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April 15, 1987 

Dear Mr. 

This letter is in response to your letter to me dated March 26, 
1987 in which you write: 

"First, ·my motivating force in this matter has 
been fueled by the belief that in their zeal to 
correct the problems of Prop. 13 our legislators have 
seemed to ignore the basic philosophy of Joint Tenancy 
which is the non-separate quality of division of 
interests. The law says each party shall have an 
equal and undivided interest in the whole and when one 
of the entities die~ they just merely drop out of the 
picture bringing about the right of succession by 
survivorship. The so-called 50% gain in my case is my 
question when in fact according to the philosophy of 
joint tenancy I had an equal and un~ivided interest 
from the inception. Otherwise why have Tenancy in 
Common? 

"Although my mother did /draw a joint tenancy deed 
in 1956 which named me with her, I note referring to 
page 4 of your letter Para. (e) of Section 65 the 
wording of which would indicate that.we were both in 
fact "original transferors" which point seems to argue 
with a part of para. (c) concerning the interest of 
the last surviving original transferor which I am. Or 
am I confused?" 

In order to understand what the Legislature had in mind in 
enacting the joint tenancy provisions relating to change in 
ownership it is helpful to refer to two reports which were 
prepared for the Legislature's benefit. The first is the 
Report of the Task Force on Property T~x Administration dated 
January 22, 1979 which was presented to the Assembly Committee 
on Revenue and Taxati6n. It provides beginning at page 41: 
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•3. Tenancies-in-Common and Joint Tenancies. 
Tenancies-in-common and joint tenancies create 
undivided interests in land, with each co~tenant 
owning a percentage (fractional) interest. Transfer 
of any fractional interest is a change of ownership, 
but results in a reappraisal ONLY of the percentage 
interest transferred. 

•unfortunately, such treatment imposes a new 
administrative burden on assessors. It requires them 
to keep separate accounting records and base year 
values for the fractional interests which are created 
or transferred at different times. The Task Force saw 
no means of avoiding the new burden altogether, but 
did its best to minimize the burden. 

"Under the Task Force recommendations separate 
accounting is not required for 'family' joint 
tenancies, which are the great majority of joint 
tenancies in this state. Thus. the new burden on 
assessors is limited only to co-tenancies which don't 
fit under the 'family' joint tenancy rule and are not 
interspousal co-tenancies. That group of co-tenancies 
should not be numerous • 

. •4. 'Family' Joint Tenancies. Probably the vast 
majority of joint tenancies in California (other than 
interspousal joint tenancies) are those in which a 
parent places his property in joint ten~ncy with 
children. The special aspect of a joint tenancy (as 
distinguished from tenancy-in-common) is that the 
surviving joint tenant (or joint tenants) succeeds to 
the entire property by operation of law on the death 
of the other joint tenant. For that reason joint 
tenancy is often used a a substitute for a will. The 
same consideration which justifies excluding the· 
making of a will from change in ownership also 
supports exclusion of the creation of a joint tenancy 
where the transferor (e.g., a parent) is one of the· 
joint tenants. The rights of the new joint tenants 
(e.g., the children) to obtain the entire property 
outright are contingent upon their surviving the · 
transferor joint tenant. Creation of such joint 
tenancies is not a change in ownership, but the 
entire property is reappraised when the joint tenancy 
terminaies. Again, fractional accounting and 
~eappraisal by the assessor is avoided. 
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"The rule recommended by the Task Force is 
general; it covers any joint tenancy created by a 
person who, after the creation of the joint tenancy, 
is one of the joint tenants, whether or not it is a 
parent-child joint tenancy. However, most such joint 
tenancies are created within a family.• 

The secotid report is entitled Implementation of Proposition 13, 
Volume 1, Property Taxes Assessment dated October 29, 1979 and 
was prepared by the staff of the Assembly Revenue and Taxation 
Committee. It provides, beginning at page 20: 

•Joint Tenancy 

•Joint tenancies create undivided interests 
in property, with with each co-tenant owning a 
percentage (fractional) interest (for property tax 
assessment purposes only). Under present .law the 
creation, termination, or transfer of any fractional 
interest is a change of ownership (Section 6l(d)), but 
results in a reappraisal only ·of the percentage 
interest transferred (Section 65(a)). However, there 
are three major exceptions to these general rules, 
which are noted below. 

