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This is in response to your letter of August 16, 1989, requesting 
that I confirm in writing our telephone conversation regarding a 
chang~ i~ ownership question. 

You state that a husband and wife own all of the stock of a 
corporation. They contemplate purchasing a piece of real property 
from the corporation at fair market value. They would own the 
property as tenants in common, in the same proportion as their 
ownership of the corporation. You ask whether this purchase would 
trigger a reappraisal. 

For property which is purchased or changes ownership after the 
1975 lien da~e, Revenue and Taxation Code section 110.1 defines 
•full cash value• of real property as the fair market value of the 
property determined as of the date on which a purchase or change 
in ownership occurs. Thus, for purposes of discussion here, real 
property will be reappraised on the date there is a purchase or 
change in ownership. · 

Revenue and Taxation Code section 67 defines •purchase• as. a 
change in ownership for consideration. Thus, a transfer 
qualifying as a change in ownership is required in order to• 
trigger a reassessment as the result of a •purchase.• Further, 
the presence of consideration is not material to the change in 
ownership determination. 

Revenue and Taxation Code section 60 generally defines a change in 
ownership as a transfer of a present interest in real property, 
including the beneficial use thereof, the value of which is 
substantially equal· to the value of the fee interest. Further, 
subdivision (i) of Revenue and Taxation Code section 61 states 
that the transfer of any interest in real property between a 
corporation and a shareholder constitutes a change in ownership. 
Under the terms of these provisions, the transfer of the real 
property from your client's corporation to the husband and wife 
would constitute a change in ownership. These definitions base 
the change in ownership concept on a transfer of property without 
regard to whether the transfer was for consideration. 
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Revenue and Taxation Code section 62 excludes various listed types 
of transfers from change in ownership, however. Subdivision 
(a)(2) excludes any transfer between an individual or individuals 
and a legal·entity which results .solely in a change in the method 
of holding title to the real property and in which proportional 
ownership interests of the transferors and transferees, 
represented by stock, in each and every piece of real property 
transferred, remain the same after the transfer. 

Similar provisions are found in. subdivisions (j)(2)(B) and (rn)(S) 
of Property Tax Rule 462 (Tit. 18 of the Cal. Code of Regs. § 
462). In particular, see example. (v) in subdivision (j)(2)(B) 
providing that a transfer of real property from a corporation to 
its sole shareholder is not a change in ownership. 

These provisions make it clear that if two owners of a 
corporation, husband and wife, purchase real property from a 
corporation and acquire it as tenants in common, retaining the 
same proportional ownership interests, then the transfer is 
excluded from change in ownership. Again, the exclusions from 
change in ownership described in section 62 relate to various 
types of transfers without regard to whether consideration is 
present. Thus, the presence or-absence of consideration is not 
material to the determination of whether a change in ownership 
occurred. 

In summary, we conclude that the transfer of the property from the 
corporation to the husband and wife shareholders is excluded from 
change in ownership by section 62(a)(2) because the proportional 
ownership interests in the property transferred remained the same 
after the transfer. 

The views expressed herein are advisory only and are not binding 
upon the assessor of any county. You may wish to contact the 
assessor of the county in which the subject property is located in 
order to confirm whether he will treat the described transaction 
in a manner consistent with the views expressed above. 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us to 
accomplish this goal are appreciated. 

Very trul o~rs, 
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