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This is in response to your memorandum to Mr. Robert Tucker whereby you inquired whether 
the Disabled Veterans' Exemption is available to a veteran who is awarded a home under a 
Contract for Deed with the Military Warriors Support Foundation, if that veteran qualifies for the 
exemption in all other respects.  For the reasons described below, we believe in that 
circumstance, a veteran would qualify for the Disabled Veterans' Exemption upon execution of 
the Contract for Deed, because the veteran would be considered the owner of the property for tax 
purposes at that time. 
 

Facts 
 
The Military Warriors Support Foundation (Foundation) is an Internal Revenue Code 
section 501(c)(3) non-profit organization that provides services for military veterans.  One of 
those services is to award mortgage-free homes to qualifying veterans (or their unmarried 
surviving spouses)1 who have injuries and severe or unique circumstances as a result of engaging 
in combat in Iraq or Afghanistan.  An application for one of these homes must be submitted and 
when it is awarded, a purchase agreement is entered into through a Contract for Deed document, 
between the Foundation as "seller/landlord" and the veteran as "buyer/tenant."  You forwarded 
us a copy of a sample Contract for Deed. 
 
According to the Contract for Deed, close of escrow is scheduled to occur three years from the 
date of the agreement, and title to the property remains in the name of the Foundation until the 
three years has elapsed.  The Contract provides that the purchaser must fulfill certain 
requirements, such as participating in three years of family and financial mentoring to assist with 
transition back to civilian life.  During that time, the purchaser also pays a deposit of $50 per 
month and is responsible for all property, school, and city taxes, unless they are waived by the 
state.  If all the contract requirements are met, escrow may close and title to the home is then 
transferred to the veteran. 
 

                     
1 The term "veteran" as used herein also refers to unmarried surviving spouses of qualified veterans, as described in 
subdivision (c) of Revenue and Taxation Code section 205.5. 
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You have also informed us that in relation to the sample Contract for Deed that you provided us, 
a Preliminary Change in Ownership Report (PCOR) was submitted to the Riverside County 
Assessor showing the Foundation as the owner of that particular property, and that according to 
the Assessor's office, none of the recorded documents included the Contract as an attachment to 
the PCOR. 
 

Law & Analysis 
 
Unless specifically exempted, all property in California is subject to property taxation.  
Article XIII, section 4, subdivision (a) of the California Constitution states in part that the 
Legislature may exempt from property taxation: 
 

The home of a person or a person's spouse, including an unmarried surviving 
spouse, if the person, because of injury incurred in military service, is blind in 
both eyes, has lost the use of 2 or more limbs, or is totally disabled, or if the 
person has, as a result of a service-connected injury or disease, died while on 
active duty in military service, unless the home is receiving another real property 
exemption. 

 
The Legislature exercised the above constitutional grant of power by enacting Revenue and 
Taxation Code2 section 205.5.  Section 205.5, subdivision (a) provides, in part: 
 

Property that constitutes the principal place of residence of a veteran, that is 
owned by the veteran, the veteran's spouse, or the veteran and the veteran's spouse 
jointly, is exempted from taxation on that part of the full value of the residence 
that does not exceed one hundred thousand dollars ($100,000), as adjusted for the 
relevant assessment year as provided in subdivision (h), if the veteran is blind in 
both eyes, has lost the use of two or more limbs, or if the veteran is totally 
disabled as a result of injury or disease incurred in military service.  (Emphasis 
added.) 
 

Subdivision (d) of section 205.5 describes "property that is owned by a veteran [or the veteran's 
unmarried surviving spouse]" to include various types of ownership by the veteran which would 
qualify for the tax exemption. 
 
Thus, in order to qualify for the disabled veterans' exemption, the individual must qualify as a 
veteran, have served in a war or campaign, have a disability with certain criteria, and own a 
property that is used as a principal place of residence on relevant dates.3  In this case, assuming 
that the applicant to the Foundation is a qualified disabled veteran, and the home will be the 
veteran's principal place of residence, the only issue is whether the veteran is considered to 
"own" the property that is the subject of the Contract for Deed. 
 
