
STATE OF CALIFORNIA 

June 14, 2001 

Honorable Charles W. Leonhardt 
Plumas County Assessor 
520 Main Street, Room 205 
Quincy, CA 95971-9114 

Re: Taxability or Exemption for Personal Property of Title Insurance Companies 
Article XIII, Section 28 of the California Constitution 

Dear Mr. Leonhardt: 

This is in response to your May 15, 2001, letter to Mr. Larry Augusta wherein you advised that 
you had recently been contacted by a local title company regarding the filing of its business 
property statement. It was claimed that the company should be exempt from filing a business 
property statement due to a special in lieu tax paid by insurance companies (Article XIII, Section 
28 of the California Constitution). You request our review of the matter and our thoughts 
concerning the taxability or exemption of the title company's personal property. 

As hereinafter indicated, constitutional provisions and statutes granting exemptions from 
property taxation are to be strictly, but reasonably construed, and persons who seek exemption of 
their properties from property taxation have the burden of showing that they clearly come within 
the terms of the exemption they seek. In the case of exemption of personal property of insurance 
companies, Article XIII, Section 28 exempts personal property owned by qualifying "insurers," 
insurance companies qualified to do business in California. The Department of Insurance 
maintains a listing of, and periodically issues a publication1 containing the names of insurance 
companies authorized to do business in California, and we have been of the view that assessors 
should utilize the publications in the administration of this exemption. Thus, in the event that a 
taxpayer/insurance company seeks exemption of its personnel property under Article XIII, 
Section 28 but it has not been recognized by the Department of Insurance as an insurance 
company qualified to do business in California, the burden is on the taxpayer/insurance company 
to establish to the Department of Insurance that it is an insurance company qualified to do 
business in California, such that it is so recognized by that Department and included in its 
listings and publications. However, whether or not a taxpayer/insurance company's personal 
property is exempt under Article XIII, Section 28, Revenue and Taxation Code sections 441 et 
seq. remain applicable because they pertain to personal property claimed, possessed, or 
controlled, which property is not exempt, as well as to owned personal property, which property 
may be exempt, and also to other taxable property. 

1 A copy of the Department's 1999 publication is enclosed. 
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Background 
 
According to your letter, Article XIII, Section 28 provides for an in lieu tax on insurance 
companies based upon their insurance fee income. The Department of Insurance's website, which 
indicates which companies are subject to the in lieu tax, discloses that S [Redacted] Title 
Guaranty Company, a Texas company, is a company that is subject to the in lieu tax, but that the 
local title company, C [Redacted] Title Company,2 which acts as an agent for S [Redacted] Title 
Guaranty Company, is not.  

Analysis 

1. Exemption from Property Taxation – Strict Construction-Burden Upon Taxpayer 

Constitutional provisions and statutes granting exemption from property taxation are to be 
strictly, but reasonably construed, and persons who seek exemption of their properties from 
property taxation have the burden of showing that they clearly come within the terms of the 
exemption they seek. As stated by the California Supreme Court in Cedars of Lebanon Hospital 
v. Los Angeles County (1950) 35 Cal. 2d 729, 734: 

"[1] Constitutional provisions and statutes granting exemption from taxation are strictly 
construed to the end that such concession will be neither enlarged nor extended beyond 
the plain meaning of the language employed. (Cypress Lawn Cemetery Association v. 
San Francisco, 211 Cal. 387, 390 [295 P. 813]; San Francisco v. San Mateo, 17 Cal. 2d 
814, 817 [112 P. 2d 595].) In this regard, it is immaterial that the institutions in question 
may contribute to the public welfare and serve the interests of the state, for they, like 
other private owners of property, have the burden of showing that they clearly come 
within the terms of the exemption. ( 51 Am. Jur. § 633, p. 606, Corporation of Sisters of 
Mercy v. Lane County, 123 Ore. 144 [261 P. 694, 697].) This rule has been expressly 
recognized in this state in the application of the orphanage exemption. (Cal. Const., art. 
XIII, § 11/2a; Helping Hand Home v. San Diego, 26 Cal. App. 2d 452, 458-459 [78 P.2d 
778] . ....  
 
