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Dear Ms. Frambach: 

This is in response to your email wherein you requested our opinion regarding the filing 
of Form BOE-100-B, Statement of Change in Control and Ownership of Legal Entities (Form 
100-B) in circumstances where transfers of legal entity interests would result in a change in 
control under Revenue and Taxation Code1 section 64, subdivision (c)(1), or a change in 
ownership under section 64, subdivision (d), but qualify for an exclusion. As explained below, it 
is our opinion that Form 100-B must be filed where there was a technical change in control or 
change in ownership, but the spousal, registered domestic partner, or proportional ownership 
interest transfer exclusion applies. Where the transfers are made to qualifying trusts, a Form 
100-B is not required to be filed. 

Facts 

You ask whether Form 100-B is required to be filed when: (i) there has been a 
transfer of legal entity ownership interests that result in more than 50 percent ownership 
in one person that is a technical change in control under section 64, subdivision (c)(1), 
but is excluded from change in ownership because the transfer is proportional, qualifies 
for the interspousal or registered domestic partner exclusion, or is to a qualifying trust; or 
(ii) there have been cumulative transfers of more than 50 percent of the original co-owner 
interests but there is not a change in ownership under section 64, subdivision (d) because 
the transfers are proportional, qualify for the interspousal or registered domestic partner 
exclusion, or are to a qualifying trust. 

You also ask whether one person may accumulate more than 50 percent 
ownership of non-voting stock in a corporation without triggering reassessment of the 
corporate real property under section 64, subdivision (c)(1) so long as there is not an 
accumulation of more than 50 percent of the voting stock. 

1 All statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated. 
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Law & Analysis 

Article XIII A, section 2 of the California Constitution requires the reassessment of real 
property upon a "change in ownership," unless an exclusion from change in ownership applies. 
Section 64, subdivision (a) provides that a transfer of ownership interests in a legal entity does 
not constitute a transfer of the real property held by the entity, and thus does not constitute a 
change in ownership of the real property of the entity. However, section 64, subdivision (c)(1) 
provides that: 

When a corporation, partnership, limited liability company, other legal entity, or 
any other person obtains control through direct or indirect ownership or control of 
more than 50 percent of the voting stock of any corporation, or obtains a majority 
ownership interest in any partnership, limited liability company, or other legal 
entity through the purchase or transfer of corporate stock, partnership, or limited 
liability company interest, or ownership interests in other legal entities . . . the 
purchase or transfer of that stock or other interest shall be a change of ownership 
of the real property owned by the corporation, partnership, limited liability 
company, or other legal entity in which the controlling interest is obtained. 
(Emphasis added.) 

Furthermore, section 64, subdivision (d) provides: 

If property is transferred on or after March 1, 1975, to a legal entity in a 
transaction excluded from change in ownership by paragraph (2) of 
subdivision (a) of Section 62, then the persons holding ownership interests in that 
legal entity immediately after the transfer shall be considered the "original co[- 
]owners." Whenever shares or other ownership interests representing 
cumulatively more than 50 percent of the total interests in the entity are 
transferred by any of the original co[-]owners in one or more transactions, a 
change in ownership of that real property owned by the legal entity shall have 
occurred, and the property that was previously excluded from change in 
ownership under the provisions of paragraph (2) of subdivision (a) of Section 62 
shall be reappraised. 

Section 480.1, subdivision (a) provides that whenever there is a change in control of a 
corporation or other legal entity as defined in section 64, subdivision (c)(1), the person or legal 
entity acquiring control of the corporation or other legal entity must file a Form 100-B with the 
Board of Equalization within 45 days from the date of the change in control.2 Section 480.2, 
subdivision (a) requires a Form 100-B to be filed whenever there is a change in ownership of any 
corporation, partnership, limited liability company, or other legal entity, as defined in section 64, 
subdivision (d). 

Effective January 1, 2010, Senate Bill (SB) 816 amended, in part, sections 480.1, 480.2, 
482, and 483, relating to the requirement for legal entities to file Form 100-B. The amendments 
made by SB 816 establish a penalty for those legal entities that do not file the Form 100-B with 
the Board within 45 days of a change in control or change in ownership pursuant to section 64, 

2 This period was changed from 45 to 90 days by Senate Bill 507 (Stats. 2011, ch. 708, § 2), effective January 1, 
2012. 
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subdivision (c)(1) or (d), and in the case of an incomplete filing, if the missing information is not 
provided upon a second request.3 Under sections 480.1, 480.2 and 482, the penalty attaches 
regardless of whether the Board determines that no change in control or change in ownership 
occurred. Prior to the 2010 amendments, an entity undergoing a reportable change in control or 
change in ownership was subject to the penalty only if it did not file a Form 100-B within 45 
days of a request from the Board to file. 

The amount of the penalty is 10 percent of the taxes applicable to the new base year value 
of the real property owned by the legal entity if there was a change in ownership under 
section 64, subdivision (d), or 10 percent of the taxes applicable to the new base year value of the 
real property owned by the entity in which control was obtained if there was a change in control 
under section 64, subdivision (c)(1). If the change in control or change in ownership is otherwise 
excluded from reassessment, then the penalty is calculated based on the current year's taxes. 

