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May 12, 2000 

In Re: Assessability of Off-Site Improvements Related to New Construction 

Dear Mr. : 

This is in response to your letter of April 11, 2000, to the Honorable Dean Andal, Board 
Member, Second District, requesting an opinion whether the assessor’s added value to a parcel 
resulting from new construction should reflect the cost of a required off-site improvement—in this 
case, a freeway off-ramp—constructed at the developer’s expense as a condition for development 
of the subject parcels. 

For the reasons hereinafter explained, construction that is not an addition or alteration to 
the subject property is not “new construction” as that term is defined in Revenue and Taxation 
Code Section 70 and Property Tax Rule 463, and costs related to such off-site construction should 
not be used as an indicator of the added “new construction” value to the subject property. The 
value enhancement resulting from the construction of an off-site improvement (i.e., an improvement 
not located on the subject property) is only assessable when the subject property changes 
ownership. At that time, the enhanced value would be reflected in the marketplace and recognized 
in the sales price and the reappraisal. 

Facts 

The following facts are submitted for the purpose of our analysis: 

1. In November 1997, (“HD”) acquired 17 acres of unimproved land 
consisting of five contiguous parcels in County, with the intent to construct a 
shopping center with five buildable pad sites.  The purchase price was $2,900,000. 

2. When the purchase occurred, the assessor treated the property’s sale price of
$2,900,000 as the fair market value of the property and allocated that value among the
five parcels.
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3.  Prior to the purchase, HD knew that it would be required to satisfy a traffic mitigation 
requirement by constructing, at its expense, a new freeway off-ramp near the site as a 
condition of development. At the time of purchase, the estimated cost of the required 
off-site improvement was $1,000,000. 

4.  Prior to the completion of the construction on the five parcels, which involved various 
land improvements, HD sold three of the parcels to three different buyers. Two of the 
sales contracts included negotiated percentages of the site development costs (both on-
and off-site) as part of the stated consideration; one sales contract did not include any 
costs associated with the off-site improvements in the stated consideration. 

5.  When the new construction was completed on September 1, 1998, the assessor 
included the actual cost of the off-site improvements ($1,656,000) in the value of the 
assessable new construction on the five parcels, allocating a portion of this amount, as 
well as a portion of the cost of on-site improvements, to each of the five parcels. 

6.  HD filed appeal for reduction of its assessment. The only issue remaining unresolved 
in that appeal is the assessability of the off-site improvements.  The County 
Assessment Appeals Board granted a continuance until May 24, 2000, in part, to obtain 
a legal opinion on this question from the Board of Equalization. 

Law and Analysis 

Off-Site Improvements Not Assessable as New Construction. 

Although there are no statutory or regulatory provisions that expressly state how off-site 
improvements should be treated for assessment purposes, the Board has published advice 
explaining that such costs should not be included in the value of new construction. As referenced 
in your letter, page 131 of Assessors’ Handbook Section 502, “Advanced Appraisal” (AH 502) 
briefly discusses the non-assessability of off-site improvements: 

“When using actual costs to value new construction, appraisers should 
distinguish between costs attributable to new construction and those costs that 
may enhance the value of the land but are not costs related to additions or 
alterations of real property [i.e., additions or alterations to the subject 
property].” 

The example in AH 502 that illustrates this principle involves the development of a large 
industrial complex next to a major freeway. In order to obtain development approval, the 
developer agrees to pay for three off-site improvements, one of which is the construction of a new 
freeway off-ramp leading to the complex. While recognizing that the off-site improvement 
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may enhance the value of the subject property--that is, the property whose development prompted 
the requirement for the off-site improvement--the Board’s conclusion is that the value associated 
with such improvements should not be reflected in the value of the new construction assessed to 
the subject property. 

As applied to the instant case, therefore, the costs of the off-site improvements should be 
considered as a value enhancement to the subject property’s land value (i.e., the parcels in the HD 
shopping center complex). This is not assessable as new construction. 

The reasoning behind this conclusion is found in the California Constitution and in the 
statutory definition of “ new construction” or “newly constructed.” Section 2(a) of article XIII A 
of the California Constitution states that “full cash value” means the March 1, 1975, full cash 
value, or thereafter, the appraised value of real property when purchased, newly constructed, or a 
change in ownership has occurred.1  Revenue and Taxation Code Section 70 (a) defines “newly 
constructed” and “new construction” as either (1) any addition to real property, or (2) any 
alteration of land or of an improvement which constitutes a major rehabilitation thereof or converts 
it to a different use. This section thus expressly divides the definition of “new construction” into 
two physical categories, additions and alterations. Section 71 prescribes in general terms what is 
assessable as new construction and what is not. This section states that the assessor shall 
determine the new base year value for the portion of any taxable real property which has been 
newly constructed, but also states that the assessor shall not change the base year value of the 
remainder of the property which did not undergo new construction. 

