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August 21, 1996 

Re: Long term lease/base year value 

Dear Mr. : 

This is in response to your letters of July 15 and 16 to 
Larry Augusta, Assistant Chief Counsel, State Board of 
Equalization, and our telephone conversation of July 31, 1996. 
You are seeking a refund from County for a portion of 
taxes paid for the 1995-96 tax year for the property located at' 

in and an adjustment of the base year 
value for the property to its 1995 pre-lease value. You present 
the following facts: 

A lease was made with tenant Limited 
Partnership (AKA 1 (lessee) 
in June 1995 for a period of time which the county 
assessor concluded was for 35 years. The lessor 
(owner) was not aware that such leases were 
changes in ownership that subjected leased 
properties to reassessment. The property was 
reassessed for the.l995-96 tax year; the 
reassessed amount showed'an increase in value 
which resulted in higher taxes as shown on the 
supplemental tax bill. The lessee failed to make 
payments as due and on June 13, 1996, through a 
default judgment in superior court, the lease was 
declared forfeited; the owner obtained possession 
of the property on May 28, 1996. 
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As will be discussed below, it is our opinion that the 
reassessment of the property for the 1995-96 tax year was proper; 
that there was a change in ownership pursuant to the 35 year 
lease in June 1995 and that the owner is not entitled to a refund 
for taxes paid for that year. For June 1996 forward, we note 
that it is the County Assessor who is required to 
determine the base year value of the property. It is our 
opinion that the court-ordered forfeiture was a termination of 
the lease and that a second change of ownership occurred at that 
time; thus, the base year is 1996, the assessor will determine 
the new base year value, and the property should not revert to 
its pre-lease base year value. 

For the purposes of this letter, we assume that you are 
protesting the valuation of the land only and not of the 
improvements on the land. New construction is valued pursuant to 
.Revenue and Taxation Code section 71 as of the date of 
completi0n.l 

Leasehold interests/change in ownership ’ 

You state that the lease signed in June 1995 was for 'Ia two- 
ten year each term, with options for extensions for three-five 
year periods." This is considered a leasehold of 35 years 
pursuant to Revenue and Taxation Code section 61, subdivision (c) 
which provides in part: 

[Except as otherwise provided in Section 62, 
change in ownership, as defined in Section 60, 
includes, but is not limited to:] 

(c) (1) The creation of a leasehold interest in 
taxable real property for a term of 35. years or 
more (including renewal options), the termination 
of a leasehold interest in taxable property which 
had an original term of 35 years or more 
(including renewal options), . . . 

’ All statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise specified. Section 71 provides: 
“The assessor shall determine the new base year value for the portion of any taxable real property which lias been 
newly constructed. The base year value of the remainder of the property assessed, which did not undergo new 
construction, shall not be changed. New construction in progress on the lien date shall be appraised at its full value 
on such date and each lien date thereafter until the date of completion, at which time the entire portion of property 
which is newly constructed shall be reappraised at its full value.” 
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Because renewal options are considered in the calculation of 
35 years, the total number of years in the lease agreement at 
issue is 35 years. Pursuant to section 61, subdivision (c) (11, 
both the signing of the lease and the termination of the lease. 
constituted changes in ownership. In June 1995, a leasehold 
interest was created for a period of 35 years. That the lease 
actually ended much sooner does not effect the reassessable 
events occurring in June 1995 and in June 1996. 

There are some constitutional and statutory exclusions which 
provide that certain transfers of real property are not included 
in "changes in ownership." Articles XIII A of the California 
Constitution and sections 62 through 64 describe such exclusions; 
the lease agreement and lease forfeiture described herein are not 
within any'of the exclusions. Further, there is no authority for 
an "exemption" based on hardship, breach of contract or any other 
basis which would exempt the owner from the payment of property 
taxes levied or entitle the owner to a refund as the result of -. 
the June 1995 reassessment herein. 

That the owner was not aware that the creation of the lease 
would result in a change in ownership is not relevant; it is a 
well-settled principle that "If a taxpayer having a choice of 
methods of accomplishing an economic or business result pursues a 
particular means to accomplish his ends, he must abide the tax 
consequences resulting from his choice of methods, even though 
had he made another choice, the tax consequences would have been 
less severe or even nonexistent." Freeman v. CIR. (1962) 303 
F.2d 580, 584. 

Thus, based on section 61, subdivision (c) (11, there was a 
change in ownership in June 1995. Section 75.10 provides that 
base year value is established as of the date pf a change in 
ownership.2 Thus, it was proper that the county assessor 
reassessed the property and changed the base year value. 

75.10 provides in pm: . . . 
proper&y changing ownership. . . at its full cash value. . . on the date the change in ownership occurs. . . . The 
value so determined shall be the new base year value of the property . . . .” 

' Section I’ whenever a change in ownership occurs . . . , the assessor shall appraise the 
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Termination of lease - base year value from June 1996 forward 

A default judgment was granted, and filed,on June 12, 1996. 
According to the court document, the owner was awarded certain 
damages for nonpayment of rent from January 1996 to May 28, 1996, 
and the owner received possession of the premises on May 28, 
1996. The court ordered "that the Ground Lease between [lessee 
and owner] under which the property was held by [lessee] is 
forfeited." 

