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 August 13, 2013 
 
 
 
 
 
 
 
 
Re: Request for Opinion on Reassessment 

Assignment No.:  13-012 
 
Dear Ms.  : 
 

This is in response to your letter requesting an advisory opinion concerning whether the 
transfer of real property to an irrevocable trust constitutes a change in ownership.  As explained 
below, it is our opinion that the transfer will result in a change in ownership. 
 

Factual Background 
 

Husband dies, survived by his wife and three children, but no grandchildren.  California 
commercial real estate is transferred into a trust titled the Exempt Family Trust.1  As of the date 
of transfer, there remain three children and no grandchildren.  The relevant terms of the Exempt 
Family Trust provide: 

 
1(a) During the survivor's life, the trustee shall pay to any one or more of the 
survivor and our descendants so much or all of the income and principal in such 
proportions as from time to time is necessary for their respective support, health 
and education, giving priority to the survivor.  In addition, during the survivor's 
life, the trustee shall pay to any one or more of the survivor and our descendants 
so much or all of the income and principal in such proportions as the independent 
trustee, if any, from time to time decides is advisable for their respective best 
interests and welfare, giving priority to the survivor.  It is our wish, without 
imposing any legal obligation, that payments to our children and their respective 
descendants pursuant to the immediately preceding sentence be made equally so 
that each child (and their respective descendants) receives an equal share of the 
trust property. 
 
You ask 1) whether the transfer of real estate into the Exempt Family Trust qualifies for 

the parent-child exclusion and 2) whether reassessment will be triggered as of the date of birth of 
a grandchild even if the trustee never makes any distributions to such grandchild. 

 
                                                           
1 Although your letter does not state, we assume that the trust is irrevocable. 
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Law & Analysis 
 
Article XIII A, section 2 of the California Constitution requires the reassessment of real 

property upon a change in ownership.  A change in ownership is defined in Revenue and 
Taxation Code2 section 60 as "a transfer of a present interest in real property, including the 
beneficial use thereof, the value of which is substantially equal to the value of the fee interest." 

 
Proposition 58, approved by the voters on November 4, 1986, added subdivision (h) to 

section 2 of article XIII A of the California Constitution.  Subdivision (h) provides, in part, that 
the terms "purchased" and "change in ownership" shall not include the purchase or transfer 
between parents and their children of either a principal residence or the first $1 million of the full 
cash value of all other real property. 

 
Section 63.1 provides the statutory implementation of Proposition 58.  Subdivision 

(a)(1)(A) of section 63.1 states that a change in ownership shall not include "The purchase or 
transfer of real property which is the principal residence of an eligible transferor in the case of a 
purchase or transfer between parents and their children."  The term "transfer" is defined in 
subdivision (c)(9) of section 63.1 as "any transfer of the present beneficial ownership of property 
from an eligible transferor to an eligible transferee through the medium of an inter vivos or 
testamentary trust." 

 
A trust provision which gives the trustee total discretion to distribute the trust income or 

property to a number of potential beneficiaries is called a "sprinkle or spray power."  When a 
trust contains a sprinkle or spray provision, all of the persons included as beneficiaries under that 
provision must have an exclusion in order to avoid a change in ownership and reassessment.  If 
even one person included as a beneficiary is not excludable, then 100 percent of the trust 
property is subject to change in ownership.  (Property Tax Annotation3 (Annotation) 625.0236 
(July 18, 2001); Annotation 220.0821 (July 22, 2002).) 

 
This principle is described in Property Tax Rule4 (Rule) 462.160, subdivision (b)(1)(A) 

as follows: 
 
Where a trustee of an irrevocable trust has total discretion ("sprinkle power") to 
distribute trust income or property to a number of potential beneficiaries, the 
property is subject to change in ownership, because the trustee could potentially 
distribute it to a non-excludable beneficiary, unless all of the potential 
beneficiaries have an available exclusion from change in ownership. 
 
Thus, a trust which provides that the trustee may exercise a sprinkle power to a group of 

beneficiaries that includes some persons to whom exclusions are available and some to whom no 
exclusions are available is treated as though no exclusions were available.  This is because the 
trustee may distribute any or all income to some beneficiaries and omit other beneficiaries.  
(Annotation 625.0236 (July 18, 2001).) 

 

                                                           
2 All section references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise specified. 
3 Property tax annotations are summaries of the conclusions reached in selected legal rulings of State Board of 
Equalization counsel published in the State Board of Equalization's Property Tax Law Guide.  (See Cal. Code Regs., 
tit. 18, § 5700 for more information regarding annotations.) 
4 All references to Property Tax Rules are to sections of title 18 of the California Code of Regulations. 
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According to your letter, the current "descendants" apparently only consist of husband 
and wife's direct children.  However, naming "descendants" as potential beneficiaries grants the 
trustee power to potentially transfer trust assets to a non-excludable beneficiary since the term 
"descendants" could include grandchildren that do not qualify for the grandparent-grandchild 
exclusion.  Annotation 220.0821 analyzes a trust provision similar to the one at issue here.  In 
that annotation, a trust provided a trustee power to sprinkle income or principal to any present or 
future descendants of the trustor.  Because the class of potential beneficiaries included 
beneficiaries not excludable under the parent-child or grandparent-grandchild exclusion, it 
opined that pursuant to Rule 462.160, subdivision (b)(1)(A), a change in ownership occurred at 
the time of trustor's death.  We also note that Annotation 625.0236 states that if the trust 
provided that any beneficiary, present or future, could receive trust income or income and 
principal, a change in ownership of all of the trust property would occur.  (Annotation 625.0236 
(July 18, 2001) at p. 4.) 

 
In this case, since the group of beneficiaries potentially includes some persons to whom 

exclusions are available and some to whom no exclusions are available, there is no guarantee that 
the property will be transferred to excludable beneficiaries.  Therefore, pursuant to Rule 462.160, 
subdivision (b)(1)(A), and Annotations 220.0821 and 625.0236, it will be treated as though no 
exclusions were available, and the entire portion of the trust property that was transferred into the 
Exempt Family Trust should be reassessed at the time of transfer into the Exempt Family Trust.  
Because the reassessment occurs at the time of the transfer, there will be no additional 
reassessment when any grandchildren are born. 

 
The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 

of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity.  Should you have any additional questions, please feel 
free to contact me. 

 
 Sincerely, 
 
 /s/ Daniel Paul 
 
 Daniel Paul 
 Tax Counsel III (Supervisor) 
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