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Attn:   

Re: Homeowners' Exemption Questions 
 

Dear Mr. Frank: 

 This is in response to your October 15, 2001, facsimile to Ms. Kristine Cazadd wherein 
you asked several questions pertaining to the application of the homeowners' exemption.  The 
questions and our answers thereto follow. 

1. If a co-owner occupant is married, is it required that the occupant spouse's Social Security 
number be provided on the claim form? 

 For example, if Joe Jones and Mary Smith acquire title to property, and Joe Jones lives 
on the property and applies for the exemption, do we have to deny a claim until we get the Social 
Security number of Joe's spouse, Betty, who also lives on the property?  If Joe and Betty Jones as 
husband and wife acquire a property, and Betty Jones sends in a claim with just her Social 
Security number and signature, would we be required to ask for Joe's Social Security number?  If 
he doesn't live on the property, do we accept a statement, or would we need proof? 

 As indicated in the March 23, 1982, Letter to Assessors No. 82/50, 1982 Homeowners' 
Exemption - Questions and Answers, Nos. F.4 and F.14: 

F.4.  If a husband and wife occupy a home that is wholly owned by 
Revised either spouse and listed on the roll in one name only, must both 

social security numbers be listed on the form and may the non- 
owner sign the claim? 

 Answer: Both social security numbers must be listed; only the owner may 
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sign the claim

X X X 

F.14.  May the assessor accept a claim with the signatures and social 
Revised security numbers of two or more related or unrelated coowner- 

occupants of a single dwelling? 
 Answer: Yes.  The law states that an owner-occupant must file.  Only 
   one name and social security number must be reported to the 
   state except that where there is a spouse, the spouse's number is 
   also to be reported.  However, the assessor may accept a claim 

with all coowner-occupant's names and social security numbers. 

 This is, of course, required to assure the accuracy of the state's reimbursements for the 
exemption and to prevent duplications of the exemptions within the state and improper 
overlapping with other benefits provided by law (Rev. and Tax. Code Sec. 218.5). 

 As to the questions in the example then: 

(a)  The social security number of Joe's spouse, Betty, must be provided. 

(b)  The social security number of Joe must be provided, whether or not he lives 
on the property. 

2. If a claim has the Social Security numbers of both spouses, but only the signature of the 
husband, and the husband dies, do we need to obtain the signature of the surviving wife?  It 
appears from Rule 135(a)(3), that an assessor may require the signature, but it does not say it 
is required.  This implies that it is okay in this circumstance to have a claim that is not signed 
by the owner/occupant.  Is this correct?  Would the same be true if instead of dying, the 
husband divorced or separated from the wife, and moved to another property? 

Answer:  As you note, Rule 135 (a)(3) states that the assessor may require the refiling of the 
claim by the other spouse if the spouse who signed the active claim has died.  However, it begins 
with the statement that the "The signature of one spouse who is co-owning occupant is valid for 
the other co-owning occupant spouse for the year of filing and for subsequent years:" 

"(3)  SIGNATURE OF CLAIMANT.  The signature of one spouse 
who is a co-owning occupant is valid for the other co-owning 
occupant spouse for the year of filing and for subsequent 
years....The assessor may require the refilling of the claim by the 
other spouse if the spouse who signed the active claim has died....." 

 Thus, under the concept of one-time filing, Rule 135 (a)(3) contemplates that the 
signature of one spouse who is a co-owning occupant will be valid for both co-owning occupants 
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so long as they or one of them continues to reside on the property as his/her/their principal place 
of residence.  Whether the signing spouse or the non-signing spouse is the first to die, the claim 
remains in effect during the life of the remaining owner-occupant spouse.  Rule 135 (a)(3) 
permits the assessor to require the refiling of the claim by the non-signing spouse if the spouse 
who signed the claim has died.  Additionally, Question and Answer No. F.14 recognizes an 
alternative procedure for obtaining the signature of both spouses, at the time of filing: 

F.14.  May the assessor accept a claim with the signatures and social 
Revised security numbers of two or more related or unrelated co-owner- 

occupants of a single dwelling? 

 Answer: Yes.  The law states that an owner-occupant must file.  Only one 
   name and social security number must be reported to the state 
   except  that where there is a spouse, the spouse's number is also 
   to be reported.  However, the assessor may accept a claim with 
   all coowner-occupant's names and social security numbers. 

