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(916) 445-8483 

April 17, 1978 

Mr. R 

Dear Mr. R 

This is in response to your April 3, 1978, letter to 
Mr. James Delaney wherein you ask on what legal basis can a 
county assessor deny an otherwise qualified homeowner's 
property tax exemption claim if a federal social security 
number is not provided? 

Article XIII, Section 3(k) of the California 
Constitution and Sections 218, et seq., of the Revenue and 
Taxation Code provide for the homeowners' exemption from 
property taxation. Section 210.5 of the Code states, in part, 
that in order -to assure the accuracy of the state's 
reimbursements for the homeowners' exemption and to prevent 
duplications of the exemptions within the state and improper 
overlapping with other benefits provided by law, county 
assessors shall supply information from homeowners' exemption 
claims and county records as is specified by written request of 
the Board, and with the concurrence with the Controller, 
necessary to fully identify all homeowners' exemption claims 
allowed by the assessors. The section states further that the 
Board may specify that the information include all or a part of 
the names and social security numbers of claimants and spouses. 

As you are aware, the Board has required the 
disclosure of social security numbers in connection with claims 
for the homeowners' exemption. A copy of our February 25, 
1975, Letter to County Assessors, No. 75/33, pertaining to the 
use of social security numbers is enclosed for your review. As 
indicated therein, the use of social security numbers for 
homeowners' exemption purposes comes within a clear exception 
to the Federal Privacy Act of 1974 (5 u.s.c.A. 552a). 

Section 253.5 of the Code provides, in part, then that 
any person claiming the homeowners' exemption shall submit to 
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the assessor an affidavit, giving any information. required by 
the Board. s~ction 255 provides that affidavits for the 
homeowners' exemption, except as otherwise provided in Section 
255.1, shall be filed with the assessor no later than 5 o'clock 
p.m. on April 15. Section 255.1 provides that the assessor may 
grant a reasonable extension of time for filing a claim for the 
homeowners' exemption to any claimant who has filed a timely 
claim, but the claim is otherwise defective because it lacks 
any of the required information. 

In sum, while it is within one's province to disclose 
or not disclose his social security number, as he chooses, 
failure to disclose such number(s) in conjunction with a claim 
for the homeowners' exemption will result in the disallowance 
of the exemption. Section 260 of the Code provides that if any 
person fails to follow the required procedure when claiming an 
exemption, the exemption is waived by the person. 

Very truly yours, 

James K. McManigal, Jr. 
Tax Counsel 
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(916) 445-8900 

November 14, 1978 

Ms. K 

Dear Ms. K 

Homeowners' Exemption; Social Security Number 

I have reviewed your correspondence with our staff and 
the office of the Los Angeles County Assessor concerning your 
refusal to enter your social security number on the claim. It 
is my view that the decision on denial of your claim is proper 
and any further appeal on your part should be addressed to the 
courts. 

I would invite your attention to Section 1211 of the 
Federal Tax Reform Act of 1976 (P.L. 94-455) which amends 
Section 205(a)(2) of the Privacy Act. This amendment 
explicitly· permits the use of social security numbers in the 
administration of a tax by a state agency. 

Very truly yours, 

James M. Williams 
Tax counsel 
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