"But the rule of strict construction does not require that the narrowest possible meaning 
be given to words descriptive of the exemption, for a fair and reasonable interpretation 
must be made of all laws, with due regard for the ordinary acceptation of the language 
employed and the object sought to be accomplished thereby. (Cooley on Taxation, 4th 
ed., vol. 2, ch. 13, § 674, p. 1415; 51 Am. Jur. § 528, p. 531; State ex rel. Spillers v. 
Johnston, 214 Mo. 656 [113 S. W. 1083, 1084-1085]; Trustees of Phillips Exeter 
Academy v. Exeter, 90 N. H. 472 [11 A. 2d 569, 590-591].) As was said in the Spillers 
case, supra: ' ... strict construction must still be a reasonable construction'…." 

In the case of exemption of personal property of insurance companies, Article XIII, Section 28 
exempts personal property owned by qualifying "insurers," insurance companies qualified to do 

 
2 According to the Secretary of State's Office, Corporate Records Section, C [Redacted] Title Company is a 
California corporation, in good standing.  
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business in California. The Department of Insurance maintains a listing of and periodically issues 
a publication containing the names of insurance companies authorized to do business in 
California, and we have been of the view that assessors should utilize the publications in the 
administration of this exemption.3 See, for example, the September 6, 1989, Letter to Assessors 
No. 89/65, Listing of lnsurance Companies, copy enclosed. Thus, in the event that a 
taxpayer/insurance company seeks exemption of its personal property under Article XIII, Section 
28 but it has not been recognized by the Department of Insurance as an insurance company 
qualified to do business in California, the burden is on the taxpayer to establish to the 
Department of Insurance that it is an insurance company qualified to do business in California, 
such that it is so recognized by that Department and included in its listings and publications. 

2. Requirements of Article XIII, Section 28 

Article XIII, Section 28 imposes a gross premiums tax on insurance companies. This tax is in 
lieu of all other state or local taxes except for taxes on real property and other specified taxes. 
The long-established rule has been that the in-lieu provision exempts from property taxation all 
personal property owned by an insurance company, regardless of whether the property is actually 
used for the transaction of insurance company business. 
 
This rule was modified by the court of appeal in Massachusetts Mutual Life Ins. Co. v. City and 
County of San Francisco (1982) 129 Cal. App. 3d 876, wherein the court held that personal 
property owned by an insurance company but used in non-insurance business should be subject 
to property tax. However, the California Supreme Court reinstated the rule in Mutual Life 
Insurance of New York v. City of Los Angeles (1990) 50 Cal. 3d 402: By virtue of the "in lieu" 
provision of subdivision (f) of Section 28, the personal property owned by insurance companies 
is exempt from property taxation regardless of whether the property is used for insurance related 
business or not. See the May 17, 1990, Letter to Assessors No. 90/40, Mutual Life Insurance of 
New York v. City of Los Angeles, copy enclosed. 
 
Thus, the personal property exemption for insurance companies covers only personal property 
owned and used by an insurance company. The exemption does not extend to personal property 
leased by an insurance company (Consolidated Title Securities Company v. Hopkins (1934) 1 
Cal. 2d 414), and it is not available to the personal property of an insurance company that is not 
actually engaged in insuring property. 
 
As indicated in the Letter to Assessors, for personal property of a legal entity to be exempt from 
property taxation, the legal entity must be a qualifying "insurer". Subsidiary corporations are not 
exempt solely because of their affiliation with a qualifying parent corporation: 

"It is our opinion that even though stock of a title and abstract company may be owned in 
part or in whole by a title insurance company, the title and abstract company is a distinct 
and separate entity from the title insurance company and that, therefore, the exemption 
from general tax in favor of title insurance companies does not apply to title and abstract 
companies, so that the tangible personal property of such latter companies is subject to 

 
3 As you know, the Department of Insurance's website indicates which companies are subject to the in lieu tax. In 
addition the Department may be reached by telephone at 1-213-897-8921. Inquiry disclosed that an updated 
publication will be forthcoming.  
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assessment by county assessors." (August 1, 1944, Opinion of the Attorney General No. 
NS5510, Title Insurers ...; Title And Abstract Companies, Not Insurers, Are Subject To 
General Property Tax Despite The Fact They Are Owned By Title Insurers, 4 OAG 62, 
64) 

The same reasoning should apply in instances in which corporate entities are agents of qualifying 
insurers. As you know, an agent is one who represents another, known as the principal, in 
dealings with third persons (Civil Code section 2295). Any person having the capacity to 
contract may appoint an agent, and any person may be an agent (Civil Code section 2296). For 
purposes of the Corporations Code, the Revenue and Taxation Code, and other California codes, 
"person" includes a corporation. Thus, a corporation may appoint another corporation as its 
agent, but the corporate agent would be a legal entity separate and apart from the corporate 
principal, the same as is the case with parent corporations and their subsidiary corporations. 
Similarly then, the personal property of agents of qualifying insurers would not be exempt from 
property taxation because of the corporate agents' affiliations with qualifying principal 
corporations. Rather, for personal property of a corporate entity that is an agent of another 
corporation to be exempt from property taxation, the corporate agent must be a qualifying 
"insurer". 
 
