
220.0771 Trusts. A trust beneficiary who exercises a general power of appointment (transfer) in 
favor of his/her spouse and children qualifies the transfers for the appropriate interspousal 
or parent/child exclusion. C 12/26/90. 
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Dear "le .. JI'-- --~· 

This is in response to your letter of November 21, 1990 
requesting advice as to the change in ownership consequences of 
the exercise by Will of a testamentary general power of 
appointment which appointed the decedent's interest in her 
father's trust to her husband and children in equal shares. 

Based upon the information provided in your letter, we 
understand that the decedent's father established a trust in 
1976 (amended and restated in 1983),. which designated his 
children as the beneficiaries·of the trust; One of the trust 
assets is San Francisco real property. The decedent was a 
daughter of the settlor and a beneficiary of the trust. 

Under the terms of the trust, each beneficiary/child is given a 
testamentary power of appointment over his/her share of the 
trust in the event the child dies before termination of the 
trust. The specific language of the trust states: 

• In the. event one ( 1) of the Settlor's children dies 
before the termination of the Trust, the benefit given 
to that child by this Trust instrument shall be given 
to those persons appointed to receive that benefit in 
the child's Will, or if none be appointed, to the 
child's heirs.• 

Among its various administrative provisions, the trust 
provides, in part, that the beneficiaries under the trust 
holding a majority share of the residual interest in the trust 
must approve all borrowing over $5,000, and that the real 
property of the trust cannot be sold without written approval 
of beneficiaries (or their successors) owning a majority share 
of the residual interest in the trust • 
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Under her Will, the decedent bequeathed all of her right, title 
and interest in the trust property to her husband.~nd children 
in equal shares. You state your opinion that the decedent's 
transfer to her husband qualifies for the interspousal 
exclusion from change in ownership under Revenue and Taxation 
Code section 63. You request that we confirm your 
understanding that the transfer of the decedent's interest in 
the trust property to her children qualifies for the 
parent/child exclusion from change in ownership under Revenue 
and Taxation Code section 63.1. After reviewing the 
information provided, we conclude that you have correctly 
interpreted the applicable law and that the exercise by the 
decedent of her testamentary general power of appointment 
constituted a transfer of the trust property from her to her 
children which would qualify for the parent/child exclusion 
from change in ownership under section 63.1, assuming that the 
various technical requirements of that section are satisfied. 

Section 60 of the Revenue and Taxation Code (all section 
references are to the Revenue and Taxation Code unless 
otherwise indicated) defines the term "change in ownership" as 
a transfer of a present interest in real property, including 
the beneficial use thereof, the value of which is substantially 
equal to the value of the fee interest. 

Section 63 excludes from change in ownership any interspousal 
transfer, including transfers which take effect upon the death 
of a spouse. 

Section 63.1 excludes from change in ownership certain 
parent/child transfers, including the transfer of the principal 
residence of an eligible transferor and the first $1 million of 
full cash value of all other real property of an eligible 
transferor. Section 63.1 provides in relevant part: 

(c) As used in this section: 

(1) "Purchase or transfer between parents and their 
children" means either a transfer from a parent 
or parents to a child or children of the parent 
or parents or a transfer from a child or children 
to a parent or parents of the child or children • 

. . . 
(4) "Eligible transferor" means a parent or child of 

the eligible transferee. 

(5) "Eligible transferee• means a parent or child of 
an eligible transferor. 
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( 7) "Transfer" includes, and is not limit'ed to, any 
transfer of the present beneficial ownership of 
property from an eligible transferor to an 
eligible transferee through the medium of an 
inter vivos or testamentary trust. 

As indicated in the foregoing provisions, the exclusions for 
interspousal transfers and for qualifying parent/child 
transfers are available with respect to real property owned by 
the spouse or the eligible transferor. The question, 
therefore, is whether the decedent under the power of 
appointment given to her by the terms of her father's trust can 
be considered to be.the owner of any real property included in 
the interests she left to her husband and children under the 
terms of her Will. 

Statutory provisions relating to powers of appointment are 
found at Civil Code section 1380.1 and following. Civil Code 
section 1381.2, subdivision (a) provides that a power of 
appointment is a general power only to the extent that it is 
exercisable in favor of the donee, his estate, his creditors, 
or creditors of his estate, whether or not it is exercisable in 
favor of others. According to the Law Revision Commission 
comment printed following section 1381.2 in West's Annotated 
California Codes, a power is general so long as it can be 
exercised in favor of any one of the following: the donee, his 
estate, his creditors, or the creditors of his estate. In 
order to be classified as general, the power of appointment 
need_not give the donee a choice among all of this group. It 
is a general power if the power enables him to appoint to any 
one of this group. 

The trust language quoted in your letter indicates that the 
decedent's interest in the trust could be given "to those 
persons appointed to receive that benefit in the child's 
Will." This power appears to be unlimited in any way and to be 
exercisable in favor of the decedent's estate, her creditors, 
or the creditors of her estate. We conclude, therefore, that 
this constituted a general, rather than a limited, power of 
appointment. The California courts have recognized that the 
grant of a general power of appointment is equivalent to a 
grant of absolute ownership. See, Estate of Thorndike (1979) 
90 Cal. App. 468, 473; Estate of Kuttler (1959) 160 Cal. App. 
3d 332, 338. See, also, Morgan v. CIR (1940) 309 u.s. 78, 81, 
which indicates that a person who can appoint to his own estate 
or creditors has "as full dominion over the property as if he 
owned it." Thus, when the decedent exercised her general power 
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of appointment over her interest in the property left by her 
father, her testamentary appointment was legally the equivalent 
of transferring her own property in trust to her husband and 
her children. li'e conclude, therefore, that to the ·'extent that 
the trust benefit included an interest in real property, the 
transfer from the decedent to her husband would qualify under 
the interspousal exclusion from change in ownership while the 
transfer from the decedent to her children would qualify under 
the parent/child exclusion. Of course, a timely claim for the 
parent/child exclusion must be filed and the transfer must 
otherwise satisfy the requirements of section 63.1. 

Th~ views expressed in this letter are advisory only and are 
not binding upon the assessor of any county. You may wish to 
consult the San Francisco Assessor in order to confirm that the 
described property will be assessed in a manner consistent with 
the conclusions stated above. 

Our intention is to provide.timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

very truly yours, 

Richard H. Ochsner 
Assistant Chief Counsel 

RHO:ta 
2884D 
cc: . Hon. Samuel Duca 

Mr. John W. Hagerty 
Mr. Verne Walton 
Mr. Eric F. Eisenlauer 
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