You have requested that the base year value for the property 
revert to its pre-lease value. 

tv of countv assessor 

Pursuant to section 401 et seq., it is within the authority 
of the local county assessor to,assess all property subject to 
general property taxation. This is a function of local 
governments and the State Board of Equalization (Board) does not 
have the power to adjust, increase, or reduce individual local 
assessments made by counties or to order refunds of local taxes; 
this authority is vested,exclusively in the counties. The 
opinions of the Board are advisory and it is the county assessor 
who will determine the applicable base year value. 

Thus, it will be the task of the County Assessor to 
determine the legal and factual issue of whether the Itforfeit" as 
termed by the court is a termination or a rescission. 

The above cited portion of section 61, subdivision (c) (1) 
provides that "the termination of a leasehold interest [of 35 
yearsIll is a change in ownership. The word llterminationll is 
defined in Black's Law Dictionary as follows: 

"With respect to a lease or contract, 
[termination] refers to an ending, usually before 
the end of the anticipated term of the lease or . 

contract, which termination may be by mutual 
agreement or may be by exercise of one party of 
one of his remedies due to the default of the 
other party." 
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The court action declaring the lease t'forfeitedll and 
awarding damages to the owner as a result of a breach of certain 
terms in the lease is a "termination" of the lease. It is not a 
t'rescission'l because 'Ia 'rescission' amounts to the unmaking of a 
contract, or an undoing of it from the beginning." A "rescission 
of contract" is "to declare a contract void in its inception and 
to put an end to it as though it never were." Black's Law 
Dictionary, Sixth Edition. 

Therefore, pursuant to section 61, subdivision (c) (1) and 
section 75.10, a change in ownership occurred on June 13, 1996, 
the date the default judgment was filed; the new base year is 
1996 and the value as of June 1996 should determine the new b&e 
year value. 

In order to have the property revert to its pre-lease base 
year value, the County Assessor would have to determine 
that there was a rescission of the lease. We do not think the 
facts support a determination of rescission but, for your 
information, note that Annotation 220.0390, Property Taxes Law 
Guide, Vol. III. provides: 

A rescission relates back to the formation of a 
contract and dissolves it as though it had never 
been made. Thus, once a contract for the sale of 
real property'is rescinded by mutual consent, the 
parties are placed in the same position they were 
in before the contract was executed, and the value 
of the real property reverts to its previous base 
year value with appropriate adjustment(s) for 
inflation. However, taxes incurred after the 
contract had been executed and before it was 
rescinded remain owning since they have become 
owning because of the facts which existed on the 
applicable lien date(s), and no refund(s) thereof 
should be made. C l/16/85. 

Annotations 220.0391 and 220.0392 refer to court ordered 
rescissions and are consistent with the cited annotation with 
regard to re-establishing the prior base year value. 
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In this.case, the court awa,rded certain damages pursuant to 
the lease to the owner. Such award is inconsistent with 
tlrescissionll as described in Civil Code sections 1689 and 1691; 
Civil Code section 1691 requires that a party seeking a 
rescission "Restore to the other party everything of value which 
he has received from him under the contract.t1 Because the owner 
in this case received some benefit under the lease through the 
award of damages and no doubt retained the rents paid until the 
time of nonperformance, the lease was not rescinded and the cited 
annotation is not applicable. 

Request for refund of taxes paid for the 1995-96 tax year 

The owner paid taxes for the 1995-96 tax year based on a new 
base year value as determined by the creation of the 35 year 
lease in June 1995. As discussed above, this reassessment is 
'consistent with section 61, subdivision (c) (1) and was proper. 
The assessed value for the new base year was higher than the 
prior value and the owner requests a refund of the higher amount 
paid. 

It is the board of supervisors who has statutory authority 
regarding refunds, and a claim for refund must be filed with the 
county tax collector or other designated county official's 
office. However, it is our opinion that, based on the facts and 
the references set forth above, the owner is not entitled to a 
refund. The criteria for refunds is set forth in section 5096 
and none of the qualifying conditions apply to this case. 
Whether the base year from June 1996 forward is established based 
on a theory of termination or rescission, the lease was in effect 
from June 1995 to June 1996, and the reassessment as the result 
of the lease was appropriate. Further, as discussed above, there 
is no basis for exclusion from change in ownership or exemption 
from the payment of tax. 

Conclusion 

Based on the above discussion, pursuant to section 61, 
subdivision (c) (l), it was proper to reassess the subject 
property as of June 1995. The property is subject to a second 
reassessment in June 1996; it is a question of law and fact 
within the jurisdiction of the County Assessor to set the 
base year value. It is our opinion that the assessor should 

https://contract.t1
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consider the "forfeit" a termination of the lease; under section 
61, subdivision (c) (11, a termination is a change in ownership 
and the property should be reassessed with a June 1996 base year 
value. 

The views expressed in this letter are, of course, only 
advisory in nature. They are not binding upon the assessor of 
any county. 

Our intention is to provide timely, courteous, and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

Verymly yours, 

JS:jd 
prcccdnt/l3lcases/96003.js 

cc: 

Mr. James Speed, MIC:63 
Mr. Richard Johnson, MIC:64 
Ms. Jennifer Willis, MIC:70 
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