•Reversal of Policy. The 1979 legislation of AB 
1488 and AB 1019 represents a complete turnaround in 
the treatment of joint tenancies and undivided 
interests, from that of SB 154. For 1978-79, the 
creation of a joint tenancy was the trigger for 
reappraisal, while any termination of a joint tenancy 
interest was not a change in ownership. This approach 
had the benefitof administrative simplicity anq it 
avoided the need to reassess upon the death of a joint 
tenant. 

"However, the Task Force found the SB 154 
treatment to be exactly backward. It reasoned that 
joint tenancy confers some rights in both joint 
tenants while they are both alive, but the most 
meaningful of ownership rights--complete fee title to 
the whole property--would occur on the termination of 
the joint tenancy, such as the death of one of the 
joint tenants. That right, like rights under a will 
or interVivos trust, is contingent upon survivorship. 
Thus, the first ·exclusion to the general rule under 
present law is for any creation or transfer of a joint 
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tenancy interest where the transferor remains as one 
of the joint tenants after the transaction (Section 
62{f)). The termination of a joint tenancy interest, 
however, is generally deemed a change in ownership, 
which is the reverse of the earlier policy. 

•Reappraisal of 7 fractional interests imposes added 
administrative burdens on assessors,· but to reappraise 
the ENTIRE property whenever a change involving a 
single co-owner occurred would be inequitable to the 
other remaining co-owners. However, this is exactly 
what SB 154 did. While far easier to administer, this 
policy was also reversed in AB 1488, although Section 
65{b) does provide that undivided interests of less 
than five percent will NOT be reappraised {Section 
65{b)). For purposes of this test, transfers during 
the year to· 'affiliated transferees', i.e., family · 
members other than the transferor's spouse, business 
associates, or legal entities under common ownership, 
are cumulated {BOE Rule 462{b) and statute). 

•operation of Present Law. In determining whether 
a joint tenancy transaction constitutes a change in 
ownership, and if so the extent to which the property 
would be reappraised, AB 1488 introduced and AB 1019 
refined the concept of an 'original transferor'. 

"An 'original transferor' is one or more persons 
who hold joint tenancy interests in property 
immediately after a complete turnover of the previous 
original owners occurs. For joint tenancies created 
prior to Ma~ch 1, 1975, it is rebuitably presumed that 
all owners as of that date are original transferors. 
The spouse of an original transferor is also 
considered to be an original transferor, even if 
he/she was added as an owner after the original 
acquisition. After th~ point in time at which the 
original ownership is established~ no subsequent joint 
tenants who are added to the current ownership {except 
the spouses just mentioned) are treated as 'original 
transferors' {Section 65{a)). 

•In applying the general rules noted above, th~re 
are two other major exceptions where a joint tenancj 
transaction is NOT a change in ownership: 

"{1) Any termination of an 'original transferorJs 
interest', IF that interest is transferred (a)~ 
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operation of law, i.e., upon death, and (b) in whole 
or in part to the remaining original transferor(s) 
(Section 65(a){l)). However, if the transfer is 
intervivos, or wholly to a non-original transferor, or 
there are no remaining origi~al transferors, then the 
ENTIRE portion of the property held by that original 
transferor PRIOR to-the creation bf the joint tenancy 
will be reappraised. 

•(2) Any termination of the joint tenancy 
interest of OTHER than an original transferor, IF the 
interest is transferred to an original transferor or 
else to all remaining joint tenants {Section 
65(a)(2)). If that interest goes in whole or in part 
to a NEW party beyond the current joint tenants 
(including original transferor{s)), then a change in 
ownership DOES occur, and a reappraisal will be made 
of the proportional interest transferred, in 
accordance with the general rule. 

"Examples. This rather complex treatmerit is designed 
to protect family joint tenancy interests, and those of 
original owners. The following examples show the operation of 
these provisions: 

•(1) A brother and sister have owned a home as 
joint tenants since 1952. The brother dies in 1980, 
and by operation of law his interest vests in the 
sister. Result: no reappraisal, since the sister 
received the entire .interest, as a co-original 
transferor. In 1985, the sister dies. Result: 100% 
reappraisal. 

"(2} Husband A purchases a home in 1968, and 
becomes the original transferor in 1976 by virtue of 
Wife B being added as a joint tenant. She.also 
becomes an original transferor, as A's spouse. Son C 
is added as a joint tenant in 1980. Result: no 
reappraisal because original transferors remain as 
joint tenants after the transfer. Son C subsequently 
transfers his interest wholly to his parents. 
Result: no reappraisal because interest of 
non-original transferor ve.sted in original transferors. 

