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Re: Base Year Value Transfer – Eminent Domain 

Assignment No.: 10-296 
 
Dear Mr.  : 
 

This is in response to your letter dated November 29, 2010, to Mr. Dean Kinnee, Chief of 
the Board's County Assessed Properties Division, requesting a legal opinion as to whether it is 
permissible to combine awards received in two separate eminent domain proceedings to acquire 
one replacement property such that that the value of the replacement property will not exceed 
120 percent of the combined values of the properties taken.  As explained below, it is our 
opinion that the awards may be combined and the base year values of the properties taken may 
be transferred to the replacement property under the facts presented. 
 

Facts 
 
 On March 13, 2007, the California Department of Transportation (Caltrans) acquired a 
certain parcel of California real property you own by eminent domain, as part of the property 
needed to build the so-called 905 Freeway (2007 Property).  Two years later, on May 13, 2009, 
Caltrans acquired portions of two other parcels you own for the same purpose (2009 Property).  
Although Caltrans elected to take 2007 Property and 2009 Property (Properties) two years apart, 
you were informed in 2007 that all or portions of Properties would be taken by Caltrans to 
complete the freeway project.  You are currently in the process of purchasing a replacement 
property (Replacement Property), the full cash value of which exceeds 120 percent of the 
purchase price or award (award) for 2007 Property.  The full cash value of Replacement Property 
also exceeds 120 percent of the award for 2009 Property.  However, the full cash value of 
Replacement Property is less than 120 percent of the combined awards for the Properties taken.  
You have applied for a base year value transfer under Revenue and Taxation Code1 section 68, 
asserting that the base year values of the Properties taken may be combined and transferred to a 
single Replacement Property. 
 

Law 
 

Section 60 defines a change in ownership as a transfer of a present interest in real 
property, including the beneficial use thereof, the value of which is substantially equal to the 
value of the fee interest.  The first paragraph of section 68 provides that a change in ownership 
does not include: 
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[T]he acquisition of real property as a replacement for comparable property if the 
person acquiring the real property has been displaced from property in this state 
by eminent domain proceedings, by acquisition by a public entity, or by 
governmental action which has resulted in a judgment of inverse condemnation. 

 
The second paragraph of section 68 further provides that the adjusted base year value of the 
replacement property shall be the lower of: 
 

(a)  The fair market value of the property acquired; or 
(b)  The sum of the adjusted base year value of the property from which the 

person was displaced and the amount, if any, by which the full cash value of 
the property acquired exceeds 120 percent of the amount received by the 
person for the property from which the person was displaced. 

 
The second sentence in paragraph four of section 68 states: 
 

Persons acquiring replacement property on and after January 1, 1983, shall 
request assessment within four years of the date the property was acquired by 
eminent domain or purchase or the date the judgment of inverse condemnation 
becomes final. 
 
Property Tax Rule2 (Rule) 462.500, subdivision (c), interprets section 68's comparable 

property requirement and provides that replacement property "shall be deemed comparable to the 
property taken if it is similar in size, utility, and function."  Under subdivision (c)(3) of 
Rule 462.500, to the extent that a replacement property or any portion thereof, is not similar in 
size, function, and utility, the property undergoes a change in ownership. 
 

Under subdivision (c)(1) of Rule 462.500, "[t]he size of property is associated with value, 
not physical characteristics."  Specifically, "[p]roperty is similar in size if its full cash value does 
not exceed 120 percent of the award or purchase price paid for the property taken."  (Emphasis 
added.)  Under subdivision (c)(2) of Rule 462.500, "[p]roperty is similar in function and utility if 
the replacement property is or is intended to be used in the same manner as the property taken.  
Property is similar in function and utility if the property taken and the replacement property both 
fall into the same category."  (Emphasis added.)  The three categories are: 
 

• Category A:  Single-family residence or duplex. 
• Category B:  Commercial, investment, income, or vacant property. 
• Category C:  Agricultural property. 

 
If property does not fall within Category A or C, it falls within Category B. 
 

Analysis 
 

We assume the 2007 Property, 2009 Property, and Replacement Property all fall within 
Category B and are therefore comparable in function and utility.  The question centers on 
whether Replacement Property can be considered comparable in size to Properties taken when 
the full cash value of Replacement Property exceeds 120 percent of the award for 2007 Property 

                                                           
2 References to "Property Tax Rules" or "Rules" are section references to title 18 of the California Code of 
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and also exceeds 120 percent of the award for 2009 Property, but does not exceed 120 percent of 
the combined awards for both 2007 Property and 2009 Property. 
 

