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Re: Revenue and Taxation Code Section 75.12 
New Construction Exclusion. 

Dear Ms. 

This is in response to your letter to Assistant Chief Counsel Larry Augusta, dated 
September 29. 1997, in which you request a legal opinion regarding application of the exclusion 
for new construction provided by Revenue and Taxation Code1 section 75.12. To summarize the 
facts of your letter, 

I. Your client, G (G :), purchased from Ct 
(C ) 445 lots by grant deed recorded August 22, 1997. Development of 
these lots had begun prior to that purchase in January 1997 arni the costs of the 
development were borne entirely by G 

2. In November 1996, prior to commencing development, C · applied for 
and received from the Ventura County Assessor's office an exclusion for new 
construction pursuant to section 75.12. 

3. On September 5, 1997 G filed a claim for exclusion for new 
construction. The assessor's office denied the claim because the land 
development had commenced more than 30 days prior to the date ofthe claim. 

You believe that the Ventura County Assessor's Office incorrectly denied G ;'s 
claim for exclusion and you ask whether G! may qualify under Section 75.12 for the 
exclusion following a change in ownership efproperty on which the exclusion had previously 
been granted. Under the circumstances described, it is our opinion that G is eligible for 
the exclusion under Section 75.12. 

1All section reterences are to the Revenue and Taxation Code. 
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LAW AND ANALYSIS 

In order to qualify for the exclusion for new construction ( construction for resale 
exclusion), the claimant must comply with the provisions of Section 75.12. Subdivision (a}(l) of 
that section provides, for purposes of this discussion, that new construction shall be deemed 
completed at 

(l) The date upon which the new construction is available for use by the owner, 
unless the owner does not intend to occupy or use the property. The owner shall 
notify the assessor prior to, or within 30 days of, the date of commencement of 
construction that he or she does not intend to occupy or use the property. If the 
owner does not notify the asse..c;sor as provided in this subdivision, the date shall 
be conclusively presumed to be the date of completion. 

In accordance with subdivision (a)( 1 ), the seller, C1 , timely filed a claim for the 
exclusion in November I996 prior to the initial land clearing and infrastructure work on the 
property that began in January 1,97. C 's claim was approved by the Ventura County 
Assess•r's Office. Subsequent to, but within 30 days o.f~ the August 22, 1997 purchase, 
G filed its claim for exclusion with the assessor's office on or about September 5, 1997. 

Definition of"owner" as intended by Section 75.12 

Subdivision (a) ofsection 75. l 2 requires that an ''owner" notify the assessor if he or she 
''does not inten« to occupy or use the property" but does not further define who is an "owner". 
Principles of statutory construction dictate that, in the absence ofa more specific definition, the 
ordinary and usual meaning ofthe language expresses the legislative intent of the provision. See, 
Central Pathology Service Me«ical Clinic, Inc. v. Superior Court (1992) 3 Cal.4th 181 l 186-187. 
For purposes of establishing ownership, Evidence Code section 662 t..Teates a rebuttable 
presumption that beneficial title follows legal title. That section states= "The 0\\.11er of the legal 
title to praperty is presumed to be the owner of the full beneficial title. This presumption may be 
rebutted only by clear and convincing proof." Accordingly, an "owner" for purposes of 
subdivision (a) ofsection 75.12 is presumed to be the holder of the legal title to the property 
unless it is demonstrated by clear and convincing evidence that another person holds beneficial 
title. 

As indicated in your letter, C , held legal title to the property until the sale and 
purchase by grant deed transfer on August 22, 1"7 and was, therefore, presumed to be the owner 
ofboth legal and beneficial title. You also stated, however, that part of the purchase agreement 
between C and G provided that G : would pay for the land development, 
including costs incurred prior to the sale. By assuming these costs, the a~sessor's office 
apparently determined that G: acquired beneficial title to the land, and, hence, became the 
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"owner" at the time the development commenced. As the putative owner, G would have 
been required to file a claim for new construction exclusion within. 30 days of the 
commencement of the work in January 1997, thereby, rendering untimely the claim filed in 
August 1997. 

It is our opinion, in view of the Evidence Code presumption, that C must be 
considered the owner ofthe land prior to the sale unless it can be shown by clear and convincing 
evidence that beneficial title transferred to G1 _ at the time the development work 
commenced. We have not been provided with copies of the purchase agreement, escrow 
instructions and related documents and, therefore, we are unable to give an opinion as to whether 
those documents constitute clear and convincing evidence of beneficial title in G :prior to 
the deed transfer. We a.1Ssume for pwposes ofthe following analysis that C ' owned both 
legal and beneficial title to the land prior to the completion ofthe August 1997 sale and purchase. 

