
BUSINESS INVENTORY EXEMPTION (Contd.) 

205.0200  Property Held for Lease.  When an equipment lease is terminated 
either because of the lessee's default or the expiration of the lease period, the 
equipment is eligible for the exemption even though it is located on the lessee's 
premises, assuming all exemption requirements are met. The statute does not 
require that the property be located at the lessor's place of business, only that it be 
held for lease in the regular course of business. 

Should the assessor receive late notice of the lease termination after assessing the 
equipment to the lessor and the lessee, statutory provisions concerning roll 
correction and/or cancellation should be implemented. Lease provisions 
concerning the tax responsibilities of the lessee are not binding on the assessor 
whose assessment authority is contained in Revenue and Taxation Code Section 
405. C 3/20/89.

This document has been retyped from an original copy. 
Original copies can be provided electronically by request.



STATE OF CALIFORNIA  

1989 

Dear Ms. [Redacted]: 

This is in response to your February 23, 1989, letter to Mr. Don Conlee of our Orange County 
office wherein he requested our views on the assessment/tax consequences of the following 
situations. 

1.  A 1easing company holding equipment intended for 1ease in the ordinary course of 
business leases certain equipment. Thereafter, the 1essee defaults, the 1ease is 
terminated, and on the March 1 lien date the leasing company is entitled to possession of 
the equipment which it will again hold for lease in the ordinary course of business. The 
leasing company may consider the equipment as part of its business inventory eligible for 
the business inventory exemption (Rev. & Tax. Code, §219), even though the equipment 
has not yet been returned and thus, is not in its physical possession on the lien date.  

Proceeding from the premise that there is no doubt that the lease has been terminated, we 
conclude that the equipment would be eligible for the business inventory exemption under the 
stated circumstances. Revenue and Taxation Code section 129 provides, in part: 
 

" 'Business inventories' shall include goods intended for sale or lease in the ordinary 
course of business and shall include raw materials and work in process with respect to 
such goods…. 
 
" 'Business inventories' shall not include any goods actually leased or rented on the lien 
date nor shall 'business inventories' include business machinery or equipment or office 
furniture, machines or equipment, except when such property is held for sale or lease in 
the ordinary course of business. 'Business inventories' shall not include any item held for 
lease which has been or is intended to be used by the lessor prior to or subsequent to the 
lease." 

See also Property Tax Rule No. 133, Business Inventory Exemption, in this regard, copy 
enclosed.  
 
As evidenced by section 129, "business inventories" does not include business equipment, except 
where such equipment is held for sale or lease in the ordinary course of business, and rule 133 
similarly provides that property held for sale or lease in the ordinary course of business is 
"business inventories", but that property held primarily for use by a lessee or other recipient of 
the property rather than for lease is not.  
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In this instance, upon the termination of the lease, the equipment would not be either leased or 
used on the March 1 lien date. Thus, the leasing company would be holding the equipment for 
lease in the ordinary course of its business on that date, and the equipment would be eligible for 
the exemption. 
 
In our view, there is no sound basis for concluding that property while off lease must be removed 
from the premises of the former lessee and be in the possession of the lessor to be eligible for 
exemption. Of course, property off lease will, at some point in time, be removed from the 
premises of the former lessee. Depending upon considerations such as the size of the property, 
availability of transport, etc., however, such removal may occur immediately upon the 
termination of the lease, soon thereafter, or at some later date. But either there is a lease in effect 
on the lien date or there is not. If there is not, a lessor's property could be in numerous locations 
on the lien date, for example, on the premises of the former lessee awaiting pick-up for shipment, 
in transit to another for placement under a lease being negotiated, in transit to the lessor pending 
re-lease, or at the repair facility of another for repair prior to re-lease, but the property could still 
be held for lease on the lien date.  

2. Between the time the lease is terminated and the time the leasing company receives 
physical possession of the equipment, 1, above, the equipment is assessed as of the 
March 1 lien date. If there had been a provision in the lease making the (former) lessee 
responsible for personal property taxes, the (former) lessee would be liable for the taxes. 
If the leasing company were assessed, however, it could include the equipment in its 
claim for the business inventory exemption and the equipment would be eligible for the 
exemption.  

 
In lease situations, county assessors may assess property to the lessor, to the lessee, or to both. 
Revenue and Taxation Code section 405 states as follow in this regard: 
 

"(a) Annually, the assessor shall assess all the taxable property in his county… to the 
persons owning, claiming, possessing, or controlling it on the lien date.  
 
"The assessor may assess the property on the secured roll to the person owning, claiming, 
possessing, or controlling it for the ensuing fiscal year.  
 
"(b) The assessor may assess all taxable property in his county on the unsecured roll 
jointly to both the lessee and lessor of such property.  
 
"(c) Notices of assessment and tax bills relating to jointly assessed property on the 
unsecured roll shall be mailed to both the lessee and the lessor at their latest addresses 
known to the assessor." 

Again, assuming that it is clear that the lease has been terminated, when brought to the attention 
of the county assessor through the filing of the leasing company's business property statement 
(Rev. & Tax. Code, §441, et seq.) or otherwise, the county assessor would, no doubt, assess the 
equipment to the leasing company; and as indicated above, the leasing company could claim the 
exemption for the equipment if held in the ordinary course of business for lease. If for some 
reason such termination was not brought to the attention of the county assessor, he or she might 
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assess the equipment pursuant to section 405 to the leasing company, to the (former) lessee, or to 
both. However, upon any assessment to the (former) lessee under the circumstances, the former 
lessee would, no doubt, notify the county assessor that the lease had been terminated, that it was 
not claiming or controlling the equipment, that it had no interest in the equipment, etc., and the 
county assessor could then consider the applicability of roll correction sections (Rev. & Tax. 
Code, §§ 4831, et seq.) and cancellation sections (Rev. & Tax. Code, §§4985, et seq.). Assuming 
correction or cancellation, the leasing company would become the sole assessee, either as the 
result of the initial assessment of the equipment to it and to the former lessee (Rev. & Tax. Code, 
§ 405) or as the result of an escape assessment (Rev. & Tax. Code, §§ 531, et seq.), in the event 
the former lessee had been the sole assessee. 
 
As to any provision in the lease making the (former) lessee responsible for personal property 
taxes, such would not be binding upon the county assessor, who derives his or her authority to 
assess from section 405, as indicated, or upon the county tax collector, who similarly derives his 
or her authority to collect applicable taxes by statute. Rather, such a provision would be a matter 
of contract between the parties, to be resolved among themselves, and would not preclude the tax 
collector from pursuing the leasing company for any applicable taxes owing as the result of an 
assessment for the equipment made to the leasing company.  
 
In conclusion, the views expressed herein are advisory only. Since the business inventory 
exemption is administered by county assessors, you may wish to consult the appropriate county 
assessor or assessors of the county or counties in which the leasing company has its equipment to 
confirm that he or she or they are administering the exemption in the manner hereinabove set 
forth. 
 

 Very truly yours, 

 James K. McManigal, Jr. 
 Tax Counsel 
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