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Refer to the following excerpts from LT A 82/50 for information regarding, 

Trailer Coach and Parcel: G 21-24, P 2, and V 11 
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TO COUNTY ASSESSORS: 

1982 HOMEOWNERS' EXEMPTION--QUESTIONS AND AN~~ERS 

Here is an updated version of the questions and answers that reflect 
the Board's views on administration of the homeowners• exemption. The 
prior quest·icns and answers were dated April 9, 1975; we have indicated 
in the margin ''NEW" for a new question and 11 REVISED 11 where the concept 
has changed since 1975. Please inform your staff Qf these additions 
and revisions. \✓ e suggest you follow the information in this guide 
when processing ,:urrent claims. Destroy, or mark as superseded, pr·ior 
y2ar 1 s compilation. 

Major amendments in the processing of homeowners' exemptions have 
occurred since 1975. The Changes include: 

1. Late filing. The deadline for filing remains 5:00 p.m., 
April 15, but late filing (for 80 percent of the exemption) 
is permitted through 5:00 p.m., December 1. The claimant no 
longer need establish good cause for late filing. See Letter 
to Assessors• 79/64, dated April 3, 1979. 

2. One-time filinq. For 1975 and thereafter, only an occupant 
who either acquired title to an eligible dwelling durii1g the 
preceding assessment year c,r is otherwise seeking the exemp­
tion on a property not exempted in the prior year need file a 
claim. Filing before March 1 is permitted if the applicant 
is the owner of the property and intends to occupy the prop­
erty by 12:01 a.m. on March l. 

3. Claims not ooen to public. The homeowners• exemption claim 
is not a pub11c document. The assessor must provide names of 
homeowners' exe~ption recipients to the State Board of 
Equalization t.:nder the provisions of Section 218.5, Revenue 
and Taxation Code. 
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Gl7. Does the dwe 11 i ng occupied by the family of a son and owned 
by a parent who is confined to a convalescent home or hospi­
tal qualify for the homeowners' exemption? 

ANSWER: YES. The dwelling may be exempt if the claimant is expected 
to return to the dwelling and if he does not recewe rent 
from any persons occupy; ng the premises. An absence of more 

-than one ~ear would raise considerable doubt that the owner 
1s expecte to return. 

Gl8. May the homeowners' exemption be a 11 owed on a dwe 11 i ng where 
the owner is a teacher or technician whose training or 
employment requires his absence for :a period of time? 

ANSWER: YES. The home must not be rented to someo~ e 1 se. The 
exemption may be allowed if a relative or friend occupies the 
home in the capacity of a caretaker while the owner is away. 

Gl9. May the homecwners' exemption be a 11 owed on a home where a 
temeorary exchanCTe of dwellings has taken place with another 
family from the nited States or from a foreign county? 

ANSWER: YES. The assessor should carefully consider the facts if the 
period exceeds one year. 

620. Does a person who spends most of the weekends at the home he 
owns in the mountains, at the beach, or elsewhere qualify for 
tfieexemption if he resides during the week in an apartment 
in a distant town where he works? 

ANSWER: Each case should be decided separately on the basis of perti­
nent information. If it were found that the person did 
several things such as vote in the town of employment, regif­
ter his car at his townaddress, and engage in other ac s 
indicative of residence in the town, he sould not be allowed 
the exemption on the home in the mountains. The exemption 
should not be allowed on a vacation or secondary home. 

Mobilehome and Trailer Coach 

621. Does the homeowners' exemption apply to a mobilehome? 
REVISED 

ANSWER: YES- The exemption applies if it is occupied by an owner and 
appears on the assessment ro 11 •. 

As many trailer coaches are licensed, the exemption could 
only appl~ to land or to skirting and other improvements 
owned byte claimant where a trailer coach is located. 
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G22. Does the homeowners• exemption apply to a cabana or storage 
shed that is attached to, or in close prox1mity to, a 
l1censed trailer coach if the cabana or storage shed is owned 
by the trailer coach owner? 

ANSWER: YES. The exemption applies to such property if it can be 
determined that it is reasonably appurtenant to the dwelling. 

G23. May a person residing in a licensed trailer coach or in a 
1 ow-v a 1 ued dwe 11 ins on his own land rece 1Ve the homeowners 1 

exempt1on both on the land contained in the parcel and on any 
contiguous parcels he may own until the ½ull $7,000 has been 
appl1sd (the total land may amount to manylacres)? 

ANSWER: NO. The exemption may be applied only to the parcel OPt which 
the trail er coach or the dwe 11 i ng is 1 ocated. However, when 
a structure straddles a parcel line, both parceis may be 
exempt. Tne co~oined exempt value is limited to $7,000. 

