
220.0205 Exclusions. The Revenue and Taxation Code section 62(g) conclusive presumption 
that all homes subject to property tax, eligible for the homeowners' exemption, and located 
on leased land have a renewal option of at least 35 years applies regardless of who 
purchases the land. Further, the transfer of a lessor's interest in real property subject to a 
lease with a remaining term (whether actual or conclusively presumed) of35 years or 
more does not constitute a change in ownership whether the transferee is the lessee or 
another party. C 8/11/93. 
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Re: Revenue and Taxation Code Section 62 (g) 
Your File 14336-008 and 009 

Dear Ms. 

This is in response to your letter to Richard Ochsner Esq. 
of June 24, 1993 in which you request our opinfon with respect to 
the appl·icabE!ity of Revenue and Taxation cod section 62 (g) 
under the circumstances described in your letter and set forth 
below. 

The issue presented is whether the acquisition by the tenant 
under a ground lease of the fee title to the land is excluded 
from the definition of "change in ownership" pursuant to section 
62(g), or otherwise, where the tenant is the owner and occupant 
of a home located on that land. The facts involve a husband and 
wife leasing from the family business (a corporation) the land 
upon which they subsequently built their home. The original term 
of the ground lease was 40 years, commencing in 1971, with an 
option for the tenant to purchase the land. The tenants, in 
october 1991, exercised the option to purchase the land. 
(According to .the Santa Clara County Assessor (Assessor), the 
wife, after her husband's death, exercised the option in 1988.) 

e 

1All statutory references are to the Revenue and Taxation Code 
unless otherwise indicated. 
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At the time of the transfer, the home was subject to a 
homeowner's exemption. The Assessor has viewed this purchase as 
a re-assessable change in ownership, but you believe that the 
acquisition of the lessor's fee title by the tenant is excluded 
from the definition of "change in ownership" by section 62, 
subdivision {g) and by Title 18, California Code of Regulations, 
{Property Tax Rule) 462, subdivision {f) {2) {B) {i). 

Section 62, subdivision {g) excludes from change in 
ownership: 

"Any transfer of a lessor's interest in taxable real 
property subject to a lease with a remaining term 
{including renewal options) of 35 years or more. For 
the purpose of this subdivision, for 1979-80 and each 
year thereafter, it shall be conclusively presumed that 
all homes eligible for the homeowners' exemption, other 
than mobilehomes located on rented or leased land and 
subject to taxation pursuant to Part 13 {commencing 
with Section 5800), which are on leased land and have a 
renewal·option of at least 35 years on the lease of 
that land, whether or not in fact that renewal option 
exists in any contract or agreement." 

It is your contention that section 62, subdivision {g) 
creates a conclusive presumption (as the Code states) that the 
subject land, on which the tenant/taxpayer's home is located, is 
subject to~ lease of at least 35 years. cThe result of such a 
presumption would be to exclude the land purchase from the 
definition of a re-assessable change in ownership. 

You also rely on a December 24, 1991 letter from Tax Counsel 
Carl Bessent which states on page 5: "The transfer of a lessor's 
interest in real property subject to a lease with a remaining 
term of 35 years or more, whether to a third party or to the 
lessee, does not constitute a change in ownership." 

The Assessor's position, as set forth in the letter of 
Deputy County Counsel ~ames J. Rees dated June 22, 1993, is as 
follows: 

In addition to the fact that the second sentence of 
subdivision {g) does not appear to be grammatically correct 
{apparently because of the use of the word "and" before the 
word "have"), the Assessor is concerned about its proper 
interpretation. As the Assessor has understood the 
legislative intent behind the second sentence of 
subdivision {g), it has been to avoid reassessment upon 
acquisition by a third party of an ownership interest in 
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leased land on which a lessee's residence is constructed. 
If that is the legislative intent behind that provision,·the 
application of that provision to the acquisition of fee 
title by the lessee of the leased land would not appear to 
be appropriate. It is, therefore, the proper interpretation 
of the second sentence of section G2(g) in the context of 
the facts presented which the Assessor is asking the State 
Board of Equalization to address. 

The Assessor's questions relative to section 62(g) involve 
both the proper interpretation of the "conclusive 
presumption" provision of the second sentence and that of 
the general exclusion for transfers involving land expressly 
subject to a lease of 35 years or more. More specifically, 
in those instances where the lessee, rather than a third 
party, is the one who acquires fee title does the 62(g) 
exclusion apply? 

With respect to the grammatical correctness of subdivision 
(g), you point out that the third sentence of section 61, 
subdivision (c) (1) addresses the same issue of conclusive 
presumption as is described in subdivision (g), but is 
grammatically correct and suggest that the incorrect language in 
subdivision (g) should be read to be the same as section 61, 
subdivision (c) (1). We agree. That is the Board's view as 
indicated by Property Tax Rule 462, subdivision (f) (5) which uses 
the grammatically correct language of section 61, subdivision 
{c) (1). Property Tax ·Ruie 462CJ, subdivision (f) is the Board's 
interpretation of the lease provisions of both sections 61, 
subdivision (c) and 62, subdivision (g). 

