
220.0355 Leases/subleases. If property is subject of a lease for a term of35 years or more aud a 
sublease of the same property is for a term of 3 5 years or more, the transfer of the primary 
lease is not a change in ownership because of the continued existence of the sublease. C 
11/9/90. 
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Dear 1 

This is in response to your letter of October 12, 1~90 to 
Richard Ochsner in which you request our opinion with respect 
to the change in ownership implications concerning a lease and 
a sublease of taxable real property. 

As stated in your letter, the lease itself is for a term of 
more than thirty-five years and the sublease also is for a term
of more than thirty-five years. You correctly assume that if 
the sublessee's interest were transferred, such action would 
constitute a "change in ownership" since the sublessee's term 
is for more than thirty-five years. You ask, however, whether 
a "change in ownership" would occur upon a transfer of the 
lessee-sublessor's interest or if the lessee-sublessor 
surrendered his lease to the property owner and the sublessee 
simply attorned to the owner with the sublease remaining in 
place. 

As you know, Revenue and Taxation Code* section 60 defines 
"change ip ownership" to mean •a transfer of a present interest
in real p~operty, including the beneficial use thereof, the 
value of which is substantially equal to the value of the fee 
interest." 

Section 61 provides in relevant part that "[e]xcept as 
otherwise provided in section 62, change in ownership, as 
defined in section 60, includes, but is not limited to: 

* * * 
(c)(l) The creation of a leasehold interest in taxable

real property for a term of 35 years or more (including 
renewal options), the termination of a leasehold 
interest in taxable real property which had an original 
term of 35 years or more (including renewal options), 

•*"A'"lrl...--"""s'"'t'"'a"'t""'"'u"t""o'"'r"'y,-""r.,e'"'f"'. e"'r=e-;:n'"'c:::e""s,-""a'"'r'"'e,-rt""o,--,:-t he Revenue and Tax at ion
unless otherwise indicated. 
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options), and any transfer of a leasehold interest having a 
remaining term of 35 years or more (including renewal options); 
or (2) any transfer of a lessor's interest in taxable real 
property subject to a lease with a remaining term (including 
renewal options) of less than 35 years.• 

Section 62 provides in relevant part that "[c]hange in 
ownership shall not include ... (g) [a]ny transfer of a 
lessor's interest in taxable real property subject to a lease 
with a remaining term (including renewal options) of 35 years 
or more.• 

The rationale behind the foregoing provisions was stated by the 
Task Force on Property Tax Administration in pertinent part as 
follows: 

The "value equivalence• test is necessary to determine 
who is the primary owner of the property at any given 
time. Often, two or more people have interests in a 
single parcel of real property. Leases are a good 
example. The landlord owns the reversion; the tenant, 
the leasehold interest. Suppose the landlord sells the 
property subject to the lease and the lessee assigns the 
lease. Which sale or transfer is the change in 
ownership? 

The example illustrates that in determining whether a 
change in ownership has occurred it is necessary to 
identify but one primary owner. Otherwise assessors 
would be forcea-to value, and account for separate base 
year values for landlords and tenants on all leases, and 
for other forms of split ownership. This would 
enormously complicate the assessor's job. 

A major purpose of this third element [i.e., the •value 
equivalence" element], therefore, is to avoid such 
unwarranted complexity by identifying the primary owner, 
so that only a transfer by him will be a change in 
ownership and when it occurs the whole property will be 
reappraised. If the hypothetical lease previously 
mentioned was a short term lease (the landlord owned the 
main economic value), the landlord's sale, subject to \ 
the lease would count. If, on the other hand, the lease 
was a long term lease (the lessee's interest was the 
main economic package), the lease assignment would 
count. In either case, the entire fee value of the 
leased premises would be reappraised. 

The Task Force recommends that its general definition of 
change in ownership (proposed section 60 Revenue and 
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Taxation Code) should control all transfers, both 
foreseen and unforeseen. The Task Force also recommends 
the use of statutory "examples" to elaborate on common 
transactions. Lay assessors and taxpayers would 
otherwise have difficulty applying legal concepts such 
as "beneficial use" and •substantially equivalent•. 
Thus, common types of transfers were identified and 
concrete rules for them were set forth in proposed 
sections 61 and 62. 

It is important that the specific statutory examples be 
consistent with the general test. The entire statutory 
design would be destroyed by providing statutory 
treatment for specific transfers which are inconsistent 
with the general test. In that case, the general test 
would be overruled by the specific rules and the entire 
statutory design might be held invalid because of the 
lack of any consistent, rational interpretation of the 
constitutional phrase, "change in ownership". 

Specific Statutory Examples 

1. Leases. Leases are a good illustration of 
the necessity of concrete statutory examples. Both 
taxpayers and assessors need a specific test - rather 
than the broad •value equivalence" test - to determine 
the tax treatment of leases. The specific test, 
however, must be consistent with the "value equivalence" 
rule and have a rational basis. Lenders will lend on 
the security of a lease for 35 years or longer. Thus 35 
years was adopted as the concrete dividing line. If the 
term of a lease, including options to renew, is 35 years 
or more, the creation of the lease is a change in 
ownership and so is its expiration. If a lessee under 
such a lease assigns or sublets for a term of 35 years 
or more, that is another change in ownership. However, 
if the lease, 
including options, is for less than 35 years, the lessor 
remains the owner and only the transfer of his interest 
is a change. In all cases, the entire premises subject 
to the lease in question are reappraised. (Report of 
the Task Force on Property Tax Administration, January , 
22, 1979, pages 39-41.) See also, Implementation of 
Proposition 13, Volume 1, Property Tax Assessment, 
October 29, 1979, pages 19, 20, 25 and 26. 

It is clear under the foregoing that in order to determine 
whether a change in ownership has occurred where two or more 
people have interests in a parcel of real property, it is 
necessary to establish who the primary owner of the property is. 



very truly yours, 

Eric F. Eisenlau~r 
l'ax Counsel 
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since the sublessee is under a sublease with more than 35 years 
to run, the sublessee is the primary owner of the real property 
under the one-primary-owner concept discussed above. A 
transfer by the sublessee of his or her interest would clearly 
be a change in ownership under section 6l(c) and the transferee 
would then be the primary owner of the real property. Thus, 
although a transfer by the lessee-sublessor would be a transfer 
of a leasehold interest having a remaining term of more than 35 
years, it would also be a transfer of a lessor's interest in 
taxable real property subject to a lease with a remaining term 
of more than 35 years under the sublease. Under the 
one-primary-owner concept, we are of the opinion that this 
transfer should be treated as a transfer of a lessor's interest 
under section 62(g) and not as a transfer of a lessee's 
interest under section 6l(c). 

If the lessee-sublessor were to transfer his or her interest to 
the property owner, there would be no merger because of the 
outstanding sublease. Standard Oil Co. v. Slye (1913) 164 Cal. 
435; Bailey v. Richardson (1885) 66 Cal. 416. Since no merger 
would occur under such c1rcumstances, the lease would not 
terminate as a result of a transfer by the lessee-sublessor to 
the property owner and no change in ownership would occur under 
section 6l(c). If, for any reason, however, the sublease were 
to terminate resulting in a change in the right to possession, 
there would be a change in ownership under section 6l(c). 

The views expressed in this letter are, of course, advisory 
only and are not binding upon the assessor of any county. You 
may wish to consult the appropriate assessor in order to 
confirm that the described property will be assessed in a 
manner consistent with the conclusion stated above. 

our inten~ion is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

EFE:ta 
2760D 
cc: Mr. John w. Hagerty 

Mr. verne Walton 


