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Attention: Ms. , Exemption Administrator

Re: Qualification for the College Exemption of College Parking Property

Dear Mr. Stone,

This is in response to your letter of September 10, 2002 and facsimile of November 27,
2002 to Ms. Colleen Dottarar of the Board’s Exemptions Unit. Your request for a legal opinion
concerning the qualification for the college exemption of certain parking property used by
College was forwarded to me this week for a response. College has claimed the college
exemption for this parking property, which it has leased and uses for student parking. However,
the College’s Parking Easement Agreement with the property owner, a shopping mall, also
allows the property to also be used for parking by the mall for shoppers. As discussed below, the
Agreement’s language quoted in your correspondence authorizes an ongoing, regular use of the
College’s parking property by the shopping mall. Property used by both qualifying and
nonqualifying organizations cannot satisfy the threshold exemption requirement of exclusive
use. (Cal. Const., art. XIII, § 3(e).) Accordingly, staff concludes that the property would not be
eligible for the college exemption, if it is also used on a regular basis by a for profit business
entity for nonqualifying commercial parking purposes; however, additional site inspections are
advised to document the actual use of the property.

Relevant Facts

You have submitted correspondence and between the assessor’s office and
College (hereinafter College) and related documents for our review, with the exception of a

photocopy of the Parking Easement Agreement between College and the shopping mall.
The College entered into a 10-year Parking Easement Agreement (hereinafter Agreement) for the
purpose of leasing parking property from the Mall in the City of as of

May 1, 2001. The College filed a claim for the college exemption for this parking property with
your office on April 15, 2002. Your correspondence of September 10, 2002 indicates that the
parking property is used by students attending the College from Monday through Friday and by
shopping mall customers on the weekends. In that regard, the Agreement provides that the use
of the parking property by the College is prohibited during specified time periods.
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“Grantee shall have no use of the Easement between the Friday after
Thanksgiving and New Years’ Day (inclusive of both dates) as follows: Monday
through Friday: for the period between the hours of 4:30 p.m. and 9:30 p.m.,
Saturday and Sunday all day.” (Sept. 10, 2002 letter from Assessor Lawrence
Stone to the Board’s Exemption Division, citing section 4.1 of part 6 of the
Agreement Data Sheet.)

You have provided a photocopy of a photograph taken during a field inspection of this
property on July 12, 2002 of the sign posted at the parking property, which reads as follows:

MONDAY-FRIDAY
XXXX College student parking only
SATURDAY-SUNDAY
Open for Mall Customers
WARNING
Any Non-XXXX students parking in this lot Monday — Friday will be towed.

Correspondence from your office dated May 10, 2002, informed the College that the
parking property is not eligible for the college exemption because it does not meet the
requirement of exclusive use. The College expressed its disagreement with your determination
that the property is not qualified for the exemption in its letter of May 16, 2002 to your office.

The main basis of your denial was the exclusive use requirement for the college
exemption. You stated that on weekends and during the Christmas holiday period,
the Mall had use of the parking lot and thus voided our exemption. First
of all, the weekends you referred to only apply to the same holiday period of
approximately five weeks, not all year long. Secondly, the use of our parking lots
by the Mall during the holiday period is only a possibility, requiring 48
hours notice.

* % *
In other words, the Mall might use our parking lots during a five-week
holiday period at nights and weekends when does not need the parking
spaces. ( is on holiday for half of this period in any event.) Should this
potential use, when has no cars on the lot (keep in mind that we also
provide parking on the parcel we own for the campus) disallow our exemption
under the “exclusive use” provision? I would argue no, as effectively has
exclusive use for the intent and benefit of and its educational mission. To

deny the college exemption on the “exclusive use” premise is taking too much of
a literal interpretation of the tax code and not looking at what is the economic
substance of the lease agreement. [All terms underlined in this paragraph and the
one above were underlined in the original correspondence.]

* * *
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In all fairness, I firmly believe that the denial of the college exemption is unduly
harsh and not within the intent of the tax code. (May 16, 2002 correspondence
from , Director of Real Estate for College to Ms.

)

Thus, College asserts that your office has been over restrictive in interpreting
the exclusive use requirement for the exemption.

Law and Analysis

The California Constitution exempts buildings, land, equipment ... used exclusively for
educational purposes by a nonprofit institution of higher education. (art. XIII, § 3(e).) The
constitutional provision is implemented by section 203 of the Revenue and Taxation Code.

The California Courts have held that tax exemption constitutional provisions and statutes
are to be construed strictly, but reasonably. (Cedars of Lebanon Hospital v. County of Los
Angeles (1950) 35 Cal.2d 729, 734-735.) The Cedars Court ruled that the rule of strict
construction does not require that the narrowest possible meaning be given to the exempting
language, rather a fair and reasonable interpretation is required, with due regard for the ordinary
acceptance of the language employed and the object sought to be accomplished. Accordingly,
the term, “exclusively used” may not be given a literal interpretation so as to mean that the
property exempted must be used solely for the [exempt] purposes stated to the total exclusion of
any other use. (Cedars, supra at page 736.) The Courts, applying the rule of strict but
reasonable construction, have construed “property used exclusively for the purposes of
education” to include any facilities that are reasonably necessary for the fulfillment of a
generally recognized function of a complete modern college.” (Church Divinity School v.
County of Alameda (1957) 152 Cal.App.2d 496.) Under this test, the courts have exempted
housing for faculty and students, parking property (Church Divinity School, supra at pages 505-
506) and a golf course, used primarily by alumni, but also by students and faculty. (Board of
Trustees of the Leland Stanford Junior University v. County of Santa Clara (1978) 86
Cal.App.3d 79.) '

In Honeywell Information Systems, Inc. v. County of Sonoma (1974) 44 Cal.App.3d 23,
the court denied the public school exemption for a computer system leased to a public school,
that was subleased to and used on a regular basis by parochial schools and private businesses,
even though their use of this equipment represented only 3.5% of the total use. The court held
that the nonqualifying use by the parochial schools and private businesses was not reasonably
necessary to further the educational purposes of the public schools, but was merely a revenue-
generating device.