Interspousal or Registered Domestic Partner Transfers 

Section 63 and Property Tax Rule4 (Rule) 462.220 exclude transfers between spouses 
from change in ownership. Section 62, subdivision (p) excludes transfers between registered 
domestic partners from change in ownership. Both of these exclusions include transfers of legal 
entity interests. When a transfer between spouses result in one spouse obtaining more than 50 
percent of the interests in a legal entity, a change in ownership would result pursuant to 
section 64, subdivision (c)(1), but for the interspousal exclusion. (Rule 462.220, subd. (b).) We 
have interpreted this portion of the Rule to apply equally to registered domestic partners. 
(Assessors' Handbook Section 401 (AH 401), Change in Ownership (September 2010), p. 50.) 

Since there has been a change in control of the entity, albeit one that is excluded from any 
change in ownership reassessment, a Form 100-B must be filed pursuant to section 480.1 since 
that section does not make any exceptions for excluded transfers and since Form 100-B contains 
a section which allows taxpayers to check a box indicating an exclusion applies. In fact, the 
penalty of section 482 for failure to file Form 100-B applies whether or not a change in 
ownership actually occurs. Therefore, in a situation where section 64, subdivision (c)(1) applies 
since one spouse or registered domestic partner has obtained more than 50 percent of a 
corporation's voting stock, or a partnership or limited liability company's capital and profits 
interests, but the transfer is excluded from change in ownership by section 63 or section 62, 
subdivision (p), a Form 100-B must be filed indicating that the exclusion applies. 

The interspousal exclusion also excludes transfers of original co-owners interests from 
being counted and cumulated for the purposes of determining a change in ownership under 
section 64, subdivision (d). (Rule 462.180, subd. (d)(2).) We have interpreted this portion of the 
Rule to apply equally to registered domestic partners. (AH Section 401, p. 50.) For the same 
reasons as for changes in control, it is our opinion that where cumulatively more than 50 percent 
of original co-owner interests in an entity have been transferred and some or all of the transfers 
were between spouses or registered domestic partners, a Form 100-B must be filed indicating 
that the interspousal or registered domestic partner exclusion applies to exclude the transfers 
from resulting in a change in ownership. 

3 Rev. & Tax. Code § 482, subd. (b).
4 Cal. Code Regs., tit. 18, § 462.180, subd. (d)(1)(A). All Rule references are sections to title 18 of the California 
Code of Regulations. 
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Proportional Transfers 

Under Rule 462,180, subdivision (d)(4), transfers of legal entity interests that result 
solely in a change in the method of holding title, and in which proportional ownership interests 
in all real property represented by the transferred interests remain the same after the transfer do 
not result in a change in control of the entity even if technically a single person or entity has 
obtained control within the meaning of section 64, subdivision (c)(1). Likewise, under 
Rule 462.180, subdivision (d)(2), transfers of original co-owner interests that result solely in a 
change in the method of holding title and in which the proportional ownership interests in all real 
property represented by the transferred interests remain the same after the transfer will not be 
counted and cumulated to determine a change in ownership under section 64, subdivision (d). 
However, for the same reasons that apply to interspousal and registered domestic partner 
transfers, where either subdivision (c)(1) or (d) of section 64 is triggered by transfers that may be 
excluded by the above provisions, a Form 100-B must be filed indicating which exclusion(s) 
apply. 

Transfers to Qualifying Trusts 

The transfer of a legal entity interest by a trustor to either a revocable trust or an 
irrevocable trust in which the trustor-transferor is the sole present beneficiary will not result in a 
change in ownership of any property owned by the entity. (Rule 462.160, subds. (b)(1)(C), 
(b)(2).) Transfers to these qualifying trusts do not meet the definition of a change in ownership 
because the beneficial ownership of the entity interest is not transferred. (See Rev. & Tax. Code, 
§ 60.) Since no new person or entity obtains control as a result of transfer to a qualifying trust, 
section 64, subdivision (c)(1) does not apply. Further, since the beneficial ownership of an entity 
interest is not transferred to another person or entity, transfers of original co-owner interests to 
qualifying trusts are not counted and cumulated for the purposes of section 64, subdivision (d). 
(Rule 462.180, subd. (d)(2).) Since transfers to qualifying trusts cannot, by definition, trigger 
either subdivision (c)(1) or (d) of section 64, Form 100-B is not required to be filed in these 
cases.  This is to be distinguished from interspousal, registered domestic partner, and 
proportional transfers, which can trigger subdivisions (c)(1) and (d) of section 64, but are 
excluded from reassessment. 

Transfers of Nonvoting Stock. 

For property tax purposes, control of a corporation is determined by ownership or control 
of voting stock. (Rule 462.180, subd. (d)(1)(A).) When a person or entity obtains through a 
reorganization or any transfer, direct or indirect ownership or control of more than 50 percent of 
the voting stock in any corporation, there is a change in ownership of all real property owned by 
the corporation. (Rev. & Tax. Code, § 64, subd. (c)(1).) The acquisition of more than 50 percent 
of the nonvoting stock in a corporation, on the other hand, does not trigger section 64, 
subdivision (c)(1) or have any other change in ownership consequences, and a Form 100-B is not 
required to be filed when this occurs. 
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The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

Sincerely, 

/s/ Daniel Paul 

Daniel Paul 
Tax Counsel 

DMP:yg 
J:/Prop/Prec/Legal Entities/2011/11-083.doc 

cc: Honorable 
County Assessor 

Mr. David Gau MIC:63 
Mr. Dean Kinnee  MIC:64 
Mr. Todd Gilman MIC:70 
Ms. Lisa Thompson MIC:64 
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