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May 7, 1987 

Dear Mr. .. 

This is in response to your April 20 and April 30, 1987, 
letters on behalf of The Copley Press wherein you set forth 
various reasons why the James s. Copley Library should be 
eligible for the free public library-free museum exemption from 
property taxation (article XIII, section 3(d) of the California 
Constitution and Revenue and Taxation Code section 202(a)(2)). 

As we discussed, and as discussed in the May 7, 1987, letter to 
San Diego County Assessor Gregory J. Smith, copy enclosed, at 
issue is whether the library-museum is "open to the public" 
where admittance i~ by appointment only. As the May 7, 1987, 
letter indicates, we have been of the opinion for some time now 
that for property operated as a library or museum to be 
eligible for the free public library-free museum exemption, the 
property must be open to the general public on a regular basis, 
which has not been interpreted to mean open by appointment 
only. See the March 23, 1973, letter from Mr. John Knowles to 
Mr. John E. Viano, copy also enclosed. 

As to the reasons, contentions, arguments, etc. set forth in 
your letters and at our April 21, 1987, meeting then: 

1. The Library is a museum as well as a library. 

Response: The requirements for exemption are the same for 
libraries, museums and library/museums. 

2. The Library is open to the public five days a week from 
9:00 a.m. to 5:00 p.m. Persons desiring to visit the 
library are asked to make appointments. 
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Response: As indicated above, we have not interpreted open 
to the general public on a regular basis to mean open by 
appointment. 

3. The Library's open-by-appointment policy exists because the 
staff is small, because of security considerations, and 
because of the impossibility of giving visiting scholars 
the attention and service necessary while at the same time 
supervising persons visiting the Library. 

Response: To be eligible for exemption libraries, museums 
and library/museums must be open to the public. Neither 
the Constitution nor the statutes provides for any 
exception to this requirement. 

4. Since 1982, more than;2,800 persons, including high school 
and college students, have visited the Library. 

Response: Again, determinative is whether property is open 
to the general public on a regular basis. No doubt, 
numerous other persons would have visited the Library 
during this period had there been no open-by-appointment 
policy. 

5. During an average year, the Library receives approximately
100 local scholar visits and 200 requests by mail for 
copies of historical material. 

Response: Neither the requiring of applications for 
reading privileges together with letters of recommendation 
from two persons of recognized standing nor the providing 
of copies of historical material by mail equate to open to 
the general public on a regular basis. 

6. The Library is accessed to the world through the On Line 
Computer Library center. This system allows researchers 
outside the Library to be advised of and access to library 
materials. 

Response: Such limited access to library materials does 
not equate to open to the general public on a regular basis. 

7. The Library is regularly publicized, and it is often the 
subject of newspaper articles on topics of interest to the 
general public. 

Response: While we advocate that free public libraries and 
free museums publicize the fact that their properties are 
open to the general public on a regular, scheduled, ongoing
basis, as indicated, determinative is whether the property 
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is open to the general public on a regular basis. 
Publication of an "open-by-appointment only" policy does 
not equate to open to the general public on a regular basis. 

8. The library is open 40 hours per week each week of the 
year, whereas Revenue and Taxation Code sections 217 and 
217.1 define "regularly open to the public" to mean open to 
the public not less than 20 hours per week for not less 
than 35 weeks of the 12-month period immediately preceding 
the lien date for the year for which the exemption is 
claimed. 

Response: As indicated, "open to the public" means open to 
the general public on a regular basis, and we interpret 
sections 217 and 217.1 to apply to instances in which 
museum properties are open to the public on a regular,
scheduled, ongoing basis, not on an appointment-only 
basis. Thus, open 40 hours per week each week of the year 
on an appointment-only basis is significantly less than 20 
hours per week for not less than 35 weeks, etc. 

9. Other library/museums in Southern California housing both 
exhibit areas and research libraries are being granted full 
exemption under section 214, even though portions of-the 
property are used for libraries that are.open by
appointment only due to security problems and 
administrative necessity. 

