
.. ·' 
llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll 
*220.0103* 

( 916) 4:-45-4508 

Doce..-n.cer 12. l9S3 

. j 

- ... _, -· .. _, 

Y,::,u have aeked. for ::,ur o;>inicn a:a to tho property 
tu:t. conse,:urmcea of the !ollo-;,,i:ng t.r~"l.Sact.ion: 

X CoX?-~ration is ~~ned by A, B, and c. T.:1e share­
~:~ol<.ldrs 0-,-1:-.. •13-1/2, 6-1/2, anJ. SO percent of' t:1e c,uttitn.acil.:ig 
~to'-'k, rcsr.>ec~ti velv. X Cor.,oration redeC..i'1etl the stock of C; 
tn·:,:.;,;,. after t.:ia re.--:ie:-:-;-;tion,. A o-.vnet. 87-1/2 percent anc. B 
o-. ..;:..:.:.id lJ ;:-ercer.t of ·ble out.st.anding stock. 
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It i.~ t">..lr '-'iCM that under Sect::ion 64(c) of t..~e 
Y'..r.s:vcr:.·.w ant"~ ~llX~ticr~ Code., a c1ange i~ <1~-nership of thai re:al 
p;:.·;.-;w..:ty O\,!!~cd by X Corpcra-ric:1 has occu::-red. Sect.ion 64 (c) 
:--..;rr;,•✓ ic.;t;:3' ci:..at -.,4er.~vcr any r-,erson -,;jtains control t;.1rough 
t.hc p~rc;·1a11.e or ot..""ler transfer of corporate stock, suQ 
trc.:n;;icr z-;1.1.:ill be a change i1~ ownership oi: t::le pro?arty 
own"•u l>'/ thn cor:;--or.ation. Co."l.t.rcl is de.fined as ownir.g more 
tha..l 'SO ~c::rc•.;nt; of the ~'Oting ~tock. Si.nee A previouoly 
0t1ne:i ,:)n.ly 4:.,-·i_/2 ~crceut of t.."".lc stock a..11d after the tr;;1nz­
..-ictior..1 m;::~:1 Si :oerc£:.nt of the outstandi:·Lg stock, he h~ 
ollt.air..ed ccntrcl a-•v; a c.~anq~ .i.n o.merzLip under Section 64_(c) 
has . occ-.;.rred. 

•Jery truly yours,. 

Lavrcnca A. .rl.U-::'llSta 
Assist:ant Chief Cow:.sel 

_;. WG?.l S~ction , -_ ___ 
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April 1, 1999 

Dear Mr. 

This is in response to your letter dated February 19, 1999, addressed to Assistant Chief 
Counsel Lany Augusta, in which you request our opinion that the redemption of certain shares of 
stock of an unnamed corporation, described in your letter, would not effect a change in ownership 
of the corporation's real property. For the reasons set forth below, which is essentially the same 
analysis as you submit in your letter, we concur that this transaction would not result in a change 
in ownership. 

In 1989, the corporation had 151,060 shares of stock outstanding. Husband and 
Husband's sister each owned 50% of these outstanding shares, or 75,530 shares each. In 1991, 
Husband transmuted 59,530 of his shares into the community property of his wife and himself. 
He retained the remaining 16,000 shares as his separate property. 

In 1992, the corporation redeemed 26,030 of the sister's shares, leaving 125,030 total 
shares outstanding, and owned as follows: 

Husband's Separate Property: 16,000 Shares (12.8%) 

Husband and Wife's Community Property: 59,530 Shares (47.6%) 

Sister: 49,SQ0 Shares (39.6%) 

We assume that the corporation owns real property in California. You ask whether, in our 
opinion, the redemption resulted in a change in control of the corporation, which would result in a 
change in ownership and reassessment of the corporation's real property for property tax 
purposes, pursuant to Revenue and Taxation Code section 64, subdivision (c). 



-2- April 1, 1999 

Section 64 provides in relevant part: 

(a) Except as provided in subdivision (i) of Section 61 and subdivisions (c) 
and ( d) of this section, the purchase or transfer of ownership interests in 
legal entities, such as corporate stock or partnership or limited liability 
company interests, shall not be deemed to constitute a transfer of the real 
property of the legal entity. This subdivision is applicable to the purchase 
or transfer of ownership interests in a partnership without regard to 
whether it is a continuing or a dissolved partnership . 

• • • 
(c)(l) When a corporation, partnership, limited liability company, other legal 
entity, or any other person obtains control through direct or indirect ownership or 
control of more than 50 percent of the voting stock of any corporation, or obtains 
a majority ownership interest in any partnership, limited liability company, or other 
legal entity through the purchase or transfer of corporate stock, partnership, or -
limited liability company interest, or ownership interests in other legal entities, 
including any purchase or transfer of 50 percent or less of the ownership interest 
through which control or a majority ownership interest is obtained, the purchase or 
transfer of that stock or other interest shall be a change of ownership of the real 
property owned by the corporation, partnership, limited liability company, or other 
legal entity in which the controlling interest is obtained . 

• • * 

We have previously stated our opinion that if any person or entity obtains direct or 
indirect control of a corporation as a result of a stock redemption, the requirements of 
subdivision ( c) of section 64 are met, and a change in ownership of the real property of the 
corporation results. Control is defined in that subdivision as owning more than 50 percent 
of the voting stock of the corporation. 

As the facts outlined above indicate, neither Husband nor the community obtained 
direct control of the corporation. Under those facts, Husband ·could be found to have 
obtained indirect control of the corporation only ifhe is deemed to be the owner of 
substantially all of the shares owned by his wife and him as community property. 
However, as you point out, that has not been our interpretation of section 64, subdivision 
(c). We have previously expressed the view that where a husband and wife acquire an 
ownership mterest in a legal entity as "community property," the acquisition, for prop~t1Y 
tax purposes, should be treated in the same manner as an acquisition where husband and 
wife take title as "joint tenants." See Letter To Assessors No. 85/33. We have further 
expressed the view that a husband and wife holding ownership interests in legal entities as 
joint tenants are to be considered sep~ate individuals, each owning 50 percent of the 
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ownership interests in question. See Letter To County Assessors Only No. 83/17. It has 
been 16 years· since the latter has been issued, and there has been no reported appellate 
court decision on this issue. Nor are we aware of any pending litigation involving this 
issue, or of any county assessor who is not following the letters. 

Applying this interpretation to the facts outlined above, Husband would be 
considered the owner of one-half of the shares owned by him and his wife as community 
property, or 29,765 shares, plus the 16,000 shares he owns as his separate property, for a 
total of 4S, 765 shares. Those shares represent only 36.6 percent of the total outstanding 
shares following the redemption. As such, Husband would not obtain control of the 
corporation, and no change in ownership would result by reason of the stock redemption 
described herein. 

The views expressed in this letter are advisory only; they represent the analysis of 
the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
biding on any person or public entity. 

Daniel G. Nauman 
Tax Counsel 
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