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March 7, 1978 

Mr. Robert J. llarbin 
San Bernardino County Assessor 
172 West Third Street 
San Bernardina, CA 92415 

Attention: Mr. John R. licuck, Sr. 
Supervising Appraiser 

Dear Mr. E:ouck: 

Your letter to Willl30 ¥.:.inor dated January 25, 1978 , 
has been forwarded to me for response. 

You ask if occupants of a cooperative mobile heme 
park are entitled to t..1ie homeowners' exeD:L:>tion fro::1 propa:rty 
tax on the lanu occupiad by t.a.--ie residenc3 cf t..1i.e clail:1.:mt. 
You tell us the ciaimants' owner::;.h.ip is evidenced by a mer.lber­
ship certificate and st-0cx wnich entitles the clai.::-~nt to a 
mobile ho:.we site and to use the col'.:ll~on areas and facilities. 
And you say ownership rights vest an interest in perpetuity 
that can be sold, assigned and inherited. 

We agrae \tli th the analysis in your letter. The 
exec.ption should be a.llowod for this cooi?e.z::ative mmership 
where the clai:-.1ants occupy the land as t.~cir pri."1.cipal ?lace of 
residence. Such action would be in accord with the intent and 
spirit of Section 218(d) of t.~e Revenue and Taxation Cod~. 

We also agree with you that the corporation must 
annually file a cc:::plc.ted Form SBE-ASD l\!I 26GD. In addition, 
each shareholder, who is occupying a space as his principal 
place of residencg, ~ust file a homeo"dllers' claim for=,. with 
respect to t..'le land upon which his place of a.bode is situated. 

The homeowners' exemption is to be allowed against the 
market value of the claiz.lants' site. The site value could be 
reasonably appraised as thG sum of the separate value oi tlle 
c.lain.ants' site plu~ claimants• share of t.!l~ value of the coi:::m~n 
area includi."1.g Ll.:."1.d and izu?rcvc.w.ants. Clai.::lants I share of the 
value of the con:::::::.on area shoul<l be t..11.at ap?ortioned aoount which 
ia deterc.ined by an even distribution of t11e co=on area valua 
among all ho....1e sites. 
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In response to other of your questions, we suggest: 

l.. The instructions in For.n A5 2660 should be fol1owed 
to require the corporatic:i to submit certified 
articles of incorporation. Certified articles 
of incorporation can easily be obtai..~cd from t11 
Secretary of ~tate • . i\ copy of articJ.as or the 
by-laws, certified by the corporatio::i's presid~t, 
is not a satisfactory Gubstitute. 

2. The purpose of raquiring a fi.."lancial statement ""'s 
to deter:--..ine, ru:iOng ot:ier things, t..l'iat m,T.ership 
of the l.and is in the clai:::ants. For e:,~nple, 
if the corporation is shown to hold equity interest 
in certain spaces, then those spaces cannot qualify 
for the homeowners • e:tei'!lption. 

3. The Board of Equalization does not require you to 
fi1e any tloc-~~entation with the aoard for review 
and approval.. 

Very truly yours, 

Robert R. Keeling 
Tax Counsel 

be: ?·Ir. Jack F. Eiscnlauer (W. Grommet) 
DAS File 
Legal Section 
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