Accordingly, in our view, C [Redacted] Title Company's personal property would not be exempt 
from property taxation because the corporation is an agent of S [Redacted] Title Guaranty 
Company. Rather, for its personal property to be exempt under Article XIII, Section 28, C 
[Redacted] Title Company must establish to the Department of Insurance that it is an insurance 
company qualified to do business in California such that it is so recognized by that Department 
and included in its listings and publications.  

3. Property Statements 
 
As you know, Section 401.3 provides that the assessor shall assess all property subject to general 
property taxation on the lien date as provided in Articles XIII and XIII A of the Constitution and 
any legislative authorization thereunder. Sections 405, subdivision (a) then provides that 
annually, the assessor shall assess all the taxable property in his county, except state-assessed 
property, to the persons owning, claiming, possessing, or controlling it on the lien date. In the 
case of leased property, section 405, subdivision (b) provides that the assessor may assess all 
taxable property in his county on the unsecured roll jointly to both the lessee and lessor of such 
property. Thus, the assessor is to assess all property subject to general property taxation to the 
appropriate person or persons, as provided. 
 
Sections 441 et seq. have been enacted to, and property statements have been designed to assist 
assessors in the performance of their duties. The initial section, section 441, requires the filing of 
a property statement (subdivision (a), (b), (c), (e), (f), (g), (h), (i), and (j)). It also requires a 
person to make available for examination information and records regarding his or her property 
or any other personal property located on the premises he or she owns or controls, as requested 
by the assessor (subdivision (d) and (g)). Section 442 specifically provides in these regards as 
follows: 
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The property statement shall show all taxable property owned, claimed, possessed, 
controlled, or managed by the person filing it and required to be reported thereon. 
 
Every person owning, claiming, possessing, controlling, or managing property shall 
furnish any required information or records to the assessor for examination at any time. 
 
The requirements of this article shall be satisfied with respect to property belonging to 
others for which the declarer has contractual property tax obligations if the declarer 
includes that property in the property statement, submits the statement timely, and 
includes in the statement all information required in the statement pertaining to property 
belonging to others. 

We also note in these regards that sections 441 et seq. are in a different chapter (Chapter 3) of 
Part 2 of the Revenue and Taxation Code than are the exemption from property taxation sections 
(Chapter 1), and that nothing in sections 441 et seq. provides that their applicability or the 
applicability of any of them is contingent upon whether or not the owner's personal property is or 
may be exempt from property taxation. 
 
Accordingly, whether or not a taxpayer/insurance company's personal property is exempt from 
property taxation under Article XIII, Section 28, sections 441 et seq. remain applicable because 
they assist assessors in the performance of their duties and pertain to personal property claimed, 
possessed, or controlled, which property is not exempt, as well as to owned personal property, 
which property may be exempt, and also to other taxable property. To avoid possible dispute as 
to the applicability of the self-reporting portion of section 441, subdivision (a), which states 
"Each person owning taxable personal property ... of one hundred thousand dollars ($100,000) or 
more ... shall file a signed property statement with the assessor", in instances in which the 
taxpayer has been recognized by the Department of Insurance as an insurance company qualified 
to do business in California, an assessor can annually request the filing of a property statement 
from the taxpayer/insurance company. 
 
The views expressed in this letter are only advisory in nature. They represent the analysis of the 
legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein. If you have any 
questions, please call me at (916) 323-7715. 

Very truly yours, 

/s/ James K. McManigal, Jr. 

James K. McManigal, Jr. 
Tax Counsel IV 

Enclosures 
JKM:lg 

cc: Mr. Richard Johnson, MIC: 63 
 Mr. David Gau, MIC: 64 
 Ms. Jennifer Willis, MIC: 70 




