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Re: Change in Ownership – F   Enterprises, Inc. 
Assignment No.:  15-397 

Dear Mr.  : 
 

This is in response to your request for our opinion on the change in ownership 
consequences and the associated reporting requirements pertaining to certain statutory 
conversions of corporations into limited liability companies (LLCs) under California or Ohio 
law.  As explained below, assuming the conversions meet the respective statutory requirements, 
it is our opinion that they would not result in reassessment of the properties directly or indirectly 
owned by the converting corporations or the creation of original co-owner status for the 
converted entities.  Furthermore, no change in ownership reporting is required. 
 

Facts 
 

In your letter, you explain the following: 
 
1.  F    Enterprises, Inc. (FE), an Ohio corporation, is a publicly traded 
real estate management and development company based in Cleveland, Ohio.  It 
currently operates through a complex structure of holding companies. 
 
2.  FE wholly owns F    Rental Properties Corporation (FRPC), also an 
Ohio corporation.  FRPC owns interests in multiple tiers of corporate subsidiaries 
and entities, some of which hold interests in California real properties. 
 
3.  FE will be restructured so that it can elect to be treated as a real estate 
investment trust (REIT)1 for federal income tax purposes.  In connection with that 
restructuring, certain FE and FRPC subsidiaries that are currently corporations 
will be converted into single member limited liability companies (LLCs) and will 
elect to be treated as disregarded entities for federal income tax purposes. 
 

                                                           
1 A REIT election is only a tax treatment election.  There is no formation of any new entity and no transfer of any 
entity interest or real property.  (See Internal Revenue Code, § 856 et seq.)  Thus, the REIT election will not result in 
a change in ownership of any real property owned by the entity making a REIT election for federal income tax 
purposes. 
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You provided charts and descriptions of the proposed conversions, relating to 17 
California properties, of certain FE and FRPC subsidiaries, from corporations to LLCs pursuant 
to either California or Ohio law.  Based on our review, the 17 scenarios are substantially similar 
and work essentially the same way, differing only in the tiers involved, the entity names, and the 
ownership percentage at each tier.  To avoid repetition, we analyze, by way of example, the 
scenario that you provided for one of the properties,     Center.  Your letter 
provides the following description: 

 
Current Ownership 
 
    Center is owned in fee by    Mall LLC, a 
Delaware limited liability company ("Mall").  Mall is owned indirectly 50 percent 
by     , Inc., a California corporation ("M  ").  M   
is a wholly owned subsidiary of  F      Group, Inc., an Ohio 
corporation ("F Group"). 
 
Proposed Transaction 
 
The indirect 50 percent owner of    Mall, M , will undergo a 
statutory conversion under California law to become a limited liability company,  
  Street, LLC.  Next, F Group will undergo a statutory conversion under 
Ohio law to become a limited liability company, F      Group, LLC 
("F Group LLC").  Last, FRPC will undergo a statutory conversion under Ohio 
law to a limited liability company, F    Rental Properties, LLC 
("FRP LLC"). 

 
You ask us to confirm your understanding that: 1) the conversions at issue will not result 

in any changes in ownership; 2) no original co-owner status will be created as a result of any of 
the conversions; and 3) there is no need to file Form BOE-100-B, Statement of Change in 
Control and Ownership of Legal Entities (Form BOE-100-B) upon completion of the 
conversions. 

 
Law and Analysis 

 
Article XIII A, section 2 of the California Constitution requires the reassessment of real 

property upon a "change in ownership," unless an exclusion from change in ownership applies.  
A change in ownership is defined in Revenue and Taxation Code section2 60 as "a transfer of a 
present interest in real property, including the beneficial use thereof, the value of which is 
substantially equal to the value of the fee interest." 
 