Evidence Code section 662 states that "[t]he owner of the legal title to property is presumed to be 
the owner of the full beneficial title.  This presumption may be rebutted only by clear and 
convincing proof."  Clear and convincing evidence is proof that is explicit and unequivocal, so 

                     
2 All further statutory references are to the California Revenue and Taxation Code, unless otherwise specified. 
3 Further details of these criteria are described in sections 205.5, 276-276.3, 277-279.5, and in article XIII, section 3, 
subdivision (o) of the California Constitution. 
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clear as to leave no doubt, and sufficiently strong to command the unhesitating assent of every 
reasonable mind.  (Tannehill v. Finch (1986) 188 Cal.App.3d 224, 228.)  To establish that the 
property is actually owned differently from the ownership shown on the deed, a county assessor 
may give consideration to, but is not limited by, the following:  (1) A written document executed 
prior to or at the time of the conveyance in which all parties agree that one or more of the parties 
do not have equitable ownership interests.  (2) Evidence of the monetary contribution of each 
party.  (Property Tax Rule (Rule) 462.200, subd. (b)(1) and (b)(2).)  The best evidence of any 
fact is a final judicial finding, order, or judgment, but proof may also be made by declarations 
under penalty of perjury (or affidavits) accompanied by written evidence such as written 
agreements, canceled checks, insurance policies, and tax returns.  (Rule 462.200, subd. (b)(2).) 
 
In our opinion, even though legal title remains in the name of the Foundation for three years, the 
Contract for Deed transferred the beneficial ownership of the property to the disabled veteran as 
of the date of execution.  Critically, as noted above, during the three year period, the veteran 
appears to have indicia of ownership, making him the beneficial owner of the property during 
those three years. 
 
Civil Code section 2985, subdivision (a) provides that "[a] real property sales contract is an 
agreement in which one party agrees to convey title to real property to another party upon the 
satisfaction of specified conditions set forth in the contract and that does not require conveyance 
of title within one year from the date of formation of the contract."  Such a contract is 
categorized as an executory contract to convey real property, as opposed to an executed contract, 
because "[a]n executed contract is one, the object of which is fully performed.  All others are 
executory."  (Civ. Code, § 1661.)  Such executory contracts have been held to be conveyances or 
transfers of real property, on the ground that they effectuate a grant of the whole beneficial 
interest in the property.  The Supreme Court held as such in Jackson v. Torrence (1890) 83 Cal. 
521, stating that "[s]uch a contract, if enforceable, has the effect of vesting the equitable estate in 
the vendee, leaving in the vendor the dry legal title.  It is in effect a grant of the whole beneficial 
interest in the land. . . ."  (Id. at p. 537; see also Orange Cove Water Co. v. Sampson (1926) 78 
Cal.App. 334, 341.) 
 
We have previously opined, in the context of an installment sale, that, consistent with the Civil 
Code sections cited above, the vendor retains bare legal title as a security interest in the property, 
and the vendee acquires equitable title to the property, as well as possession thereof.  This results 
in a transfer of the present equitable interest as well as the present beneficial use in the property 
upon the execution of the contract.  (Property Tax Annotation4 220.0320 (May 9, 1984).) 
 
We have also stated that a sales contract that transfers the use and control of a property to the buyer 
or vendee, while the seller or vendor retains title as security for payment, is a financing mechanism 
that results in the buyer becoming the beneficial owner of the property.   (Assessors' Handbook 
(AH) section 401, Change in Ownership (September 2010) at p. 6.)  We believe the Contract for 
Deed is analogous to a financing mechanism that results in the buyer becoming the beneficial 
owner of the property at the time of the execution of contract.  Such a financing mechanism, 
usually in the form of a lease, is in reality a type of purchase agreement whereby the buyer gains 

                     
4 Property tax annotations are summaries of the conclusions reached in selected legal rulings of State Board of Equalization 
counsel published in the State Board of Equalization's Property Tax Law Guide.  (See Cal. Code Regs., tit. 18, § 5700 for 
more information regarding annotations.) 
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possession and the seller accepts periodic payments for the purchase price while retaining title to 
the property for security purposes, until payment of the purchase price or a predetermined date.  
(See Annotation 220.0354 (May 24, 2005).)  In this case, although the Contract for Deed is not 
for the purposes of financing, the three-year waiting period appears to be established solely for 
the purpose of requiring the disabled veteran to participate in a program to acquire tools 
necessary to succeed in the responsibilities of home ownership.  Any restrictions on the use of 
the residence placed by the Contract for Deed appear to be for this purpose.  Once the program is 
complete, legal title is transferred to the veteran with no other requirement to be met. 
 
Therefore, although the Foundation holds legal title, it is our opinion that the terms of the 
Contract for Deed constitute clear and convincing evidence that the veteran is the beneficial 
owner of the property from the time of the execution of the Contract for Deed.  Although the 
Contract for Deed was apparently not attached to the PCOR that was recorded with the Riverside 
County Assessor, we believe it should be submitted, as pertinent information for the Assessor's 
consideration. 
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