"(3) Original sole owner A (since 1976) creates a 
joint tenancy with Bin 1979, resulting in A and Bas 
joint tenants {note that Bis NOT an original 
transferor). A then dies, leaving Bas sole owner. 
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Result: 100% reappraisal since the original 
transferor (A alone) held the entire portion of 
property prior to creation of the joint tenancy. 

(•4) Two friends, X and Y, purchase a small 
bu~iness as joint tenants in 1978. In 1980 they 
become co-original transferors by adding Y's spouse 
and associates Rand ands as co-joint tenants. 
Result: no reappraisal. 

•aarring any other intervivos transfer of interest, no 
reappraisal will occur until the survivor of X, Y, and 
Y's spouse dies, at which time there would be·a 100% 
reappraisal. 

•However, if X transfers intervivos to~ party 
(current joint tenant or new person), a 50% 
reappraisal.will occur (X held one-half of original 
interest). Likewise with Y unless Y transfers to Y's 
spouse, in which case the interspousal exemption 
applies. If Y's spouse transfers to anyone other than 
Y, a 20% reappraisal would occur (assumes one-fifth 
equal shares prior to transfer). 

•rf R ors were to transfer to the other alone, 6r to 
a new party T, then a similar 20% reappraisal would 
occur, due to the one-fifth interest of each. But if 
they transfer only to x, Y or Y's spouse, or to all 
remaining joint tenants, no reappraisal occ~rs. 

•rt should be noted that the original transf~ror is 
not allowed the option of transferring intervivos to 
either the other original transfer.ors (if any) or to 
all remaining joint tenants--as non-original 
transferors are allowed to do--without incurring 
reappraisal; escape from reappraisal is allowed to an 
original transferor only upon the transfer of his/her 
interest at death, i.e., 'by operation of law'. 

•The above examples, and the years used therein, are for 
illustrative purposes ONLY, and are certainly not inclusive of 
the myriad sets of circumstances involvin~ joint tenancy 
transfers." 

Hopefully, the foregoing will assist you in understanding the 
rationale for the Legislature's treatment of jo1nt tenancy. 
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With respect to your reference to Section 65{e), it is true 
that you are rebuttably presumed to be an "original transferor" 
because both you and your mother held joint.tenancy interests 
in the subject pioperty as of March 1, 1975. Such a rebuttable 
presumption, however, may be rebutted or dispelled by 
controverting evidence covering the subject of the 
presumption. (Cole v. Ridings (1950) 95 Cal.App.2d 136.) 
Evidence that your another executed a deed granting the 
property to you and herself as joint tenants in 1956 as 
indicated in your letter is s~fficient to reb~t the presumption 
of section 65(e) that you are an "original transferor." 

The rebuttable presumption found in section 65(e) permits {but 
does not require) the assessor to assume in cases such as yours 
that persons are "original transferors" when in fact they may 
not be. The rule is one of administrative convenience for the 
assessor. However, if the assessor chooses to investigate the 
origin of a joint tenancy such as yours, the presumption can be 
rebutted. 

Once a joint tenancy has been terminated, the joint tenancy 
rules are not applicable to subsequent transactions. Thus, 
even if your mother's fifty percent interest (which she 
transferred to the revocable trust) vested in you when she 
died, there would be a change in ownership subject to 
reappraisal even though you had been an "original transferor." 
Such status would have ended when the joint tenancy was 
terminated. 

In summary, since only your mother was an "original . 
transferor," there was a change in ownership ai to each fifty 
percent interest in· the subject property as I advised you in oy 
letter to you dated March 13, 1987. A change·in ownership as 
to the first fifty percent interest occurred when the joint 
tenancy was terminated as a result of your transfer to the 
revocable trust. A change in ownership as to the other fifty 
percent interest occurred when your mother's transfer to the 
revocable trust became irrevocable which was either at the time 
of her death or the time that she transferred the property to 
the trust if she had no power of revocation and was not the 

·sole present beneficiary. 

If you have any further questions regarding this matter, please 
let us know. The views expressed in this letter are, of 
course, advisory only and are not binding upon the assessor of 
any county. You may wish to consult the appropriate assessor 
in order to confirm that the described property will be 
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assessed in a manner consistent with the conclusion stated 
above. 

EFE:cb 
0467D 

cc: 

Very truly yours, .. 

~, .,,~ 1 ft ~~i..ftluiL-
- Eric F. Eisenlauer 

Tax Counsel 


