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January 29, 2004 

Re: Revenue and Taxation Code section 202 – 
Free Museum Exemption Use Requirement 

Dear Mr. : 

This is in response to your December 9, 2003, letter to Ms. Mary Ann Alonzo, Senior 
Tax Counsel, wherein you inquired concerning the use requirement of Revenue and Taxation 
Code section 202(a)(2), the free museum exemption.  As hereinafter indicated, for purposes of 
the exemption, “museum” means a building the predominant purpose of which is to house and 
display objects of lasting value. Although other uses are not precluded, the building must be 
primarily used as a museum.  It would follow then, that “property used for ...... free museums,” 
as used in section 202(a)(2), would encompass properties the predominant purpose of which is to 
support “museum(s)”, as defined. 

For the reasons hereinafter set forth, in our view, the portion of the leased land upon 
which your client’s museum is located may or may not be eligible for the free museum 
exemption; the portion thereof used for parking is not eligible for the exemption.  Of course, the 
free museum exemption is administered solely by county assessors, and it will be the county 
assessor of the county in which the property is located who will make the final determinations. 

Facts 

According to your letter, your client owns and operates a museum which has been found 
eligible for the welfare exemption (Revenue and Taxation Code section 214, et. seq.).  As your 
client does not own the underlying land, it is seeking exemption of the leased land under Article 
XIII, section 3, subsection (d) of the California Constitution and Revenue and Taxation Code 
section 202(a)(2), the free museum exemption: 
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Mr. -2- January 29, 2004 

“... They leased the underlying ground and had parking on this land. The parking 
on this land was being used by the Museum and they provided an operator to 
collect monies for non-museum patron parking (e.g. the patrons of the museum 
and for whomever decided to park and pay).” 

Analysis 

Article XIII, section 1 of the California Constitution sets forth the general principles of 
property taxation in California. Those properties which are exempt from property taxation are 
enumerated, in large part, in Article XIII, section 3.  Among exempted properties, subsection (d) 
of section 3 lists “[p]roperty used for libraries and museums that are free and open to the public 
and property used exclusively for public schools, community colleges, state colleges, and state 
universities.” Section 202(a)(2) is the implementing statute exempting “property used for 
libraries and museums that are free and open to the public.”  Note that subsection (d) of section 3 
and section 202(a)(2) exempt properties “used” for free libraries and free museums and, 
therefore, include properties leased and used for free libraries and free museums.  While 
subsection (d) of section 3 and section 202(a)(2) exempt properties used for free libraries and 
free museums, in order to be eligible for the exemption, the properties must be so used on the 
lien date. 

A. Property Used for Museums that are Free and Open to the Public 

“Property used for museums that are free and open to the public” was construed by the 
Court of Appeal in Fellowship of Friends v. Yuba County (1991) 235 Cal. App. 3d 1190. In that 
case, a religious organization collected, as part of its beliefs, fine art and other artifacts at its 
academy on its rural “Renaissance” property.  On deciding to open the collection to the public, 
the collection was displayed in designated rooms comprising approximately 60 percent of the 
total floor space but unsegregated from the rest of the academy.  Other uses of the academy were 
for the living area of taxpayer’s founder, accommodations for security personnel, and activities, 
such as dinners, lectures, music recitals and weddings. 

The academy was open two days a week, by appointment; limited advertising of the 
academy to the public as a museum existed; and no signs directed the public to the academy as a 
museum or were placed on the academy to identify it as a museum.  Over three years, the 
collection attracted less than 300 public visitors per year. 

Taxpayer claimed exemption for the portion of the academy housing the collection in 
those years as a free public museum pursuant to subsection (d) of section 3 and section 
202(a)(3); and when the county denied its claims, it paid applicable taxes and filed a suit for 
refund. The trial court agreed that the exemption was inapplicable, holding that the taxpayer had 
failed to establish that the “predominant use” of the property was for public museum purposes. 

On appeal, the Court of Appeal affirmed, holding that “museum,” as used in subsection 
(d) of section 3 of Article XIII, means a building the predominant purpose of which is to house 
and display objects of lasting value. That definition did not preclude other uses, but it required 
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use as a museum to be primary.  Since evidence of taxpayer’s limited hours, appointment policy, 
isolated location, and lack of publicity suggested only a limited use of the property as a museum, 
the exemption was inapplicable. 

It would follow that “property used for ... free museum(s)” 1 as used in section 202(a)(2), 
would encompass properties the predominant purpose of which is to support “museum(s)”, as 
defined. 

B. Portion of Property Underlying Museum 

Although the museum has been found eligible for the welfare exemption, for the portion 
of the property underlying the building to be eligible for the free museum exemption, the 
building itself would have to be eligible for/meet the requirements for the free museum 
exemption.  That is, the building would have to be primarily used as a museum, and the museum 
would have to be free and open to the public on a regular basis. In such case, that portion of the 
property underlying the building also would be primarily used for the museum and hence, 
eligible for the free museum exemption.  If the museum does not meet the requirements for the 
free museum exemption, the portion of the property underlying the building would not be 
eligible for the exemption. 

C. Portion of Property Used as Parking Lot 

Similarily, for this portion of the property to be eligible for the free museum exemption, the 
building itself would have to be eligible for/meet the requirements for the free museum 
exemption.  In addition, this portion of the property would have to be primarily used for museum 
parking to be eligible for the exemption.  We infer from your letter (operator in place to collect 
monies – park and pay parking) that this portion of the property is not primarily used for 
museum parking, but the county assessor would be able to make this determination.  In addition, 
however, even if it were concluded that the building were eligible for/meets the requirements for 
the free museum exemption and that this portion of the property is primarily used for museum 
parking, this portion of the property would not be eligible for the free museum exemption 
because of the charges for parking thereupon. It has been our longstanding construction of the 
free museum exemption, as well as the free public library exemption, that no part of property or 
properties used for commercial purposes can be eligible for the exemptions. 

