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Dear-··· 

I am responding to a fax of your letter dated May 17, 1994 requesting our opinion of 
whether the drilling of a new non-agricultural well is new construction under Article 
XI I IA of the California Constitution ( commonly known as Proposition 13). The facts as I 
understand them from your letter are: 

On January 8, 1992, a property owner purchased a single family 
residence for $25,450.00. Your office reappraised this property due to the 
change in ownership. 

On June 23, 1992, the owner obtained a building permit to drill ,a new well 
on the subject property. 

On July 2, 1992, the well was completed and a final approval was given 
by the local building department. 

Subsequent to the final, your office assessed the new well and the filling 
in of the old well as new construction for a net assessment increase of 
$1,800.00. 

- In your county, the Sierra County Auditor, pursuant to Section 75.SS(a) of 
the Revenue and Taxation Code, 1 cancels small supplemental tax bills. 
Because of this provision, in your opinion, it is doubtful that the above facts will 
result in a supplemental tax bill. 

1All statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise 
indicated. 

https://1,800.00
https://25,450.00
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However, the taxpayer is appealing this assessment. You are requesting ouropinion 
as to whether the construction of a new well as a replacement. well is new construction 
under the provisions of Proposition 13. 

Subdivision (a) of Section 2 of Article XIIIA of the California Constitution provides in 
part that ''full cash value" means the March 1, 1985 full cash value or, thereafter, the 
appraised value of real property when purchase, newly constructed, or a change in 
ownership has occurred: The implementation of this provision is found iA Section 
110.1 (a), which similarly provides that full cash value means the fair market value on 
the 1975 lien date or, thereafter, the value on the date on which a purchase or change 
in ownership occurs or the date on which new construction ·is completed. 

For the purposes of new construction, Section 70 defines "new construction" as either 
(1) any addition to real property, or (2) any alteration of land or of any improvement 
which constitutes a major rehabilitation thereof or which converts the property to a 
different use. Section 71 requires the assessor to determine the new base year value 
for the portion of any taxable real property which has been newly constructed. 

There provisions are interpreted by the Board's Property Tax Rule 463 "Newly 
Constructed Property" .. Subdivision (a) of Rule 463 provides, in part; that when real 
property is newly constructed after the 1975 lien date, the assessor shall ascertain the 
full value of the newly constructed property as of the date of completion. 

Subdivision (b) of Rule 463 goes on to further define the term "new construction" and 
reflects the statutory categories of additions and alterations. Subdivision (b)(1) 
includes in the definition any substantial addition to land or improvements and cites as 
examples, landfill, retaining walls, curbs, gutters or sewers, etc. Subdivision (b)(2) 
refers to any substantial physical alteration of land which constitutes a major 
rehabilitation or results in a change in the way the property is used. 

Examples of the alterations include site developments of rural land for the purpose of 
establishing a residential subdivision, converting rolling, dry grazing land to irrigated 
crop land, and preparing a vacant lot for use as a parking facility. Subdivision (b)(3) 
includes any physical alteration of any improvement which (1) converts the 
improvement to the substantial equivalent of a new structure or (2) changes the way in 
which the structure is used. Excluded from alterations that qualify as "newly 
constructed" is construction performed for the purpose of normal maintenance and 
repair, e.,g., routine annual preparation of agricultural land or interior or exterior 
painting, replacement of roof coverings or the addition of aluminum siding to 
improvements. Subdivision (b)(5) includes any physical rehabilitation of any fixture 
which converts it to the substantial equivalent of a new fixture. 
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It is important to note thatthe provisionsofthe statutes and regulations discussed 
above divides new construction into two types: (1) additions or (2) alterations which 
constitutes a major rehabilitation or converts the property to a different use. The only 
construction excluded from the definition of new construction are alterations for the 
purpose of normal maintenance and repair. 

In your situation, wells are classified as land (Board Rule 124). The addition to the 
land, i.e., the drilling of a well, is clearly new construction. Something was added to the 
land that was not there before. There was no alteration of any kind to either the land or 
the improvement. Therefore, the exclusion from new construction for normal · 
maintenance and repair does not apply. 

In addition, you asked whether the filling of the old well is new construction subject to a 
negative supplemental assessment. Section 75.1 0(b} reads in relevant part: 

"For purposes of this chapter, 'actual physical new construction' includes the 
removal of a structure from land. 11 

We have provided guidance on this provision in letter to assessors 86/09. On page 2 a 
number of examples of removal of a structure were provided, one of those examples 
reads as follows: 

"(8) A well that is abandoned, plugged off, and its derrick and external 
structures removed, rendering it the equivalent of being permanently 
severed from the real property. 11 

Therefore, in light of the above guidance, we agree with your handling of the filling of 
the old well. When the well is filled, rendering it permanently severed from the real 
property, this is removal of a structure from land and therefore, new construction. The 
base year value of the old well should be removed from the land value. In your· 
situation, since the filling of the old well and the addition of the new well occurred 
together, you treated them as one new construction generating a net assessment 
increase of $1,800. We find no problems with your approach. 
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I hope this clearly outlines our position on this situation. If you have any questions-, 
please call the Real Property Technical Services Section at (916) 445-4982. 

Sincerely, 

Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 
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