
220.0625 Sale and Leaseback Transactions. If an owner of real property sells it and leases it 
back for a period of more than 3 5 years, he is treated as the property owner for change in 
ownership purposes. Should the original owner, now lessee, repurchase the property while 
there is still 3 5 or more years remaining on the lease, no change in ownership occurs. He 
merely retrieves legal title to property he is considered to already own for change in 
ownership purposes. C 3/23/87; C 5/12/87. 
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This is in response to your letter dated February 27, 1987, in 
which you ask our opinion on the application of Board Rule 
462(f) to a proposed purchase of real property by one of your 
clients. The facts as set forth in your letter are as follows: 

In 1973, your client entered into a sale/leaseback transaction 
pursuant to which it sold the fee interest in the land 
underlying improvements it owned. At the same time, pursuant 
to the terms of the sale/leaseback transaction, your client and 
the new owner of the real property also entered into a ground 
lease with an original term of 55 years and a commencement date 
in December 1973. The Lease grants your client a right of 
first refusal to repurchase the fee. The owner was recently 
approached by a prospective buyer and pursuant to the right of 
first refusal contained in the Lease, the owner has put your 
client to an election to purchase the fee. You ask whether the 
purchase by your client of the fee will result in a change in 
ownership of the land. 

Board Rule 462(f)(2)(B) provides that the following transfer of 
the lessor's interest in real property does not constitute a 
change in ownership of such real property. 

· (i) The transfer of a lessor's interest in real 
property subject to a lease with a remaining term of 
35 years or more, whether to the lessee or to another 
party. 

We have not reviewed the Lease or any other documents relating 
to the proposed transaction. Therefore, our opinion is based 
solely on the facts set forth in your letter. Assuming no 
additional facts exist which would change the interpretation of 
this transaction, it is our opinion that Board Rule 462(f(2)(B) 
excludes the proposed purchase from the definition of change in 
ownership. Under Rule 462(f)(2)(B), the proposed purchase 
would not be a change in ownership because the transfer of the 
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fee to your client would be a transfer of a lessor's interest 
in real property subject to a lease with more than 40 years 
remaining on its original term. 

The viewa expressed in this letter are, of course, advisory 
only and are not binding upon the assessor of any county. You 
may wish to consult the appropriate assessor in order to 
confirm that the described property will be assessed in a 
manner consistent with the conclusion stated above. 

If you.have any questions or wish to discuss this further, 
please contact me. 

MFH:cb 
0425 

cc: Mr. Gordon P';;..,Adelman 
Mr. Robert H. ·~tafson 
MHr. V~rR!;, __ JWa1Lt~n ~~--­

on. o n . yncu 
Los Angeles County Assessor 

Very truly yours, 

i"ll-4J~ .;!-. It~~ 
Michele F. Hicks 
Tax -Counsel 
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On March 23, 1987, we responded to your request for our opinion 
on whether a proposed purchase of real property by one of your 
clients would result in a change in ownership. The facts as 
set forth in your request were as follows: 

In 1973, your client entered into a sale/leaseback t.ransaction 
pursuant to which it sold the fee interest in the land 
underlying improvements it owned. At the same time, pursuant 
to the terms of the sale/leaseback transaction, your client and 
the new owner of the real property also entered into a ground 
lease with an ortginal term of 55 years and·a commencement date 
in December 1973. The Lease grants your client a right of 
first refusal to repurchase the fee. The owner was recently 
approached by a prospective buyer and pursuant to the right of 
first refusal contained in the Lease, the owner has put your 
client to an election to purchase the fee. You asked whether 
the purchase by your client of the fee will result in a change 
in.ownership of the land. 

We responded that under Board Rule 462(f)(2)(B)(i), the 
proposed purchase would not be a change in ownership because· 
the transfer of the fee to your client would be a transfer of a 
Lessor's interest in real property subject to a lease with more 
than 40 years remaining on its original term. In making this 
determination, we pointed out that we had not reviewed the 
Lease or any other documents-Felated to th~ proposed­
transaction, and, therefore, our opinion was based solely on 
the facts set forth in your letter. 

We have received a second letter from you dated April 10, 
1987, concerning the proposed transaction. In your April 10 
letter, you seek a clarification of the application of Rule 
462(f)(l)(A)(iii) to the proposed transaction. Rule 462 
(f)(l)(A)(iii) provides as follows: 
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( ll The following transf.e.r:s· of. either the lessee's 
intere·s·t or the lessor:' s in.terest in taxable real 
property constitute a:change. irr ownership of such real· 
property: (A) Lessee's Interest: ••• (iii) the 
termination of a leasehold interest whi.ch had an 
original term of 35 years or more. 

You ask our opinion on whether the applicatio:n of Rule 
462(f)(l)(A)(iii) affects the opinion contained in our March 
23, 1987 letter. 

The conclusion contained in our March 23 letter is not affected 
by the application of 462(f)(l)(A)(iii). Rule 

- 462(f)(l)(A)(iii) would apply if the Lease ran its full term or 
was otherwise terminated and the beneficial interest of the 
property was returned to the owner. The transfer of the fee to 
your client is a transfer of a lessor's interest in real 
property subject to a lease with more than 40 years remaining 
on its original term and is therefore expressly excluded from 
the definition of change in ownership under Rule 
462(f)(2)(B)(i). 

If you have any questions or if you wish to discuss this 
further, please contact me. 

Very truly yours, 

Michele F. Hicks 
Tax Coun

MFij:cb. 
0512D 

be: Mr. Gordon P. Adelman 
Mr. Robert H. Gustafson 
Mr. Verne Walton 

sel 