Conclusion 

The free museum exemption is administered solely by county assessors.  Thus, it is the 
county assessor of the county in which the property is located who will make the final 
determination as to whether any portion of the leased land is eligible for the free museum 
exemption. 

1 Thus, the definition of “property used for ... free museum(s)” is separate and distinct from that of “property used 
exclusively for public schools, etc.” (Revenue and Taxation Code section 202(a)(3)) and from that of “property used 
exclusively for religious, hospital, scientific, or charitable purposes, etc.” (Revenue and Taxation Code section 214). 
(Emphasis Added.) 
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The views expressed in this letter are advisory only; they represent the analysis of the 
legal staff of the Board of Equalization based upon present law and the facts set forth herein, and 
are not binding on any person or public entity. 

      Very truly yours, 

/s/ James K. McManigal, Jr. 

      James K. McManigal, Jr. 
      Senior Tax Counsel 

Enclosure 

JKM;lg 
Precdent/GenExemp/04/02JKM.doc 

cc: 

Mr. David Gau, MIC:63 
Mr. Dean Kinnee, MIC:64 
Ms. Mickie Stuckey, MIC:62 
Mr. Todd Gilman, MIC:70 
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(916) 445-4982 

January 15, 1992 

No. 92/04 

TO COUNTY ASSESSORS: 

WELFARE EXEMPTION FOR MUSEUMS 

A recent Third District Court of Appeal decision affirmed a Superior Court 
decision in the case of Fellowship of Friends, Inc. v. County of Yuba that 
property claimed to be exempt as a museum must be used primarily as a museum. 

In this case, the claimant is a religious organization that owns approximately 
1,400 acres of property known as "Renaissance" in Yuba County. As part of its 
beliefs, the organization collects fine art and other artifacts to preserve 
them for future generations and to change the viewer's emotional and spiritual 
state. 

The art collection is housed on claimant's property in Yuba County in a 
building known as the Goethe Academy. The art objects are displayed in 
designated rooms on the first floor, comprising approximately 60 percent of 
the total floor space, but these rooms are not segregated from the rest of the 
Academy. The founder of the organization resided in a portion of the Academy, 
and the rooms he used as his living area were not part of the tour for museum 
visitors. The basement area also accommodated several other people who 
resided on the premises for indefinite periods of time and assIsted in the 
maintenance and security of the property. While the Academy was closed to the 
general public, except in connection with the display of art works, many other 
Fellowship activities took place there and on the grounds, including group 
dinners, lectures, concerts, music recitals, and weddings. 

Initially, because of security concerns and limfted personnel, claimant 
required visitors to make appointments in order to visit the Academy during 
open hours, although staff attempted to accommodate drop-in visitors. During 
the first year for which the exemption was claimed, the museum was open to the 
public two days a week by appointment only. During the second and third 
years, the appointment only policy was discontinued, but the museum remained 
closed tothe public five days out of the week. 
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Claimant advertised the art display in a local quarterly publication, prepared 
a video of the "museum," published two articles in an international art 
magazine, and placed a listing in the Yellow Pages under "Museums." There 
were no signs directing the public to the "museum" and no signs on the 
building itself to identify it as a museum. 

Records presented to the trial court indicate the Academy's art display 
attracted approximately 300 guests per year, of which 60 percent were 
Fellowship members the first year, 20 percent of visitors were members in the 
second year, and 7 percent were members in the third year. 

The claimant asserted the primary use of the property is as a public 
museum/religious academy with the incidental use as a parsonage. The claimant 
requested the exemption for about 63 percent of the Academy, or the portion 
open to the general public, plus 100 percent of the approximately 3.1 acre 
parcel on which the Academy is located which showcases a rose garden that is 
also open to the public. 

The trial court found that the use of the Academy for purposes other than a 
museum did not preclude, award of the exemption, nor did the other uses 
interfere with the property's use as a museum. However, the trial court found 
that the property was not used principally as a museum and the exemption must 
be denied. 

The claimant argued that the trial.court erred in construing the term "museum" 
to require the property use be "primarily" or "predomjnantly" as a museum. 
The appellate court agreed with the trial court that a museum is a 
building whose 'predominant purpose' is to house and' d;'splay objects of 
lasting value. Property used 'for a museum' must be used primarily to house 
and display objects of lasting value. This does not preclude other uses, but 
requires the use as a museum to be primary." 

Furthermore, a museum is not a property that merely warehouses works of art; a 
museum exhibits the works. ". . . as between the function of a museum as a 
repository and its display function, clearly the latter is of paramount 
importance for purposes of the exemption." 

In summary, a museum is a place specifically designated for the display and 
storage of artifacts or objects of art that is open to the public during its 
normal operating hours, and the public is aware that such is the use of the 
property: The predominant use of the property is as a museum, although other 
uses are permitted. And, finally, the display of the art objects is more 
important than the storage function since the purpose of the exemption is to 
encourage the display of art and other items of value to the public. 

I 
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If you have any questions, please contact our Exemptions Unit at 
(916) 445-4982. 

Sincerely, 

Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 

W:eh 
AL-33-0270s 