Under section 62, subdivision (a)(2), transfers that result solely in a change in the method 
of holding title, and in which proportional ownership interests in all real property represented by 
the transferred interests remain the same after the transfer do not constitute a change in 
ownership.  (Rev. & Tax Code, § 62, subd. (a)(2); Property Tax Rule3 462.180, subdivision 
(b)(2).)  Similarly, Rule 462.180, subdivision (d)(4) provides that transfers of legal entity 
interests that result solely in a change in the method of holding title, and in which proportional 

                                                           
2 All further statutory references are to the California Revenue and Taxation Code, unless otherwise indicated. 
3 All Rule references are sections to title 18 of the California Code of Regulations. 
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ownership interests in all real property represented by the transferred interests remain the same 
after the transfer, do not constitute a change in ownership.  However, whenever a transfer of 
ownership interests in a legal entity (transferred entity) is excluded from change in ownership 
under Rule 462.180, subdivision (d)(4), immediately after the transfer, the holders of the 
interests in the legal entity to which the interests were transferred (transferee entity) become 
"original co-owners" with respect to the legal entity ownership interests of the transferee entity 
for purposes of determining the change in ownership consequences of any subsequent transfers 
of transferee entity interests.  (See Rule 462.180, Example 10.) 

 
Furthermore, Rule 462.180, subdivision (d)(4) states that the proportional ownership 

interest exclusion shall not apply to a statutory conversion.  It states, in relevant part: 
 
This provision [excluding proportional ownership transfers of legal entity 
interests and the creation of original co-owners] shall not apply to a statutory 
conversion or statutory merger of a partnership into a limited liability company or 
other partnership (or a limited liability company into a partnership) when the law 
of the jurisdiction of the converted or surviving entity provides that such entity 
remains the same entity or succeeds to the assets of the converting or disappearing 
entity without other act or transfer and the partners or members of the converting 
or disappearing entity maintain the same ownership interest in profits and capital 
of the converted or surviving entity that they held in the converting or 
disappearing entity.  (Emphasis added.) 
 
Section 64, subdivision (a) provides that the purchase or transfer of ownership interests in 

a legal entity does not constitute a transfer of the legal entity's real property.  One exception to 
this rule is provided in section 64, subdivision (c)(1) which provides that when a legal entity or 
other person obtains control through direct or indirect ownership or control of more than 50 
percent of a corporation's voting stock, or obtains a majority ownership interest in any 
partnership, limited liability company, or other legal entity, through the purchase or transfer of 
that corporate stock or other interest, there is a change in ownership of the real property owned 
by that corporation or other legal entity in which the controlling interest is obtained.  (See also 
Rule 462.180, subd. (d)(1).) 

 
Another exception to section 64, subdivision (a) is provided in section 64, subdivision 

(d), which provides that whenever cumulatively more than 50 percent of the total original co-
owner interests in a transferee entity, as discussed above, are transferred by any of the original 
co-owners in one or more transactions, a change in ownership of that real property that was 
previously excluded from change in ownership occurs.  (See also Rule 462.180, subd. (d)(2).) 

 
A statutory conversion in California is a transaction pursuant to Corporations Code 

sections 1151, 15911.09, 16902, or 17710.02, whereby an entity converts to another entity of a 
different type.  The entity that undergoes the conversion is called the converting or disappearing 
entity and the resulting entity is called the converted or surviving entity.  (Corp. Code, §§ 1150, 
15911.01, 16901, 17710.01.)  As relevant here, Corporations Code sections 1158 and 17710.09 
govern the conversion process involving corporations and LLCs, and both sections contain 
identical language that state that "[a]n entity that converts into another entity … is for all 
purposes … the same entity that existed before the conversion," (Corp. Code, §§ 1158, subd. (a), 
17710.09. subd. (a)) and that upon a conversion taking effect, "[a]ll the rights and property, 
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whether real, personal, or mixed, of the converting entity … are vested in the converted entity."  
(Corp. Code, §§ 1158, subd. (b) (1), 17710.09, subd. (b)(1).) 

