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LESSOR’S EXEMPTION 

Applicability.  A lessor’s exemption claim should only be filed when the lease has been adjusted 
for taxes and the public entity has already received the benefit of the reduction. The exemption  
claim filed by the public entity (free libraries or museums, public schools, community colleges, 
state colleges, state universities, or nonprofit institutions of higher education) should list all  
equipment as to the status, i.e., rental-reduced or no reduction. This will assist in verifying the 
lessor’s claim. 

Upon enrollment, only the rental-reduced equipment will be exempted. For equipment listed as 
no reduction, taxes will be billed and, when paid will only be refunded to the public entity upon 
submission of a claim for refund. 8/30/79.

This document has been retyped from an original copy. 
Original copies can be provided electronically by request.
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Redacted 

Equipment Leases Entered into by 
Nonprofit Institutions of Higher Education 

 This is in reply to your letter of August 17, 1979, to Mr. William Grommet of our 
Assessment Standards Division. I am enclosing a copy of our letter to County Assessors, No. 
79/13 of January 18, 1979, for your further understanding of our interpretation of Revenue and 
Taxation Code, section 202.2. 

 Our responses to your questions follow in like order: 

(1) Amendment of pre-September 20, 1978, leases would not qualify. Section 5 of Chapter 
936, Statutes 1978, requires that the leases and contracts be entered into on and after the effective 
date. A simple reexecution of an existing lease would, however, satisfy this requirement.  

(2) Yes, it would be preferable to identify the exempt equipment on the annual claim for 
college exemption. In fact, assessors will be asking colleges to list the equipment on the claim as 
to status, i.e., rental-reduced or no-reduction. This will provide a check and facilitate the work of 
the auditor and tax collector when a section 5096 claim is later filed. Please refer to the claim 
contents of section 5097.02. 

(3) No, the claim for college exemption and the claim for refund should both be filed on any  
Equipment on which no rental reduction was granted. However, if the claimant does not specify 
the equipment on the college claim, the full amount may still be recovered on the 5096 claim 
provided the equipment and the amount of tax thereon is specified and the claimant further 
affirms that it was exclusively used for the exempt purpose at the time in question. 

(4) Under section 202.2 a lessor’s exemption claim should only be filed when the lease has 
been adjusted for taxes so that the exempt institution has already received the benefit. The 
college claim with the equipment listed as rental-reduced will verify this and result in the 
equipment being enrolled but then exempted with no tax bill to the lessor. If the equipment is 
listed as no reduction, then refund will only be granted to the exempt organization upon 
submission of a 5096 claim. 

Hopefully, these responses should clarify our tentative procedure. As time progressed we 
will probably make adjustments as experience dictates. In any event, the exempt organization has 
a four year statute of limitations under section 5097 to claim the benefit.  
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       Very Truly Yours, 

James M. Williams 
Tax Counsel 

JMW:fr 
Enclosure 

cc: Mr. Sheldon Paris 

bc: Mr. William Grommet 
 Legal Section 