Response: Where libraries and/or museums are open to the 
general public on a regular basis, the entire properties 
can be eligible for the free public library-free museum or 
welfare exemption, as the case may be, even though access 
to a portion of the property might be restricted as, for 
example, in the case of a rare documents room, a rare 
jewels room, an exhibit storage area, etc. Thus, these 
instances referred to are distinguishable from that of the 
Library. Initially, the primary uses of these properties 
are for museum purposes, and the museums are open to the 
public on a regular, scheduled, ongoing basis, whereas the 
Library, whether considered a library or a museum, is open 
by appointment only. Also, the purpose of these libraries 
is to support the museum uses/activities by researching, 
preparing, etc. museum exhibits as they are added, rotated, 
etc., whereas the Library's library activities are primary 
activities rather than support activities for the Library's 
museum activities. Also, these libraries, while open by 
appointment only, are open to the general public without 
the necessity of applications for reading privileges,
letters of recommendation, etc., whereas use of the 
Library's library is restricted. 
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10. A library property of another organization in Los Angeles 
County is presently receiving the free public library-free 
museum exemption even though it is open by appointment only 
due to security problems and administrative necessity. 

Response: Like the instances referred to in 9, above, the 
purpose of that library is to support the museum 
uses/activities of a museum by researching, preparing, etc. 
museum exhibits as they are added, rotated, etc. 

11. In the process of interpreting the free public library-free 
museum exemption, the intent of the legislature must be 
ascertained. 

Response: Being a constitutional exemption, the free 
public library-free museum exemption is self-executing. 
Thus, the restatement of article XIII, section 3(d) of the 
Constitution in section 202(a)(2) of the Code presents no 
legislative intent for consideration. And while the 
Legislature may enact legislation to facilitate-the 
operation of a self-executing provision such as article 
XIII, section 3(d), it has not done so other than to 
restate the exemption in section 202(a)(2). 

12. Other code sections, such as Civil Code section 54.1, 
Access to public conveyances, places of public 
accommodation, etc., and Heath and Safety Code sections 
19955 et seq., Access to public accommodations by 
physically handicapped persons, establish that the Library 
is a public accommodation open to the public and therefore 
subject to the requirements of said codes, and open to the 
public in such contexts should have the same meaning in 
other contexts, including that of exemption from property 
taxation. 

Response: We do not regard such Code sections as 
determinative of the question presented. Section 54.1 
requires equal access for physically disabled persons to 
numerous places and facilities, including places to which 
the general public is invited, and the purpose of sections 
19955 et seq. is to insure that buildings, structures, 
facilities or improved areas used by the general public, , 
when constructed with private funds, meet Government Code 
provisions pertaining to access by physically disabled 
persons. Places to which the public is invited and 
buildings, etc., used by the public do, no doubt, include 
places open to the public by appointment only, but as 
indicated above, we do not equate places to which the 
public is invited on an appointment-only basis with open to 

------·-· ····• .. -·- .._. 
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the,general public on a regular basis for exemption from 
property taxation purposes. 

Very truly yours, 

James K. McManigal, Jr. 
Tax Counsel 

JKM/rz 

Enclosures 

cc: Mr. Gregory J. Smith 
San Diego County Assessor 

Mr. James J. Delaney 
be: Mr. Gordon P. Adelman 

Mr. Robert Gustafson 
Mr. Verne Walton 
Mr. Gene Palmer 
Legal 
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Mr. Gregory J. Smith 
San Diego County Assessor 
1600 Pacific Highway, Room 103 
San Diego, CA 92101-2480 

Dear Mr. Smith: 

This is in response to your March 3, 1987, letter to Mr. James 
J. Delaney wherein you enclosed copies of claims for the Free 
Public Library Exemption or Free Museum Exemption filed by The 
Copley Press, Inc., for the James s. Copley Library at 1134 
Kline Street, La Jolla, and informational materials pertaining 
to the Library, and you asked for our opinion as to the 
eligibility of the Library for exemption where: . 

