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State of California 

Memorandum 

To 
Mr. Tim Cornforth 
Staff Attorney 
Department of Health Services 
714 P Street, Room 1216 
Sacramento, CA 95814 

Date July 7, 1989 

From 
Richard H. Ochsner 

Subject: 
- Exemption of Medi-Cal Provider Claim Forms 

This is in.response to your request that I review your memorandum 
opinion, dated December 19, 1988, which concludes that the 
inventory of Medi-Cal Provider Claim Forms held by Electronic Data 
Systems under the cost reimbursement provisions of the Medi-Cal 
Fiscal Intermediary Contract are not subject to local property 
taxation because the claim forms are State-owned property. You 
ask that I review your opinion and the applicable contract 
provisions included with it and that I reconsider the views 
expressed in my April 14, 1988, letter to the Sacramento County 
Assessor's office relating to the taxability of the Medi-Cal claim 
forms used by Computer Science Corporation under its fiscal 
intermediary contract as the predecessor of Electronic Data 
Systers. 

As discussed with you via phone on July 5, after reviewing your 
opinion and the applicable contract provisions,. I am unable to 
agree with your conclusion that the Medi-Cal claim forms 
constitute State-owned property or are otherwise exempt. 

The contract provisions you furnished indicate that the contractor 
is required to operate and maintain the CA-MMIS and other 
designated operational claim's processing systems. (§ 3.0.) 
CA-MMIS is defined as the claim's processing and related systems 
that are currently operated by Computer Sciences Corporation for 
the Department of Health Services and the Child Health and 
Disability Prevention Program, currently operated by Electroni~ 
Data Systems. The definition also specifically provides that if 
other claim's processing systems are t~ansferred to this contract, 
they will be incorporated into the CA-MMIS once the enhancement is 
completed. (§3.1.) A definition of the Medi-Cal claims 
processing system states that the system was designed by Computer 
Sciences Corporation pursuant to its 1977 fiscal intermediary 
contract and consists of computer programs, manual procedures, 
system files, job control language, change orders and operating 
instruction letters, and implemented system development notices. 
This description continues in.further detail but in no case does 
the description refer to stocks of unused claim forms. (§3.1.1.) 
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T~e contract states that the State of California owns the CA-MMIS 
a~d that these ownership rights extend but are not limited to all 
computer programs, all data files and form designs, and all user 
a~d operation manuals or other documentation. (§ 6.6.) My 
reading of these and other related provisions does not support 
your conclusion that the supplies of claim forms are part of the 
G-.-MMIS. This is best illustrated by' the specific reference in 
section 6.6 to State ownership of not only the computer programs 
a~d data files but the form designs. Clearly, the format or the 
design of the Medi-Cal provider claim forms is the property of the 
S:ate. Electronic Data Systems is permitted to use these form 
cesigns in performing its services under the contract but 
o~~ership of the designs remains with the State. Ownership of the 
fcrm design does not, in my view, constitute ownership of the 
actual claim form inventory which was purchased by the fiscal 
i~termediary from third~party vendors for its own account. 

A new provision included in the contract with Electronic Data 
Systems which was not included in the earlier contract provides: 

"Title to all property furnished by the Department or 
furnished under the cost reimbursement provisions of the 
cont.ract shall remain with the Department." (§ 6.48.) 

Y2u state that since the contractor's cost of procuring the claim 
forms is reimbursable under the contract these claim forms must be 
deemed to be "furnished" to the concractor by the State within the 
rr:eaning of section 6.48. Your interpretation ignores the portion 
o: section 6.48 which provides that title to property furnished 
s~all "remain with the Department." The quoted phrase implies 
t~at the Department has title to the property being discussed when 
i: is furnished to the contractor. Your theory fails to explain 
tow the State receives title to property prior to its being 
f~rnished to the contractor when that property is purchased by the 
contractor from a third-party vendor for its own account. Your 
crgument that your interpretation must be accepted because 
c:herwise the portion of sec::oi. 6.48 referrins to property 
f1rnished under the cost reimbursement provisions of the contract 
tas no meaning may or may not be correct. For example, an other 
claims processing system could be transferred to.the contractor 
r~rsuant to this contract and the system enhanced on a cost 
reimbursable basis for .purposes of incorporation into CA-MMIS, in 
cccordance with the first paragraph of section 3.1. In.any case, 
I do not find your argument convincing. 

As we discussed, express contract clauses transferring title to 
all property purchased by the contractor under government 
reimbursement arrangements to the government are well understood. 
Ead it been the intention of the parties to include such a 
provision in this contract, they could have done so. Where the 
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State has intended to make clear its ownership rights, it has done 
so in sections 6.6 and 6.48. If the State would now like to take 
title to all reimbursable supply items when they are purchased by 
the contractor, then I would suggest that the contract be amended 
to expressly so provide. 

With respect to the suggestion that the claim forms should be 
considered exempt business inventories on the theory that the 
contractor holds the claim forms for sale to the State, please be 
advised that I have discussed the conclusions contained in 

· Supervising Tax Auditor Leon Adams' September 20, 1988, letter 
with Mr. Robert Nunes, Chief of Operations, and Mr. Gary Jugum, 
Assistant Chief Counsel, of the State Board of Equalization. 
After reviewing Mr. Adams' letter, and the materials referenced 
therein, tr.ey both have agreed that insofar as the Medi-Cal claim 
forms are concerned, there is no sale to the State. Thus, I 
remain of the opinion, as indicated in my April 14, 1988, letter, 
that the claim forms do not qualify as business inventories. 

RHO:cb 
2040D 

cc: Mr. John Netemeyer 
Sacra~e~to Cour.~y Assessor's Office 
700 H Street 
Sacramento, CA · 95814 

Mr. John W. Hagerty 
Mr. Robert Nunes 
Mr. Gary J. Jugum 
Mr. Verne Walton 
Mr. J. Kenneth ~cManigal 