' The Court rejected the argument that less than 50% use of the golf course by Stanford students destroyed its
exclusiveness because of the “special relationship of a university to its alumni.”
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Consistent with the above judicial precedent construing the exclusive use requirement, a
qualified nonprofit organization’s primary use of its property must be for exempt purposes and
any other uses of the property must be related to and reasonably necessary to the
accomplishment of the organization’s exempt purposes. As such, any regular use of a nonprofit
organization’s property by nonqualified entities for purposes unrelated to the exempt purpose of
the organization constitutes non-exclusive use that will disqualify the property from exemption.
(Assessor’s Handbook, AH 267, Welfare, Church and Religious Exemptions, April 2002, pages
24-217.)

With respect to issue at hand, the facts indicate that College leases the parking
property from the shopping mall to provide overflow parking for its students, but the mall may
also use this entire property for its customers during specified times. The College’s use of this
property for student parking would qualify for exemption if there were no other nonqualifying
use. The College is a qualifying nonprofit institution of higher education, and such property use
is reasonably necessary for the fulfillment of a generally recognized function of a complete
modern college.” (Church Divinity School, supra) However, the shopping mall, a nonqualifying
[for-profit] business enterprise, may also use the same property for its commercial parking
purposes, per the terms of its Agreement with the College. When an entire parking lot is used
both by qualifying and nonqualifying organizations, the property is not used exclusively for
exempt purposes, and the entire property is ineligible for the exemption.” (Property Tax
Annotation 880.0025, May 28, 1992 letter of James K. McManigal, Jr., attached here.)

As noted previously, there appears to be a factual dispute as to whether the shopping mall
is, in fact, using the parking property for its customers, and concerning the amount and
frequency of such use authorized by the Agreement. Mr.  contends that the shopping mall’s
use of the parking property during the holiday shopping season is only a possibility. (May 16,
2002 correspondence from , Director of Real Estate for College to Ms.

.) Mr. also asserts that if the mall uses the property, its use would be
limited to a five-week period, including the holiday shopping season from Thanksgiving through
January 1; and, therefore, would not occur every weekend throughout the year. However, the
latter contention is rebutted by the language on the sign posted on the property stating that,
“SATURDAY-SUNDAY Open for Mall Customers.” If weekend parking for mall
customers were allowed only during the holiday shopping season, this information would also be
provided on the sign posted on the parking property. Nonetheless, additional site inspections of
the property are advisable during the current holiday shopping season and also during weekends
after January 1, 2003, in order to verify the actual use of the parking property.

2 Tt is possible for parking lots used by both qualifying and nonqualifying organizations to qualify for a partial
exemption under the following facts. If a portion of a parking lot is used exclusively by a qualifying
organization, and if the remaining separate portion is used exclusively or otherwise by a nonqualifying
organization, the portion of the parking lot used exclusively by the qualifying organization is eligible for the
exemption.
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Conclusion

As noted above, the Agreement provides for an ongoing, regular use of the College’s
parking property by the shopping mall that is not related to and reasonably necessary for the
accomplishment of the educational purpose of College. Such use of the property by this
for profit business entity for nonqualifying commercial parking purposes would cause the
property not to satisfy the requirement that the property must be used exclusively for educational
purposes by a nonprofit institution of higher education. (art. XIII, § 3(e); § 203 of the Rev. &
Tax. Code.) Assuming that such use is verified by your staff, the parking would not be qualified
for the college exemption, consistent with long-standing judicial precedent discussed above.

Attached are two Board property tax annotations that interpret the exclusive use
requirement. The first annotation (880.0225) concerns the qualification for the welfare
exemption of a parking lot property used by both qualifying and nonqualifying organizations.
The second annotation (250.0015) is the staff’s analysis of the qualification for the college
exemption of portions of college-owned property by used by individuals and/or organizations
that are not qualified users.

The views expressed in this letter are only advisory in nature. They represent the
analysis of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein.
Therefore, they are not binding on your office, or any person or public entity. The final decision
whether this property qualifies for the college exemption rests with your office.

Sincerely,
/s/ Mary Ann Alonzo

Mary Ann Alonzo
Senior Tax Counsel

MAA:tr
prop/prec/welexqal/02/32maa

Attachments [Annotations 880.0225 (C 5/28/92) and 250.0015 (C 6/16/87, C 7/27/90)]

cc: Mr. David Gau, MIC: 63
Mr. Dean Kinnee, MIC: 64
Ms. Lisa Thompson, MIC: 64
Mr. Gordon Ferguson, MIC: 64





