615, subd (a)(2) (“Charter schools are under the jurisdiction of the 
Public School System and the exclusive control of the officers of the public schools, as provided in this 
part.”); Educ. Code, § 47612, subd. (a) (“A charter school shall be deemed to be under the exclusive 
control of the officers of the public schools for purposes of Section 8 of Article IX of the California 
Constitution, with regard to the appropriation of public moneys to be apportioned to any charter school, 
including, but not limited to, appropriations made for the purposes of this chapter.”); Wilson v. State Board 
of Education (1999) 75 Cal.App.4th 1125, 1140 (“Charter school officials are officers of public schools to 
the same extent as members of other boards of education of public school districts.”). 
5 See, for example, Educ. Code, § 47604, subd. (c) (chartering authorities not liable for acts committed by 
charter schools under their supervision as long as chartering authority performs due diligence); Educ. 
Code, § 47604.32 (annual inspections of charter school by chartering authority); Educ. Code, § 47604.33 
(charter schools must submit budgets to chartering authorities). 
6 Wells v. One2One Learning Foundation (2006) 39 Cal.4th 1164, 1196-1197. 
7 Id. at pp. 1202-1204. 
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Though charter schools are deemed part of the system of public schools for 
purposes of academics and state funding eligibility, and are subject to some 
oversight by public school officials, the charter schools here are operated, not by 
the public school system, but by distinct outside entities- which the parties 
characterize as nonprofit corporations- that are given substantial freedom to 
achieve academic results free of interference by the public educational 
bureaucracy. The sole relationship between the charter school operators and the 
chartering districts in this case is through the charters governing the schools’ 
operation.8  (Emphasis added.) 

In reaching its decision, we also note that the Court emphasized that state funding for public 
education would be endangered by subjecting public school districts to liability under these 
provisions.9 

It is our opinion that the issue of control, which played a prominent role in the California 
Supreme Court’s analysis in the Wells opinion, should similarly affect whether a charter school 
qualifies as state or local government-owned property for property tax purposes.  While a charter 
school is part of the public school system, charter schools have “operational independence” from 
public school districts.10  This means that outside of the period in which the chartering authority 
is carrying out its supervisory duties, charter schools operate largely free from government 
supervision.  Nor must the chartering authority necessarily have an ownership interest in the 
charter school.  Additionally, the Legislature has expanded oversight requirements, which 
indicates that chartering authorities need more interaction with charter schools to oversee what 
are generally separate nonprofit entities.11 

Moreover, some of the fiscal concerns voiced by the California Supreme Court in Wells may be 
at issue in this case.12  Because the Legal Department has already concluded that charter schools 
are public schools for purposes of the public schools exemption,13 the inclusion of charter 
schools under the state and local government-owned property exemptions would likely not affect 
property tax collections.  Nevertheless, categorizing charter schools as state or local government 
entities for property tax purposes could reduce the payment of special assessments by charter 
schools.14 
It should also be noted that assessors provide greater procedural protections for property 
exempted under the public schools exemption than for property that falls under the state and 
local government-owned property exemptions.  Owners or users of public school exempt 

 
8 Id. at pp. 1200-1201. 
9 Id. at p. 1195. 
10 Wilson v. State Board of Education, supra, 75 Cal.App.4th at p. 1139. 
11 See Stats. 2003 ch. 892, § 1, subd. (c) (“The Charter Schools Act of 1992 shall be interpreted to further 
its purpose as a performance-based accountability system.”) 
12 Wells v. One2One Learning Foundation, supra, 39 Cal.4th at p.1195. 
13 See Annotation 690.0003. 
14 The California Supreme Court has construed California Constitution article XIII, section 3, subdivisions 
(a) and (b) as exempting state and local government from special assessments (although not from “user 
fees”).  See Richmond v. Shasta Community Services Dist. (2004) 32 Cal.4th 409, 422.  California 
Constitution article XIII D, section 2, subdivision (b) defines “assessment” as “. . . any levy or charge upon 
real property by an agency for a special benefit conferred upon the real property. ‘Assessment’ includes, 
but is not limited to, ‘special assessment,’ ‘benefit assessment,’ ‘maintenance assessment’ and ‘special 
assessment tax.’”  (Emphasis added.) 
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property must file an annual exemption claim,15 while state and local governments need not file 
annual exemption claims.  Therefore, we believe that county assessors should continue to 
annually review the exemptions of charter school property owned by nonprofit organizations to 
ensure that such property continues to be used exclusively for public schools purposes as 
required by California Constitution article XIII, section 3, subdivision (d). 

Finally, because nonprofit public benefit corporations are legally separate entities from state and 
local governments, it would be inconsistent with our past opinions to allow government entities 
to pass on their California Constitution article XIII, section 3, subdivisions (a) and (b) 
exemptions to such corporations.16  For example, the Legal Department has long maintained that 
a corporation 100-percent controlled by a government agency could not qualify for the local 
government exemption.17  Indeed, chartering authorities have far less direct authority over 
charter schools operated by nonprofit organizations than do local governments over wholly-
owned municipal corporations.  Under Education Code section 47604, subdivision (b), 
chartering authorities have a right to place a single representative on the board of the nonprofit 
(although there is no requirement that it do so), which is a far less substantial interest than 100 
percent control by the state or local government. 