   A more preferable procedure is to have each owner-occupant
   who cares to file a claim complete a separate claim form listing 
   their social security number and the social security number of  
   their spouse.  The assessor must report at least one of the  
   claimants to the Board but may report all of the claimants if he 

so desires.  The assessor must use care to allow only one 
   exemption for a single dwelling.  This procedure assures that 
   an acceptable claim is on file should any of the owner-occupants 

die or move to another location.  A typical example of where the 
   exemption is now being lost is where a mother and her son own 
   a property as, say, joint tenants, and only the mother signs a 
   claim.  If the mother moves or dies, a valid claim is not on file so 
   that the exemption can be continued for the son. 

 As to your other questions then, if instead of dying, the husband and wife divorced and 
the husband moved to another property, the claim would no longer be valid.  Unless and until the 
wife filed a claim for the exemption and met all of the requirements for exemption, the property 
would no longer receive the exemption.  If the husband and wife separated but remained legally 
married and the husband moved to another property, the claim would remain in effect during the 
wife's occupancy of the property as her principal place of residence, the same as if the husband 
had died. 

3. When property is transferred 100%, a claim form should be sent to the new owner, and the 
old claim cancelled.  However, if A and B are on title together, and A is claiming the 
exemption, and B transfers to C, does the A's claim need to be cancelled, and a new claim 
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submitted?  It doesn't seem as though it should be, but I wanted to verify, based on wording 
in the material I received. 

Answer. No. 
A property may be owned by multiple owners, with the one owner residing on the 

property and claiming the exemption.  For example, Question and Answer F.3 states: 

F.3.  If ownership of a duplex is indicated on the roll by the entry of  
Revised two names, must both names be included on the claim for the  

homeowners' benefits? 

 Answer: Only one owner need sign the claim and it must be an owner 
   who also occupies the duplex.  The claim form must include the 
   claimant's name and may include the name of one or more other 
   owners.  If owner-occupants occupy both sides, each must file a 

separate claim in order for each to receive the exemption. 

 Thus, if B transfers to C, C will be substituted for B on the roll, but A's claim for the 
exemption will remain in effect since he continues to reside on the property and, presumably, to 
meet all the requirements for exemption. 

4. Can a claim for the homeowners' exemption be allowed on property held by an LLC?  Since 
most LLC's choose to be looked at as partnerships instead of corporations, it would seem that 
allowing a claim would be the same as for a partnership.  Is this correct? 

Answer: No. 

 For property tax exemption law purposes, LLCs are, like corporations, separate entities.  
Thus, as indicated by current property tax annotation numbers 880.0145, 880.0146, and 
880.0641 and the letters upon which they are based, which pertain to the welfare exemption, 
there is no authority for disregarding a limited liability company's separate entity status for 
purposes of ownership, operation, or use of property in determining eligibility for the welfare 
exemption; thus, properties owned and operated by limited liability companies are not eligible 
for the welfare exemption.  Similarly, there is no authority for disregarding a limited liability 
company's separate entity status for purposes of ownership of property and determining 
eligibility for the homeowners' exemption.  And in the recent case of PacLink Communications 
Internat., Inc. v. Superior Court (2001) 90 Cal. App. 4th 958, the court of appeal confirmed that a 
limited liability company has a legal existence separate from its members: 

(2)  "A limited liability company is a hybrid business entity formed under the 
Corporations Code and consisting of at least two 'members' [citation] who own 
membership interests [citation].  The company has a legal existence separate from 
its members.  Its form provides members with limited liability to the same extent 
enjoyed by corporate shareholders [citation], but permits the members to actively 
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participate in the management and control of the company [citation]."  (9 Witkin, 
Summary of Cal. Law (2001 supp.) Corporations, § 43A, p. 346.) (p. 963) 

 Thus, the court has confirmed this interpretation. 

 Accordingly, claims for properties held by LLCs should not be allowed, the same as 
claims for properties held by corporations (Question and Answer G.7) are not allowed: 

G.7.  May a person receive the homeowners' exemption on property 
 that is recorded in the name of a wholly-owned corporation? 

 Answer: No.  The property is owned by a separate legal entity that does 
not qualify for the exemption.  See M6 for cooperatives. 

The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the 
analysis of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are 
not binding on any person or public entity. 

 Very truly yours, 

 /s/ James K. McManigal, Jr. 

 James K. McManigal, Jr. 
 Tax Counsel IV 
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cc: Mr. David Gau, MIC:63 
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