Your questions and our responses thereto are as follows: 

1. Is the conclusive presumption language in section 62, 
subdivision (g) (which we believe has the same meaning as the 
conclusive presumption language in section 61(c)) inapplicable 
where the transfer by the lessor is to the lessee rather than to 
a third party? 

Response: An indication of the legislative purpose behind 
the conclusive presumption language of sections 61, subdivision 
(c) and 62, subdivision (g) is found in a report issued by the 
Assembly Revenue and Taxation Committee which sets forth that 
purpose as follows: 
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"The purpose of this provision is to protect those 
homeowners who own the dwelling but lease the land, 
where the lessor sells his interest in the land. Prior 
to passage of AB 1019, in cases where a homeowner's 
remaining lease term was less than 35 years, 
reassessment would occur without this provision. The 
immediate problem was on Irvine Company land in orange 
County. With many leases of less than 35 years 
remaining, the recent acquisition of the Irvine Company 
constituted a change of ownership of the lessor, which 
would have initiated reappraisal for perhaps thousands 
of such tenant-homeowners. Given the·unlikely prospect 
of evicting a homeowner from land where he actually 
OWNS the dwelling on that land, it was felt that an 
inherent renewal option existed, and that such a 
conclusive presumption was warranted." (1 Assem. Rev. 
& Tax. Com. Rep. on Property Tax Assessment (Oct. 29., 
1979) p. 26.) 

Notwithstanding what may have been the purpose of the 
Legislature in including the conclusive presumption language in 
section 62, subdivision {g), there is.no indication that the 
Legislature intended to treat transfers of lessor's interests to 
a lessee differently than transfers to a third party under 
subdivision (g). The language of subdivision (g) is clearly and 
unambiguously to the contrary. It excludes from change in 
ownership "Any transfer of a~ lessor's interest in taxable real 
property subject to a lease with a remaining term·(includtng 
renewal options') of 35 years or more. (Emphasis added.) It then 
goes on to state that the conclusive presumption applies "For the 
purpose of this subdivision •.•• 11 Where "the words of a statute, 
when given their ordinary and popular meaning, are reasonably 
free of uncertainty, courts will look no further to ascertain the 
statute's meaning." (County of Orange v. Flournoy (1974) 42 
Cal.App.3d 908, 912.) See also, Delaney v. superior Court (1990) 
50 Cal.3d 785, 798-800. 

Moreover, we are not aware of any opinion letters of Board 
staff wherein the conclusive presumption in subdivision (g) was 
not given effect where the transfer of the lessor's interest was 
to the lessee. 

Accordingly, we are of the view that the conclusive 
presumption language of subdivision (g) is applicable in this 
case. 
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2. Does Section 62(g) apply to a "transfer of a lessor's 
interest in taxable real property subject to a lease with a 
remaining term (including renewal options) of 35 years or 
more" when the transfer is to the lessee? 

Response: Yes. Property Tax Rule 462, subdivision (f) is the 
Board's interpretation of sections 61, subdivision (c) and 62, 
subdivision (g) and provides in relevant part: 

(f) Leases. 

(2) The following transfers of either the lessee's interest 
or the lessor's interest in taxable real property do not 
constitute a change in ownership of such real property: 

(B) Lessor's interest: 

{i) The transfer of a lessor's interest in real 
property subject to a lease with a remaining term 
of 35 years or more, whether to the lessee or -
another party. [Emphasis added.] 

The foregoing rule reflects the "one primary owner" approach 
used by the Legislature in implementing Proposition 13. (See 
Howard v. County of Amador (1990) 220 Cal.App.3d 962, 974.) 
Thus, since the lessee is considered to be the one primary owner 
of the real property when then remaining lease term is 35 years 
or more, a transfer by the lessor is not a-change Ln ownership 
regardless of who the transferee may be. 

3. Is Property Tax Rule 462 (f)(2)(B)(i) still effective? 

Response: Yes. Sections 61, subdivision (c) and 62, subdivision 
(g) are substantially the same now as they were when Property Tax 
Rule 462, subdivision (f) (2)(B)(i) was adopted. Also, no case 
has held the rule to be invalid. Accordingly, it is still 
effective. 

4. Is the portion of Mr. Bessent's letter described abov~ still 
the position of the state Board of Equalization? 

Response: Yes. Since Mr. Bessent's letter is consistent with 
Property Tax Rule 462, subdivision (f) (2) (B) (i) and since that 
rule is still effective, the quoted portion of Mr. Bessent's 
letter is still the position of the state Board of Equalization. 



. . ' 
-6- August 11, 1993 

The views expressed in this letter are, of course, only 
advisory in nature. They are not binding upon the assessor of 
any county. 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours, 

~~ 1-~£. e- . 
Erie F. Eisenlauer 
Senior Staff Counsel 

EFE:ba 

EFE:ba 
cc: Mr. John Hagerty - MIC:63 

Mr. Verne Walton - MIC:64 

Hon. Alfred E. Carlson 
Santa Clara County Assessor 
Government Center 
70 West Hedding Street 
San Jose, CA 95110 
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