In order to meet the definition of “new construction” there are two fundamental 
requirements: (1) the construction must be either an addition to or an alteration of the land (or 
improvement), and (2) the addition or alteration must be made to or on the property being 
assessed. The second requirement is further clarified in subsection (b)(2)(A) of Property Tax 
Rule 463, which states, in part: 

“In any instance in which an alteration is substantial enough to require 
reappraisal, only the value of the alteration shall be added to the base year 
value of the preexisting land or improvements. Increases in land value caused 
by appreciation or a zoning change rather than new construction shall not be 
enrolled.” 

This subsection reflects a recommendation made in the Report of the Assembly Revenue 
and Taxation Committee, “Property Tax Assessment,” Vol. 1, October 29, 1979, which discusses 
(at pages 30-33) the fact that only that portion of the property that is newly constructed should be 
reappraised. On page 33, the report explains the treatment of assessable new construction: 

“The apparent end result is that, given two identical homes, one of which is 
newly constructed and the other of which changes ownership on the same date, 

1  Revenue and Taxation Code Section 110.1(a) similarly provides that full cash value means the fair market value 
on the 1975 lien date or, thereafter, the value on the date on which a purchase or change in ownership occurs, or 
the date on which new construction is completed. 
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the home which changes ownership will have a higher valuation, because all 
factors affecting value are taken into account, whereas the newly constructed 
home will exclude value attributed to inflationary land values.” [Emphasis 
added.] 

The legal standard therefore, established by the Legislature and implemented by Board rule 
is that the added full value of new construction does not include value increases attributable to 
general changes in economic conditions, zoning or general plan changes, or other factors that are 
not part of the new construction. In AH 502 (page 131) the Board, in effect, applied this legal 
standard to off-site improvements. That is, off-site improvements are not new construction on the 
subject property, and, therefore, must be treated in manner similar to value increases resulting 
from changes in economic conditions or “other factors”. 

The new freeway off-ramp in the instant case falls squarely within this category of 
“changes from other factors” for several reasons. First, the off-ramp is not an addition or an 
alteration to the land owned by HD, and, therefore, cannot qualify as “new construction” to that 
property. Second, adding any value to HD’s parcel as the result of the $1,656,000 that it was 
required to spend to build the off-ramp  on other land, would violate the standard set forth in 
subsection (b)(2)(A) of Rule 463—namely, that only the value of the new construction on the land 
being assessed shall be enrolled. Third, adding value to a parcel that results from activity not on 
the parcel is what the implementing statutes and rules for valuing new construction under article 
XIII A of the California Constitution (i.e., “Proposition 13”) were intended to prevent. In this 
respect, HD’s situation is not unlike the example set forth in subsection (b)(2)(A) of Rule 463, 
which illustrates that a $10,000 increase in land value upon completion of new construction cannot 
be added by the assessor when valuing the new construction.2  Finally, like economic or other 
changes, the value added to HD’s site because of the freeway off-ramp will be reflected in the 
market place and will be so recognized in the property’s sale price—when the property changes 
ownership. At that time, the enhanced market value would also be reflected in the reassessment 
due to the change in ownership. The following discussion provides a brief explanation of how this 
may be accomplished. 

2  Rule 463 (b)((2)(A) – In any instance in which an alteration is substantial enough to require reappraisal, only the 
value of the alteration shall be added to the base year value of the pre-existing land or improvements. Increases 
in land value caused by appreciation or a zoning change rather than new construction shall not be enrolled, for 
example: 

1. Land value 1975  = $10,000 
2. Land value 1978  = $20,000 
3. Value of alteration 1978 = $5,000 
4. Value of structure added 1978  = $75,000

 1979 roll value (1+3+4)  = $90,000 (must be adjusted to reflect appropriate 
indexing) 
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Reported Sale Price and Fair Market Value 

Prior to the completion of the construction on the five parcels, HD sold three of the parcels 
to three different buyers for purchase prices that included the following negotiated 
percentages for reimbursement of the on– and off-site development costs: one sales contract 
included a percentage for the total reimbursement fee; one sales contract had a percentage with a 
cap on the total reimbursement; and one sales contract did not include any costs associated with 
the offsite improvements. Assuming the assessor uses the comparative sales approach to value the 
parcels on the transfer date, Section 110 and Property Tax Rule 2 require that each sale should be 
separately analyzed to determine whether the price paid represented fair market value, regardless 
of the difference in the terms of the sales contracts. The issue here is not whether HD as the seller 
is being proportionately reimbursed in each sale for the cost of the off-site improvements, but 
whether the sale price of each of the three parcels is a valid indicator of its fair market value. 

