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This is in response to your memorandwn of January 13, 
1983, requesting our opinion on whether Section 271 of the 
Revenue and Taxation Code applies to property leased by a 
church. You make reference to a conflict between paragraph 
(a) (1) and (a) (3) of Section 271. This issue was raised by 
Mr. James A. Bach, attorney for Iglesia Bautista Independiente 
in his letter to Bill Minor of December 14. 

It has been our consistent position that Section 271 
requires ownership of the property by the church, and the 
property in question would not be eligible for the church 
exemption for 1982-83. I see no conflict between paragraphs 
(a) (1) and (a) (3) of Section 271. Both paragraphs require 
ownership by the organization notwithstanding the issue raised 
about the meaning of the word "acquired." 

Article XIII, Section 3(e) grants an exemption to 
property used exclusively for religious worship (the "church" 
exemption). Article XIII, Section 4(b) authorizes the 
Legislature to grant an ~xemption to property which is used 
exclusively for religious, hospital or charitable purposes and 
which is owned or held in trust by qualifying organizations 
(the "welfare" exemption). The Revenue and Taxation Code 
specifies procedures for claiming these exemptions. 

Generally, the status of property for purposes of 
property taxation is determined as of the lien date. (Revenue 
and Taxation Code Section 405, Dodge v. Nevada National Bank, 
109 F. 726, East Bay MUD v. Garrison, 191 Cal. 680.) Thus, 
property will be granted exemption for the forthcoming fiscal 
year if it meets the requirements for the exemption on the 
lien date. Section 271 provides an exception to this general 
rule. That section provides a procedure which permits a granting 
of the exemption when the property is acquired under three 
circumstances: 
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(1) When the property is acquired after the lien 
date but before the first day of the fiscal year, and the 
organization is othei:wise fully qualified; -

(2) When the property is acquired after the lien 
date but before the first day of the fiscal year, but the 
organization was not in existence on the lien date: 

(3) When the property is acquired after the beginning 
of the fiscal year whether or not the organization was in 
existence on the lien. 

Thus, the variations go to when the property was 
acquired and whether the organization was in existence, not 
to whether the property was owned or leased. The entire 
pattern of Section 271 reflects a requirement that there be 
ownership by the organization. Each subparagraph refers 
back to what would have been the status of the property had 
it been owned by the organization on the lien date. 

There is nothing in the section to suggest that-it 
applies to leases. Throughout the section the words "acquired• 
and "owned" are used. If the Legislature had intended to 
include leases, they would have specifically referred to 
leases. See, for example, Sections 206.1, 206.2, 214.6, and 
215.5. In fact, case law, while not strictly on point, 
would indicate that once the status of leased property is 
detennined on the lien date, the fact that it is later 
leased to an exempt entity does not change its taxability. 
See Ohrbach's Inc. v. County of Los Angeles (1961) 190 Cal. 
App. 2d 575 and Rothman v. Countv of Los Angeles (1961) 193 
Cal.App. 2d 522. 

There is a further reason we believe the provisions 
_of Section 271 require ownership. There has never been any 
dispute that property exempt under the welfare exemption, 
Article XIII, Section 4(b) and Section 214 of the Revenue 
and Taxation Code, must be owned in order for it to qualify 
for exemption. Since 271 applies equally to welfare exemption 
and church exemption property, it cannot pvssibly refer to 
property that is merely leased. 

There is another issue raised by Mr. Bach's letter 
which I believe requires comment. He refers to the fact that 
the exemption would be denied and that there would be a 
$250 late filing penalty. There is no $250 late filing penalty 
if an exemption is denied. If an exemption were granted, the 
amount of the exemption would be reduced by 10% of the taxes 
not to exceed $250 as a reimbursement to the county for the 
cost of processing a late form. However, there is no penalty 
in the case of the Iglesia Bautista Independiente. 
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Payment of the property taxes where an exemption is 
not available is a matter to be determined by the lessor 
and lessee at the time the lease is entered into. Section 
206.2 of the Revenue and Taxation Code provides that where 
an exemption is granted, the benefits of the property tax 
exemption shall inure to the benefit of the church either 
through a reduction in the rental payment or refund of such 
payments. It is not applicable if no exemption is granted. 
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