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Attn.: Stephen Dawkins 

Assistant Assessor 

: Dear Mr. Dawkins: 

This is in response to your letter to Assistant Chief Counsel Larry Augusta, dated 
December 28, 1998, concerning the proper application of the transfer of base year value eom 
property acquired by a public entity, to replacement property (Proposition 3), when the acquired 
property has an assessed value below its adjusted base year value due to a decline in its market 
value (Proposition 8). You ask our opinion as to which value should be transferred, the 
Proposition 8 value or the property’s Proposition 13 adjusted base year value. You further seek 
our opinion as to when any transfer of base year value to the replacement property would occur. 
As will be discussed below, the statutory formula set forth in Revenue and Taxation Code section 
68 prescribes the new base year value for the property acquired as the replacement for the 
condemned property. Section 68 also governs the timing of the change in the base year value of 
the replacement property. 

Proposition 3 of 1982 added subdivision (d) to Section 2 of Article XIII A of the 
CaIifomia Constitution: “For purposes of this section, the term, ‘change in ownership’ shall not 
include the acquisition of real property as a replacement for comparable property if the person 
acquiring the real property has been dispIaced from the property replaced by eminent domain 
proceedings, by acquisition by a public entity, or governmental action which has resulted in a 
judgment of inverse condemnation. . . .” 

The Legislature has implemented this constitutional exclusion from change in ownership 
by enacting Section 68. That section provides in part: 

The adjusted base year value of the property acquired shah be the 
lower of the fair market value of the property acquired or the value which 
is the sum of the following: 

(a) The adjusted base year value of the property Born which the 
person was displaced. 
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(b) The amoun< if any, by which the fbll cash value of the property 
acquired exceeds 120 percent of the amount received by the person 
for tlE,property f?om which the person was displaced. 

In this regard, the Legislature has stated that it “finds and declares that it is the intent of 
the people in enacting subdivision (d) of Section 2 of Article XIII A of the California Constitution 
to permit taxpayers to use the base year value of the property from which the taxpayer was 
displaced as the base year value of the property acquired, in cases where the fbll cash value of the 
property is no more than 20 percent greater than the value received by the taxpayer for the 
property from which the taxpayer was displaced.” Stats. 1983, Ch. 662, $1. Property Tax Rule 
462.500(d) (18 Cal. Code Reg. 9 462.500(d)) similarly sets forth the procedure to be used by the 
assessor in determining the appropriate adjusted base year value of the comparable replacement 
property. 

Thus, when determining the new base year value of the replacement property, the assessor 
must compare the fair market value of that property with the sum of the formula described in 
Section 68, as quoted above, and apply the lower of the two values. Therefore, in direct answer 
to your first question, the displaced property’s Proposition 8 value would never be transferred to 
the replacement property, and the Proposition 13 adjusted base year value could be transferred to 
the replacement property but only as part of the formula amount provided for by the alternate 
formula described in Section 68. That aitemate formula will represent’the new base year value of 
the replacement property only if the adjusted base year value of the property corn which the 
person was displaced plus the amount by which the full cash value of the property acquired 
exceeds 120 percent of the amount received by the person for the property from which the person 
was displaced is lower than the fair market value of the replacement property. 

Factually, in a Proposition 8 situation such as you describe, where the fair market value of 
the property from which the taxpayer is displaced, and presumably also the amount received by 
the taxpayer for that property fiomthe public entity, is lower than the Proposition 13 adjusted 
base year value, in most instances, the fair market value of the replacement property will be the 
lower value. A rule of thumb appears to be that the alternative formula described in Section 68 
(the “benefit” of this constitutional provision, if you will) will apply only if the amount received 
for the Proposition 8 displaced property, times 120 percent, exceeds the adjusted base year value 
of that property, and the Ml cash value of the replacement property also exceeds that adjusted 
base year value. Because of the provisions of the formula, in Proposition 8 situations, these 
conditions would have to exist to produce a value lower than the fair market value of the 
replacement property. Otherwise, the fair market value of the replacement property will be the 
lower value, and thus, the new base year value for the replacement property. 

With respect to the timing of the application of the new ‘adjusted base year value to the 
replacement property, Section 68 is clear as to that as well: 

Any change in the adjusted base year value of the replacement 
property acquired, resulting from the application of the provisions of this 
section, shah be deemed to be effective on the tist day of the month 
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following the month in which the property is acquired. The change in 
value shall be treated as a change in ownership for the purpose of placing 
supplementatassessments on the supplemental roll pursuant to Chapter 
3.5 (commencing with Section 75). The assessor shah, however, appraise 
the replacement property acquired in accordance with the provisions of 
this section rather than the provisions of Section 75.10. ‘he provisions of 
Chapter 3.5 shall be liberally construed in order to provide the benefits of 
this. section and Section 2 of Article XIII A of the California Constitution 
to afFected property owners at the earliest possible date. 

Thus, in the situation you pose, where the condemnation happens in April 1998, and a 
comparable replacement property is purchased in May 1998, the new adjusted base year value, 
computed as described above, will be deemed effective on June 1, 1998, ifan appropriate c!ti is 
filed within the time parameters of Property Tax Rule 462.500(g). Accordingly, appropriate 
supplemental and regular reassessments would follow. 

The views expressed in this letter are advisory only; they represent the analysis of the legal 
staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not binding on any 
person or public entity. 

Daniel G. Nauman 
Tax Counsel 
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