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STATE OF CALIFORNIA 

WILLIAM M. BENNETT 
STATE BOARD OF EQUALIZATION First District, Kentfield 

1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
CONWAY H. COLLIS 

(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001) Second District, Los Angeles 

ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
Third District, San Diego 

(916) 323-7713 PAUL CARPENTER. 
Fourth District, Los Angeles 

GRAY DAVIS 
State Controller, Sacramento 

March 30, 1989 
CINDY RAMBO 

Executive Director 

Mr. 

Re:  Revenue and Taxation Code Section 68 

Dear Mr. : 

This is in response to your letter dated May 11, 1988.  You ask 

whether your client will receive the change in ownership 

exclusion benefits under Revenue and Taxation Code section 68 

based upon the following facts. 

You say your client presently owns some agricultural land which 

has improvements on it consisting of nursery hothouses.  The 

local municipal government has negotiated with your client to 

purchase the properties for use as park space.  Your client  

owns other land in the same county which was acquired several 

years ago with the intent to leave it as agricultural land.  

Your client now, because of the negotiations and prospective 

acquisition of its nursery land by the municipal government, is 

considering relocating its nursery business on this previously 

owned land. 

The Board of Equalization has promulgated Rule 462.5 to 

interpret and make specific section 68 (see 18 California Code 

of Regulations section 462.5)  The rule provides that the term 

"change in ownership" shall not include the acquisition of 

comparable real property as replacement for property taken if 

the person acquiring the replacement real property as been 

displaced from property in this state by: 

1. Eminent domain proceedings instituted by any entity 

authorized by statute to exercise the power of eminent 

domain, or 

2. Acquisition by a public entity, or 

3. Governmental action which has resulted in a judgment of 

inverse condemnation. 



   
 

 

 

 

 

 

  

 

 

  

 

 
 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

-2- March 30, 1989 

However, in order to enjoy the benefits of tax relief under 

section 68, the replacement land must also be comparable to the 

property replaced, your client must have owned the land taken, 

and the acquisition of the replacement land must meet time 

limits for qualification. 

Rule 462.5(c) defines comparable property as replacement 

property acquired by a person displaced under circumstances 

enumerated above if it is similar in size, utility, and 

function.  It also sets forth the parameters for the 

determination of similarity in size, utility and function.  

Since the land taken is agricultural in nature and the 

replacement land is agricultural in nature, it is likely that 

the comparability requirement can be satisfied. 

Rule 462.5(e) sets forth the requirement that only the owner or 

owners of property taken may receive the tax relief. 

Factually, it appears that your client was the owner of the  

land taken; therefore, the ownership requirement appears to be 

satisfied. 

Rule 462.5(g) sets forth time limits under which the  

replacement property must be acquired.  Rule 462.5(g)(3) 

provides that replacement property shall be eligible for 

property tax relief it if is acquired after March 1, 1975, and 

not prior to any of the following dates: 

A. The date the initial written offer is made for the replaced 

property by the acquiring entity; 

B. The date the acquiring entity takes final action to approve 

a project which results in an offer for or the acquisition 

of the replaced property; or 

C. The date as declared by the court that the replaced 

property was taken. 

Since the replacement land was purchased prior to any of the 

time limits set forth in rule 462.5(g)(3), the land is not 

eligible for tax relief under section 68. 

Even though your client's land cannot qualify for tax relief 

under section 68, we believe that any improvements built on the 

replacement land to replace improvements taken could receive tax 

relief if the improvements meet the tests of comparability, 

ownership and time for qualification above discussed.  A further 

consideration is Rule 462.5(f), New Construction: 

"Any new construction required to make 

replacement property comparable to the 

property taken shall to that extent be 



   
 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

  

 

 

-3- March 30, 1989 

eligible for property tax relief provided 

that such new construction is completed 

after March 1, 1975, and not prior to any of 

the dates listed in subdivision (g)(3) and 

provided a timely request is made for 

assessment relief. 

The question turns on the meaning of "replacement property" as 

used in section 68 and Rule 462.5(g)(3).  The term is defined in 

Rule 462.5(b)(3) as real property acquired to replace real 

property taken.  While "real property" is not defined in 

section 68 or in Rule 462.5, Revenue and Taxation Code section 

104 defines the term as including both land and improvements.  

Thus, it seems clear that "replacement property" refers to both 

land and improvements acquired to replace land and improvements 

taken. 

A related question, however, is whether replacement property 

must be considered as an appraisal unit or whether it can be 

divided, treating land separately from improvements.  Nothing in 

section 68 or in Rule 462.5 expressly says that replacement 

property can be divided.  The examples in Rule 462.5(c), 

however, demonstrate an intent to permit division of a 

replacement property unit on the basis of the utility of the 

property.  That is, a combination dwelling and commercial 

property can be divided in order to allow property tax relief.  

And the dwelling portion of a property can be considered 

separately for purposes of determining comparability and the 

amount of relief.  While not free from doubt, it is reasonable 

to conclude that the rule indicates an intent to permit  

division of a replacement property between land and 

improvements.  Thus, for purposes of determining comparability, 

the test set forth in Rule 462.5(c) would be applied in 

comparing improvements to improvements.  And, the award or 

purchase price of the improvements alone would be considered for 

purposes of determining whether the full cash value of the 

replacement improvements exceeded 120% of the award or purchase 

price.  Similarly, the provisions of rule 462.5(d), Base Year 

Value of Replacement Property, would be used for purposes of 

determining the base year value of the replacement 

improvements, with the base year value of the improvements 

utilized for purposes of determining the base year value of the 

replacement improvements. 

In conclusion, the question comes to mind as to how to properly 

identify the base-year value to be utilized to give separate 

tax relief to replacement improvements. 

Revenue and Taxation Code section 605 provides that land and 

improvements thereon shall be separately assessed.  It is our 
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understanding that each assessor keeps a historical record of 

the base-year value of land and base-year value of improvements 

separately.  Therefore, for the implementation of Rule 462.5 to 

the granting of tax relief for newly constructed replacement 

improvements, the assessor would use his separate historical 

base-year value of the improvements taken. 

The views expressed in this letter are, of course, advisory 

only and are not binding upon the assessor of any county.  You 

may wish to consult the appropriate assessor in order to 

confirm that the described property will be assessed in a 

manner consistent with the conclusion stated above. 

Very truly yours, 

Robert R. Keeling 

Tax Counsel 

RRK/wak 

1985H 

cc: Mr. John Hagerty 

Mr. Verne Walton 