Under Construction 

624. May the homeowners• exemption be applied to a dw_elling that 
is under construction on the lien date? 

ANSWER: Some dwellings are always under construction to some degree. 
The exemption should not be allowed on a dwelling that is 
under construction if the owner lives elsewhere and plans to 
move into the structure when it is completed. However, if 
the owner actually occuoies the dwelling as his principal 
p 1 ace of residence, he may receive the exemption. If the 
person does not occupy the dwe 11 ing under construction but 
1 i ves in a trail er coach or other abode on the property, no 
part of the homeowners' exemption may be applied to the 
structure under construction. The exemption may be applied 
to the abode or to the land on which the abode is 1 oca ted • 
If the person is occupying an existing dwelling and is 
remodeling or adding to it, the exemption should be allowed 
on the assessed value of the entire property. 

Mi see 11 aneous 

G25. May the homeowners• dxempt ion apply to land assessed under 
o~en-space and enforceable restriction provisions {Sections 
4 3, 423. 5 or 426) of the Revenue and Taxation Code? 

ANSWER: NO. The exempt ion may apply on a dwe 11 i ng and the 1 and the 
dwelling occupies that is assessed under Section 428 of the 
Revenue and Taxation Code. 
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P. POSSESSORY INTEREST 

Pl. Is a person living in a government-owned dwelling in which he 
holds a possessory interest qua I if1ed to rece1ve the home­
owners' exemption? 

ANSWER: NO. The exemption does not extend to property which is 
+eased or rented from another person whether that person is 
an individual, a corporation, or a government agency. 

P2. May a person be allowed the homeowners' exemption on a 
mountain cabin, mobilehome, or o~her dwelling owned and 
occupied as his principal residence;when the abode is situ­
ated on federal land and is assessed to the owner? ... 

ANSWER: YES. The exemption app 1 i es to the structure if it is owned 
and occupied as the claimant's principal residence. The 
homeowners' exemption does not appl/ to the possessory inter­
est in the land. The homeowners exemption should not be 
a 11 owed if the 1 nd iv i dual or any other person receives the 
veterans' exemption on his possessory interest in the land. 
See question Vl4. 

P3. May a person be allowed the homeowners' exemption on a 
"mining claim" if he lives on the property? 

ANSWER: YES. The exemption may be allowed on the improvements and 
the land he owns and occupies as a dwelling. The exemption 
does not appTyto improvements and land leased or rented from 
the government or to improvements used for m1n1ng purposes. 
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V7. A veteran and his mother each own an undivided one-half 
REVISED interest in a du~lex and the mother lives in one side. The 

veteran has file and received the $4,000 veterans' exemption 
on one-half of the duplex and one-half of the 1 and. May the 
mother receive the homeowners' exemption on her one.;.ha lf of 
the duplex and one-half of the land? 

ANSWER: ~O. The maximum benefit ($7,000 + $7,000) wi11 be received 
if each owner-occupant receives the homeowners' exemption. 
If the veteran lives elsewhere, the homeowners' exemption 
should be allowed on the property on the basis of the 
mother's filed homeowners' exemption c 1 aim in the amount of 
the $1,000 homeowners' exempt1on. 

vs. May a person who owns and occupies a bu i 1 ding receive the 
homeowners' exemption on the improvements and th! 1 and if he 
is allowed the veterans• exemption on the personal property 
in his office or store which is located 1n the structure? 

ANSWER: YES. 

V9. · May an owner-occupant receive the homeowners' exempt ion on a 
single-family dwelling that is owned ,n common with another 
person if the othe~ person has filed a claim for the 
veterans' exemption on the property? 

ANSWER: In this ~ase, the assessor should allow the maximum exem tion 
which is the homeowners' exempt1on , ms ea o e 
veterans' exemption ($4,000). 80th the homeowners' exemption 
and the veterans' exemption may not be applied on the same 
property. 

VlO. May a veteran who owns and occupies a duplex and receives the 
homeowners I exemption on his dwe 11 i ng and the land it occu­
pies also receive the veterans' exemption on the other dwell-
ing unit and the land it occupies? _ 

ANSWER: NO. 

Vll. May the veterans' exemption be applied on a dwe 11 i ng that is 
unoccu i ed because it is under construction on the lien date 

ne 191 e or t e omeowners exempt1on , the omeowners 1 

exemption is allowed on the land beneath a licensed tra1 ler 
coach which is also located on the parcel? 

ANSWER: NO 
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