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Mr. Gregory J. Smith 
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1600 Pacific Highway, Room 103 
San Diego, CA 92101-2480 

Attention: Mr. Michael Meza 
Division Chief, Commercial

Dear Mr. Smith: 

This is in response to your December 10, 1993, letter wherein you 
inquired concerning the proper application of Property Tax Rule 
No. 462.5 in the case of a replacement property subject to a 
ground lease. 

According to your letter, a taxpayer lost a commercial property 
to a public agency. The property, both land and improvements, 
was owned by the taxpayer in fee. A comparable replacement 
property was acquired and an application for Proposition 
3/Article XIIIA, Section 2, subdivision (d) relief was filed 
timely. However, the replacement property consisted of a fee 
interest in the improvements and a ground lease in excess of 35 
years. You ask whether both land and improvements of the 
replacement property qualify for a transfer of taxable values 
from the "lost" property, or only the improvements since the 
replacement property land is leased? As explained below we 
conclude that only the improvements qualify. 

As you know, Article XIIIA, Section 2(d) provides, in pertinent 
part: 

"For purposes of this section, the term, 'change in 
ownership' shall not include the acquisition of real 
property as a replacement for comparable property if 
the person acquiring the real property has been 
displaced from the property replaced by eminent domain 

· proceedings, by acquisition by a public entity, or 
governmental action which has resulted in a judgment of 
inverse condemnation. The real property acquired shall 
be deemed comparable to the property replaced if it is 
similar in size, utility and function, or if it 
conforms to state regulations defined by the 
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Legislature governing the relocation of persons displaced by 
govern'mental actions....11 

As enacted by the Legislature, Revenue and Taxation Code Section 
68, which implements Article XIIIA, Section 2, subdivision (d), 
similarly provides as to-the term "change in ownership", but it 
goes on to address matters other than the comparability of the 
acquired/replacement property. Thus, the Board, pursuant to its 
authority under Government Code Section 15606 and to implement, 
interpret and make specific Article XIIIA, Section 2, subdivision 
(d) and Section 68, adopted Property Tax Rule No. 462.5, which 
provides, in part: 

"(a) GENERAL. The term 'change in ownership' shall not 
include the acquisition of comparable real property as 
replacement for property taken if the person acquiring 
the replacement real property has been displaced from 
property in this state by: - 

(1) Eminent domain proceedings instituted by 
any entity authorized by statute to exercise 
the power of eminent domain, or 

(2) Acquisition by a public entity, or 

(3) Governmental action which has resulted 
in a judgment of inverse condemnation. 

” lb) DEFINITIONS. The following definitions govern 
the construction of the words or phrases used in this 
section. 

(1) 'Property taken' means both.property 
taken and property acquired as provided in 
(a). 

(2) "Replaced property* means real property 
taken. 

(3) 'Replacement property' means real 
property acquired to replace property taken. 

* * * 

"(c) COMI&RABILITY. Replacement property, acquired by 
a person displaced under circumstances enumerated in 
(a), shall be deemed comparable to the replaced 
'property if it is similar in size, utility, and 
function. 

* * * 

"(e) OWNERSEIP REQUIREMENTS. Only the owner or owners 
of the property taken, whether one or more individuals, 
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partnerships, corporations, other legal entities, or a 
combinBtion thereof, shall receive property tax relief 
under this section. Relief under this section shall be 
granted to an owner(s) of replaced property obtaining 
title to replacement property: The acquisition of an 
ownership interest in a legal entity which, directly or 
indirectly, owns real property is not an acquisition of 
comparable property. 

EXAMPLE: A & B each own an undivided 50 percent 
interest as joint tenants in a home which is taken 
through eminent domain proceedings by the state. A 
purchases a replacement home which is comparable to the 
replaced property. B contributes his share of the 
award or purchase price to a limited partnership which 
owns a home which is comparable replacement property. 
A's relief under this section is limited to 120 percent 
of one-half of the award or purchase price of the 
property taken. B is entitled to no relief. 

EEAMPLE: A partnership composed of two corporations 
owns commercial property which is taken through eminent 
domain proceedings. The partnership uses the award or 
purchase price to acquire comparable commercial 
property. The partnership is entitled to relief under 
this section. 

EEAMPLE: A partnership composed of two corporations 
owns commercial property which is taken through eminent 
domain proceedings. The partnership distributes the 
award or purchase price to the partner corporations in 
the same percentage as their ownership interests and 
the corporations separately or jointly acquire 
-comparable replacement property retaining the same 
percentage of ownership interest in the partnership. 
No tax relief may be granted under this section. 