Therefore, we conclude that a charter school operated by a nonprofit public benefit corporation 
is not a state or local government entity and, therefore, may not qualify under California 
Constitution article XIII, section 3, subdivisions (a) and (b). 

AJ/yg 
J:/Prop/Prec/Genexemp & GovnProp/2009/09-132.doc 

cc:  Mr. David Gau MIC:63 
 Mr. James Anderson MIC:64 
 Mr. Todd Gilman MIC:70 

 
15 Rev. & Tax. Code, § 254. 
16 See Annotations 490.0045, 880.0042 and 880.0043. 
17 Annotation 490.0065. 
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Re: Public Schools Exemption – Charter Schools 

 Assignment No. 10-035 

 

Dear Mr.  : 

 

 This is in response to your letter of February 10, 2010, to Mr. Randy Ferris, Assistant 

Chief Counsel, and our prior telephone conversations, asking whether property owned by a 

charter school, which is a part of the public school system, should be considered to be publicly-

owned and qualify for exemption under California Constitution article XIII, section 3, 

subdivisions (a) and (b) (the state and local government-owned property exemptions) or 

subdivision (d) (the public schools exemption).  You also ask whether property owned by a 

charter school would be treated differently than property leased by a charter school with respect 

to special assessments. 

 

As explained in our December 18, 2009, memorandum (attached), it is our opinion that 

charter schools operated by nonprofit public benefit corporations are not publicly-owned 

property for purposes of the state and local government exemptions of California Constitution 

article XIII, section 3, subdivisions (a) and (b) and Revenue and Taxation Code1 section 202, 

subdivision (a)(4).  In the memorandum we explained that although charter schools are 

considered, for some purposes, to be part of the public school system, there are many other 

respects in which charter schools are treated differently than state or local government entities.2  

Whether property is owned or leased by a charter school does not affect this conclusion. 

 

On the other hand, the public schools exemption, which is codified at section 202, 

subdivision (a)(3), exempts charter school property (whether owned or leased) if it is used 

exclusively for public school purposes.3  As the California Supreme Court has stated, “. . . it is 

the use and not the ownership of the property in the possession of a school district and used by it 

for public school purposes that determines its status as property exempt from taxation.4  

Similarly, the back-up letter to Annotation 690.0070 states that “. . . it is whether property is used 

exclusively for public schools which is determinative for purposes of the public schools 

                                                           
1
 All statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated. 

2
 December 18, 2009 memorandum, p. 2. 

3
 See Annotation 690.0003. 

4
 Ross v. Long Beach (1944) 24 Cal.2d 258, 265. 
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exemption, not whether property is owned by or leased to or otherwise made available to public 

schools.”  (Emphasis added.) 

 

As you know, state and local government-owned property is exempt from property tax 

without filing a claim and is not subject to most special assessments.5  A special assessment has 

been defined as “. . . a charge imposed on property owners within a limited area to help pay the 

cost of a local improvement designed to enhance the value of the property within that area.”6  

However, public schools-exempt property, whether owned or leased by a charter school, is 

exempt from ad valorem property taxes, but not from special assessments, special taxes, school 

development fees, and other assessments by special districts.7 

 

Therefore, because we have already opined that charter schools operated by nonprofit 

public benefit corporations may not qualify under the state and local government exemptions of 

California Constitution article XIII, section 3, subdivisions (a) and (b), it stands to reason that 

charter schools operated by nonprofit corporations, and qualifying for the public schools 

exemption, are not exempt from special assessments, regardless of whether they own or lease 

property for their charter schools. 

 

The opinions expressed in this letter are only advisory and represent the analysis of the 

legal staff of the Board based on current law and the facts set forth herein.  These opinions are 

not binding on any person, office, or entity. 

 

Sincerely, 

 

/s/ Andrew Jacobson 

 

Andrew Jacobson 

Tax Counsel 

 

AJ:yg 
J:Prop/Prec/Govnprop & Genexemp/2010/10-035.doc 

 

Attachment 

 

cc: Honorable  

   County Assessor 

  

 Mr. David Gau MIC:63 

 Mr. Dean Kinnee MIC:64 

 Mr. Todd Gilman MIC:70 

                                                           
5
 See City of Inglewood v. County of Los Angeles (1929) 207 Cal. 697, 703-704 (municipal property is only subject 

to special assessments for public improvements if there is positive legislative authority to permit assessment); 

Regents of University of California v. East Bay Municipal Utility (2005) 130 Cal.App.4th 1361, 1368-1369; but see 

also Gov. Code, § 54999.2 (“Any public agency providing public utility service on or after July 21, 1986, may 

continue to charge, or may increase, an existing capital facilities fee, or may impose a new capital facilities fee after 

that date, and any public agency receiving a public utility's service shall pay those fees so imposed, except as 

provided in Sections 54999.3 and 54999.35.” (Emphasis added.)) 
6
 Anaheim City Sch. Dist. v. County of Orange (1985) 164 Cal.App.3d 697, 700. 

7
 See, for example Loyola Marymount Univ. v. L.A. Unified Sch. Dist. (1996) 45 Cal.App.4th 1256, 1269 (property 

exempt under the college exemption is not exempt from school development fees).   

 