1. The Library is not open to the general public. 

2. Admittance is by appointment only. 

3. The Library does not loan books or materials 

As you are aware, the free public library exemption, as well as 
the free museum exemption, set forth in Revenue and Taxation 
Code section 202(a)(2) follows from article XIII, section 3 of 
the California Constitution, which provides that the following 
are exempt from property taxation: 

"(d) Property used for libraries and museums that are free 
and open to the public •••• " 

Essential elements then are library or museum use of a property 
and free public access to the library or museum. In this 
instance, it appears that the property is being used both as a 
library and as a museum and that admittance to the Library is 
free.•l Thus, at issue is whether the Library is open to the 

lAs evidenced by the enclosed May 25, 1976, memorandum and 
...... June 28, 1974, and January 10, 1975, letters, our 

(Footnote continued to page 2 ) 
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public. As evidenced by the March 22, 1973, letter from Mr. 
John H. Knowles to Mr. John E. Viano, Corporate Secretary,
American A~r Museum Society, copy enclosed, the answers to 
inquiries such as the following have been considered 
determinative in this regard: 

1. Whether there is uninhibited access. 

2. Whether there are regular operating hours. 

3. Whether there exists a membership, and if so, what access 
to the property is available to members compared to access 
available to others/nonmembers. 

In this instance, it seems clear that the Library is not open 
to the public: 

1. Access to the Library is inhibited. As you note, the 
library is not open to the general public, as evidenced by its 
Reading Privileges and Rules which state, among other things, 
that an application for reading privileges is required together 
with letters of recommendation from two persons of recognized 
standing, testifying to the applicant's qualifications to use 
the library; reading privileges are granted for specified 
subjects and limited periods; and they are granted only for the 
purpose indicated in the application and may be revoked at any 
time. Further, whether viewed as a library or as a museum, 
admittance is by appointment only. 

2. While the claim forms indicate that the property is open 
five days per week, eight hours per day, as indicated, 
admittance is by appointment only, and we do not equate 
admittance by appointment only during a specified period with 
regular operating hours which, in our view, is what the article 
and the section contemplate. 

3. While not a membership per se, it appears from the excerpts 
from the June 15, 1966, Minutes of the Library's Executive 
Committee Meeting and from the Library's informational 
materials that the Library's documents, books and other items 
are available primarily to historians and scholars. While 
those documents use the phraseology "available for the use of 
historians and scholars and others" and "available for the use 

··: :: ~ ~:;"_1,'· ' ' •· • ·,.· •• • I .~ •. ·: ._.; ~ •t>. : · • 
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interpretation of "free" has been a strict one: "free" means 
without charge. 
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of historians, scholars and other qualified persons", we do not 
equate those descriptions with "public" for purposes of the 
exemption. 

In our view, for property operated as a library to be eligible 
for the free public library exemption, or for property operated 
as a museum to be eligible for the free museum exemption, in 
addition to being free, the property must be open to the 
general public on a regular basis, and the public must be made 
aware that such is the case. Thus, there should be a sign or 
other indicia on the property indicating that property is a 
library or museum open to the general public on a regular, 
scheduled, ongoing basis, such as six to eight hours on 
Mondays, Wednesdays and Fridays of each week; and promotional
materials and any advertising, such as telephone advertising, 
should represent the property as a library or museum open to 
the public at such times and dates. In this regard, we note 
that the Legislature has defined the similar language 
"regularly open to the public" in sections 217 (Works of Art} 
and 217.1 (Personalty Available for Display in Aerospace 
Museum) of the Code thusly: 

" ••• open to the public not less than 20 hours per week for 
not less than 35 weeks of the 12-month period immediately
preceding the lien date for the year for which the 
exemption is claimed." 

In sum, while the Library could perhaps become eligible for the 
free public library exemption or free museum exemption, we do 
not believe that it is eligible for exemption under the 
circumstances as they presently exist. 

Finally, as you know, properties of libraries and museums are 
also eligible for the welfare exemption if all the requirements 
for that exemption are met. Enclosed also is a copy of a 
summary of our construction of some aspects of the welfare 
exemption in this regard. As indicated therein, the property 
must be open to the general public on a regular basis. 
Admittance by appointment only is not enough. 

Very truly yours, 

t~r~;,f~
/!:mes K. McManigaf~r. 

Tax Counsel 

JKM/rz . ; .. ,·.. · ··:."::· .· 
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Mr. Joseph A. Vinatieri 