"For purposes of this section, owner means the fee 
owner or life estate owner of the real property taken 
and excludes the lessee thereof unless the lessee owns 
improvements located on land owned by another, in which 
case, the lessee shall be entitled to property tax 
relief for comparable replacement improvements. 

* * *"

We interpret Rule 462.5 as requiring ownership both of "replaced 
property" (Rule 462.5 (b)(2)) and of "replacement property" (Rule 
462.5(b)(3)) in order for the full exclusion from change in 
ownership provided by Article XIIIA, Section 2(d), Section 68 and 
the rule to be available to a taxpayer. Rule 462,.5(e), ownershio 
Reouirements, states that only the owner of the property taken 
shall receive relief under the rule. "Owner" is defined to mean 
the fee owner or life estate owner of the real property taken, 
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and specifically excludes lessees, unless a lessee owns 
improvements located on land owned by another. Rule 462.5, 
subdivision (e) states further that relief under the rule shall 
be granted to an owner of replaced property obtaining title to 
replacement property. Title connotes ownership: 

"Title is the means whereby the owner of lands has the 
just possession of his property. The union of all the 
elements which constitute ownership. Full independent 
and fee ownership. The right to or ownership in land; 
also, the evidence of such ownership...." (Black's Law 
Dictionary, 5th Ed., 1979, Pg. 1331) 

Accordingly, in our view, the proper application of Rule 462.5 in 
the situation you pose is that only the improvements of the 
replacement property qualify for the transfer of the taxable 
value from the ollostN property. While leases of taxable real 
property' for terms of 35 years or more are changes in ownership 
for purposes of reassessment (Sections 60 and 6%(c)), leases of 
such property do not convey ownership thereof under real property 
law, only certain rights such as possession and use of the 
property. Thus, one acquiring a ground lease in excess of 35. 
years is not obtaining title/ownership of the leased property. 

A further indication that leased property was not intended to be 
excluded from change in ownership under Section 68 is a 
comparison of Section 68 to Section 69.5. In the latter, where 
the Legislature has intended that leases of taxable real property 
should qualify for the transfer of the taxable value, it has 
specifically so provided: 

II(g) For purposes of this section: 

* * * 

"(3) 'Replacement dwelling' means....' For purposes of 
this paragraph,... 'land owned by the claimant' 
includes land for which the claimant either holds a 
leasehold interest described in subdivision (c) of 
Section 61.... 

” (4) 'Original property' means..... For purposes of 
this paragraph,... 'land owned by the claimant' 
includes land for uhich the claimant either holds a 
leasehold interest described in subdivision (c) of 
Section 61,... 

* * *‘I 

A final consideration is an explanation of the basis for our 
conclusion that improvements only can qualify for the transfer of 
the taxable value from the "lostti property. -As set forth in a 
September 13, 1988, memorandum to Mr. Verne Walton, Chief, 
Assessment Standards Division, the 'question turns on the meaning 
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of lfreplacement property" as used in Section 68 and Rule 462.5. 
As indicated, the term is defined in Rule 462.5, subdivision 
(b)(3) as real property acquired to replace property taken.. 
While "real property @I is not defined in Section 68 or in Rule 
462.5, Section 104 defines the term as including both land and 
improvements. Thus, it seems clear that ltreplacement property" 
refers to both land and improvements acquired to replace land and 
improvements taken. 

A related question, however, is whether replacement property must 
be considered as an appraisal unit or whether it can'be divided, 
treating land separately from improvements. Nothing in Section 
68 or in Rule 462.5 expressly says that replacement property can 
be divided. The examples in Rule 462.5, subdivision (c), 
however, demonstrate'an intent to permit division of a 
replacement property unit on the basis of the utility of the 
property. That is, a combination dwelling and commercial 
property can be divided in order to allow property tax relief. 
And the dwelling portion of a property can be considered 

’ separately for purposes of determining comparability and the 
amount of relief. While not free from doubt, it is reasonable to 
conclude that the rule indicates an intent to permit division- of 
a replacement property between land and improvements, and we have 
remained of that view. 

As you know, the views expressed herein are advisory only. Our 
intention is to provide timely, courteous and helpful responses 
to inquiries such as yours. Suggestions that help up to 
accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours, 

 James K. McManigal, Jr. 
Staff Counsel III 

JKM:jd 
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cc: Mr. John W. Hagerty, MIC:63 
Mr. Verne Walton, MIC:64 