As stated above, section 68 generally provides that real property will not undergo a change 
in ownership if the replacement property acquired is comparable to the property taken by, inter 
alia, eminent domain proceedings.  In defining "comparability," Rule 462.500, subdivision (c) 
provides that a property is comparable if it is similar in size, and a property is similar in size if its 
full cash value does not exceed 120 percent of the award for the property taken. 
 

While Board legal staff has not directly addressed the permissibility of combining awards 
to apply to a single replacement property, it has addressed the reverse situation.  In Property Tax 
Annotation (Annotation)3 200.0366, a taxpayer constructed five buildings on multiple sites 
where the combined full cash value of the multiple properties was less than 120 percent of the 
purchase price of the property taken.  Legal staff was asked whether the taxpayer should be 
allowed to transfer portions of the base year value of the property taken to multiple replacement 
properties.  We answered affirmatively, stating that the provisions of Rule 462.500, 
subdivision (c) "define comparability in terms of size…but do not limit the number of appraisal 
units that may constitute comparable property."  (Annotation 200.0366, p. 6 (4/18/2003).) 
 

Our advice was consistent with that of the Board's County Assessed Properties Division 
(CAPD).  A taxpayer asked whether three condemned properties could be combined for purposes 
of transferring their base year values to a single replacement property under Rule 462.500.  (See 
attached letter (8/17/1989).)  CAPD advised that neither the replacement property nor the 
property taken must be confined to one assessor's parcel.  "Thus, property taken may consist of 
several parcels, contiguous or not, which may be combined for purposes of transferring their 
total base-year values on a pro rata basis to one or more parcels comprising a replacement 
property, provided all other requirements under Rule 462.5[00] are met."  (Emphasis added.) 
 

We also interpret section 68 and Rule 462.500 as not limiting the number of appraisal 
units that constitute property taken.  This means that relief under section 68 is available to the 
extent that the full cash value of the replacement property does not exceed 120 percent of the 
combined awards of the properties taken.  Any portion of the full cash value of the replacement 
property that exceeds 120 percent of the combined awards would constitute a change in 
ownership and be reassessed at fair market value.  Administratively, applying the base year value 
transfer to a single replacement property is unlikely to be more difficult than transferring a base 
year value to several replacement properties.  We note that county assessors are required to track 
base year values of fractional interests in properties such as tenancies in common and joint 
tenancies.  Tracking of base year value transfers when there are two or more taken properties and 
one replacement property should not be significantly more cumbersome than tracking base year 
values of fractional property ownership for other purposes. 

 
Our analysis does not change because the combined awards were two years apart.  When 

awards are received should not significantly impact the administration of the tax because persons 
acquiring replacement property must request assessment within four years of the date the taken 
property was acquired by eminent domain.  (Rev. and Tax Code, section 68; Rule 462.500, 
subd. (g)(2)(A).)  Finally, we note that in this case it appears that Caltrans alone had the power to 

                                                           
3 Property tax annotations are summaries of the conclusions reached in selected legal rulings of State Board of 
Equalization counsel published in the State Board of Equalization's Property Tax Law Guide.  (View the Property 
Tax tab on our website and see Cal. Code Regs., tit. 18, § 5700 for more information regarding annotations.) 
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take Properties as part of a single eminent domain proceeding or to take Properties in several 
proceedings.  We believe that a taxpayer should not be denied the benefit of acquiring a single 
replacement property in cases where Caltrans chooses to proceed with property acquisitions in 
increments rather than in a single proceeding. 
 

The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 
of the Legal Department based on present law and the facts set forth herein, and are not binding 
on any person or government entity. 
 
 Sincerely, 
 
 /s/ Susan Galbraith 
 
 Susan Galbraith 
 Tax Counsel 
 
SG:mcb 
J:/Prop/Prec/BaseYearValue & EMDOMAIN/2011/10-296.doc 
 
Attachment 
 
cc:  

 
 
 

 
 Mr. David Gau MIC:63 

Mr. Dean Kinnee MIC:64 
Mr. Todd Gilman MIC:70 