Section 75.12 applies to any "owner". 

The Board staff has addressed interpretative questions supporting the application of this 
exclusion to a "new" or succeeding owner/builder on several occasions in the past. 

In Letter to Assessors No. 831132. December 16, 1983, we stated the followini: 

QUESTION 1: When property under construction transfers, is the new owner/builder 
eligib]e for the ex:clusion under Section 75.12? 

ANSWER 1: Upon application. the new owner/builder could receive the exclusion. 
HoweverJ there would be a supplemental assessment for the change in ownership, 
including the construction completed to the date oftransfer, and the new owner would 
have to apply for the exclusion prior to beginning any construction. 

This interpretation makes it clear that the exclusion is available to any owner/builder who 
applies for the exclusion prior to, or within 30 days of beginning any construction. 

In a letter to an assessor of another county on March l3, 1984, we addressed a similar 
question In the following manner: 

QUESTION: Builder A starts constructing a new structure. He applies and qualifies for 
the construction for resale exclusion. Before completing construction, he sells the 
uncompleted property to Builder B, who proceeds to complete the construction solely for 
the purpose ofresale. Does the exclusion on construction for resale continue to apply? 
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ANSWER: There has been a change in ownership so there is a supplemental assessment 
for the property based on the value at the time ofsale. The exclusion continues if the new 
owner/builder files and qualifies within 30 days ofresuming work. 

QUESTION: Similar to the above, however, the original builder [in this instance] fails to 
apply for and qualify for the construction forresaJe exclusion. Is the buyer who proceetls 
to complete censtruction with the sole purpose ofresale, eligible for the exclusion from 
supplemental assessment on the new construction value added after he purchases the 
property? 

ANSWER: Yes. There will be a supplemental assessment based on the value at the time 
of sale, but the new owner may receive the exclusion on that portion of the final value 
added after the sale, provided he doesn't occupy, rent, lease, etc. the property. 

The. terms "new construction" and "owner" are to be interpreted in the same time reference. 

We have consistently taken the position that the terms "prior to, •r within 30 days of. the 
date qf commencement of new construction" and "owner'' state• in subdivision (a)(l) of section 
75.12, refer to all construction undertaken by the then-present owner/builder. There is nothing in 
these tem1s or in the statutory language indicating that subsequent owners are forever bound by 
the action or inaction of their predecessors. The provisions of section 75.12 consider the 
activities of each succeeding •wner ofthe property separately in their respective time frames. 
Thus, each succeeding owner must apply for and separately 41ualify for the exclusion for new 
construction under section 75.12, based upon the time frame within which he or she is operating. 

There is no legislative intent to deny the exclusion under section 75.12 to succeeding owners 
following a change in ownership. 

The legislative history indicates that the purpose of the statute was to pem1it builders to 
avoid reassessment of their standing inventories, except that which was completed on the lien 
date each year. C•nsistent with taxation principles regarding other inventory in the state, 
subdivision (a)(l) facilitates the adminiswation of this exclusion and enables assessors to 
determine each owner/builder's inventory by requiring that the owner/builder notify the assessor's 
office prior te, or within 30 days of, commencement ofconstruction. 

The Board staff supported the "commencement" ofconstruction date, rather than 
"completion" ofconstruction date, in order to track changes in ownership readily and to require 
each succeeding owner to apply for and qualify for the exclusion. The "commencement of 
construction" date is a clearly identified date fer mechanic's lien and construction loan prio1ity 
purposes. Therefore, all owner/builders, whether original or succeeding. are required to provide 
the assessor with the commencement of construction date in order to ease the assessor's burden. 
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To interpret this provision as requiring succeedini owners to notify the assessor's office within 
30 days ofthe original construction is c.ntrary to the intent, and would, in effect, prevent 
succeeding owners from ever qualifying. thereby discouraging potential buyers from completing 
abandoned or partially completed projects. 

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
ofthe legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, anti are not 
binding on any person er public entity. 

Very Truly Yours, 

Louis Ambrose 
Tax. CoWJsel 

LA:so 

(.."C: Hon•rable Glenn E. Gray, Ventura County Assessor 
Mr. Dick Johnson, MlC:63 
Policy, Planning, ani Standards Division, MIC:64 
Ms. Jennifer Willis, MIC:70 
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