 
Similarly, under Ohio law, a corporation may convert into an LLC.  (Ohio Rev. Code, 

§§ 1701.792, subd. (A), 1705.361, subd. (A).)  Upon conversion, the converting entity is 
continued in the converted entity, and the converted entity possesses all assets and property of 
the converting entity without any further act or deed.  (Ohio Rev. Code, §§ 1701.821, 
subd. (A)(1) & (3)(a)(i), 1705.391, subd. (A)(1) & (3)(a)(i).)  In other words, title to real 
property vests automatically by operation of law upon a statutory conversion under the Ohio law. 

 
1) Change in Ownership Resulting from Conversion 
 
As applied here, in the scenario for      Center described above,     

M  will undergo a statutory conversion under California law to become   Street, LLC; 
F Group will undergo a statutory conversion under Ohio law to become F Group LLC; and 
FRPC will undergo a statutory conversion under Ohio law to become FRP LLC.  All three of 
these statutory conversions from corporations to LLCs are under either California or Ohio law.  
As cited above, the laws of both states provide that the conversion vests in the converted entity 
all the assets of the converting entity without any further act or deed.  Therefore, since there is no 
transfer of any assets, no change in ownership, as defined in section 60, of any real property 
owned by any of the converting entities can occur.  In addition, since under both California and 
Ohio law, there is no transfer of any assets, including of legal entity interests, no statutory 
conversion of any of the three entities can result in a change in control of any of their lower-tier 
entities pursuant to section 64, subdivision (c)(1).  Finally, if any of the converting entities are 
currently original co-owners, their conversions will not result in the counting or cumulating of 
any original co-owner shares pursuant to section 64, subdivision (d), since, again, under either 
California or Ohio law, a statutory conversion results in no transfer of any assets including legal 
entity interests. 

 
For the same reasons as stated above, the remaining 16 proposed conversions you listed, 

if meeting the statutory conversion requirements under either California or Ohio law, will not 
result in a change in ownership of any property owned directly or indirectly by the converting 
entities. 
 

2) Original Co-Owner Status from Conversions 
 
Rule 462.180, subdivision (d)(4) makes clear that the section 62, subdivision (a)(2) 

proportional ownership exclusion does not apply to statutory conversions.  This is because, as 
explained above, a statutory conversion does not result in a transfer of real property or legal 
entity interests and, therefore, no exclusion from change in ownership, including under 
section 62, subdivision (a)(2) is necessary.  Since there is no need to use section 62, subdivision 
(a)(2) as an exclusion upon a statutory conversion, no original co-owner status can result from 
any of the proposed statutory conversions.  (See Rev. & Tax. Code, § 64, subd. (d).) 

 
3) Form BOE-100-B Filing Requirements 
 
Sections 480.1 and 480.2 set forth the circumstances under which a Form 100-B must be 

filed.  Section 480.1, subdivision (a) provides that whenever there is a change in control of a 
corporation, partnership, limited liability company, or other legal entity as defined in section 64, 
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subdivision (c)(1), the person or legal entity acquiring control of the legal entity must file a Form 
100-B with the Board within 90 days from the date of the change in control.  Section 480.2, 
subdivision (a) requires a Form 100-B be filed whenever more than 50 percent original co-owner 
interest of any corporation, partnership, limited liability company, or other legal entity, as 
defined in section 64, subdivision (d), have been transferred. 

 
As discussed above, a statutory conversion does not result in a transfer of real property, 

and, under both California and Ohio law, the converted entity is the same entity as the converting 
entity.  Additionally, no original co-owners interest would result.  Therefore, a statutory 
conversion alone, cannot trigger either a change in control as defined in section 64, subdivision 
(c)(1), or the application of the original co-owner rule under section 64, subdivision (d).  As a 
result, neither section 480.1 or 480.2 is triggered, and, thus, there is no need to file Form 
BOE-100-B upon completion of the conversions. 

 
The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 

of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity.  If you have any additional questions, please feel free to 
contact me. 
 
 Sincerely, 
 
 /s/ Mengjun He 
 
 Mengjun He 
 Tax Counsel III (Specialist) 
 
MH: yg 
J:/Prop/Prec/Changeownshp/2016/15-397.doc 
 
cc: Honorable Kristen Spears 

President, California Assessors' Association 
Placer County Assessor 
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