Both Section 110 and Rule 2 establish a rebuttable presumption that the sale price in a 
transaction represents the fair market value of the property. In other words, the purchase price in a 
transaction presumptively, but not conclusively, represents market value. The presumption holds 
only if a sale is conducted under specified conditions, often referred to as “open-market” 
conditions. Salient elements of these conditions are the following: 

1.  The property is exposed for sale in the open market. This means that potential buyers 
have a sufficient amount of time to analyze and to bid on the property. 

2.  Neither buyer nor seller can take advantage of the exigencies of the other. This 
condition means that buyer and seller are dealing with each other at arm’s length—that 
is, neither is influenced by special motivations or particular circumstances. 

3.  Buyer and seller have knowledge of all the uses and purposes to which the property is 
adapted. This means that buyer and seller are aware of the highest and best use of the 
property, that is, the lawful use that maximizes the property’s value, and consider the 
value of the property in light of such use. 

In addition, the sale price must be expressed in terms of cash or its equivalent, which 
means that the sale price of the subject property or sales prices of comparable properties used as 
evidence of market value should be stated in terms equivalent to cash.  (Property Tax Rule 4.) 

All comparable sales used in an appraisal, including the sale of the property being 
appraised, must be analyzed to determine whether the above conditions have been met, and to 
thereby determine whether the reported sale prices of those sales can be used as valid evidences 
of market value. 

Based on the foregoing, a threshold question regarding comparable sales in the instant case 
is whether the sales occurred under the requisite conditions discussed above. The assessor may 
find that some or all of the sales constituted an “open-market, arm’s length” transaction, and that 
the reported sales prices are valid indicators of market value. Alternatively, the assessor may find 
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that one or more of the buyers were “related” to the seller through formal or informal agreements 
(including options) made early in the planning and/or development stages of the shopping complex, 
and that the sale prices were established on the basis of these arrangements. In such case, the sale 
price(s) of that parcel or parcels may be disregarded and each such parcel should be assessed at 
its fair market value on the date of sale based on other comparable sales outside of the complex.3 

Since “fair market value” is defined in terms of “cash or its equivalent,” the assessor must 
also adjust the sale prices of the subject properties and the prices of comparable properties to 
reflect amounts equivalent to cash. Under Rule 4 (d), the assessor may make adjustments allowing 
for the differences between a comparable property and the subject properties at the time of sale. 
The construction of a freeway off-ramp near the subject property in order to allow for the 
development and the highest and best use of the property is one of the many differences considered 
by the assessor in making such adjustments. As stated in Assessor's’ Handbook 502, Advanced 
Appraisal, pages 41-42, the assessor must make a determination of the highest and best use of the 
subject property as part of the appraisal process. If the highest and best use of these three parcels 
is not “legally permissible” without the freeway off-ramp, then adjustments for the “use potential” 
of these parcels is necessary if there is a significant difference in their value without the 
construction of the freeway off-ramp. The determination to be made by the assessor is not whether 
HD as the seller “recaptures” some or all of its costs for the freeway off-ramp, but whether the 
final value indicator and assessment represent the fair market value. 

Other types of adjustments that may be required include atypical or non-market financing, 
non-cash or intangible items that were included, location, physical characteristics, differences in 
property rights conveyed, etc. A detailed discussion of this “comparative analysis,” the process 
by which adjustments are made, and the methodology for reconciling the value indicators into a 
single value estimate is found in Assessor's’ Handbook 502, Advanced Appraisal, pages 36-54. 

3  As stated in AH 501, page 85, a sale of property that is not an “open-market, arm’s length” transaction is not a 
valid indicator of value because there is no rational basis for comparing it to other transactions. The reason for 
this is that there is no method of determining the amount of the “discount” given by the seller, in order to 
calculate the amount of adjustment that needs to be made to the sale price. It is recommended therefore, that 
other value indicators, including other comparable sales (that are “open-market, arm’s length” transactions) be 
used to reach an estimate of market value. 



May 12, 2000 
Page 7 

The views expressed in this letter are only advisory in nature. They represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on the present law and facts set forth herein. They are 
therefore, not binding on any person or entity. 

Sincerely, 

/s/ Kris Cazadd 

Kristine Cazadd 
Senior Tax Counsel 

KEC:tr 
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Honorable Johan Klehs 
Honorable John Chiang 
Honorable Kathleen Connell 
Mr. James E. Speed, MIC:73 
Mr. Timothy W. Boyer, MIC: 83 
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Mr. Dick Johnson, MIC:63 
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