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RAMON J. HIRSIG 
  Executive Director May 29, 2008 

Re: Base Year Value Transfers 
 Assignment No. 07-475 

Dear Dr.  : 

This is in response to your November 1, 2007, letter to Assistant Chief Counsel Robert 
Lambert, in which you requested a legal opinion regarding a taxpayer’s ability to transfer his 
home’s base year value to his rental property with or without the use of an intermediary such as 
yourself.  As explained more fully below, a taxpayer can only transfer the base year value of his 
home to a qualified replacement property if that replacement property is actually acquired or 
newly constructed after the taxpayer’s home is substantially damaged or destroyed by a 
Governor declared disaster, or purchased or newly constructed within two years of when the 
home is sold.  Therefore, the taxpayer may not transfer his home’s base year value to a rental 
property that he owns at the time his home is sold or substantially damaged or destroyed by a 
Governor declared disaster, and was not purchased or newly constructed within two years of the 
sale of his home.  In addition, a county assessor should not recognize an arrangement whereby 
the taxpayer sells or transfers his rental property to you and you sell or transfer the property back 
to the taxpayer as creating the required acquisition or purchase.  

Factual Background 
  
 In your letter you explain that you have a friend (taxpayer) who lost his home in a 2007 
wildfire, which we assume was one of the numerous Governor declared disasters listed on the 
Board’s Website at www.boe.ca.gov/proptaxes/pdf/DisasterList.pdf.1  The taxpayer is a senior 
citizen and, based upon his age, would qualify to transfer his home’s base year value to another 
residence under Revenue and Taxation Code section2 69.5, discussed below.  However, the 

1 Disasters included on this list are considered “disasters” for which base year value transfer relief is available under 
Revenue and Taxation Code sections 69 and 69.3. 
2 Section references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated. 
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taxpayer does not want to rebuild the home that was destroyed and does not want to buy another 
house.  Rather, he would prefer to transfer his home’s base year value to a rental property he 
already owns, and which is suitable for him to occupy.   
 
 A county assessor’s staff has informed you that the taxpayer cannot transfer his home’s 
base year value to the rental property under the circumstances you describe, but suggested that 
you could contact the Board of Equalization for additional guidance.  Your letter suggests that 
you are considering a “paper sale” transaction in which the taxpayer would sell the rental 
property to you at a price equal to his income tax basis and then purchase the property back from 
you for the same amount, if it would help the taxpayer qualify to transfer his base year value.  
However, you are aware of the step-transaction doctrine and are only willing to do the “paper 
sale” if it will help facilitate the transfer of the taxpayer’s base year value and the “paper sale” is 
disclosed to the county assessor in an ethical manner. 
 
 

Law and Analysis 
 
 Section 69 allows any person to transfer the base year value of property that was 
substantially damaged or destroyed by a Governor declared disaster to comparable replacement 
property located in the same county that is acquired or newly constructed within three years after 
the disaster, if other statutory requirements are satisfied.  Section 69.3 allows a person to transfer 
a base year value of property destroyed or damaged by a Governor declared disaster to 
comparable replacement property located in another county, if the county where the replacement 
property is located adopts an ordinance permitting the base year value transfer.  Section 69.5, 
subdivision (a)(1) allows any person who is 55 years of age or older or severely and permanently 
disabled to transfer his or her home’s base year value to a replacement dwelling, located in the 
same county, that is purchased or newly constructed within two years after the taxpayer’s home 
is sold, if other statutory requirements are satisfied.  Section 69.5, subdivision (a)(2) extends this 
relief to a replacement property located in another county, if the county where the replacement 
property is located adopts an ordinance permitting the base year value transfer, and the other 
requirements of section 69.5 are satisfied.  As of January 1, 2007, Alameda, Los Angeles, 
Orange, San Diego, San Mateo, Santa Clara, and Ventura counties had adopted ordinances 
pursuant to section 69.5, subdivision (a)(2). 
 
 Under section 69, subdivision (a) and section 69.3, subdivision (a)(1), a person is not 
allowed to transfer the base year value of property that was substantially damaged or destroyed 
by a Governor declared disaster to replacement property the person owned prior to the damage or 
destruction because the replacement property must be acquired or newly constructed within three 
years after the damage or destruction.  Section 69.5, subdivisions (a)(1) and (b)(5), only allow a 
person to transfer his or her home’s base year value to a replacement dwelling the taxpayer 
owned at the time his or her home was damaged or destroyed, if the replacement dwelling was 
purchased or newly constructed “within two years of the sale” of the taxpayer’s original 
property.  Therefore, the taxpayer referred to in your letter would not be able to transfer the base 
year value of his home to rental property the taxpayer owned before his home was substantially 
damaged or destroyed by a Governor declared disaster under sections 69 or 69.3, and would only 
be able to transfer its base year value under section 69.5 if he sells the damaged or destroyed 
property within two years of when he purchased the rental property. 
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 Although the taxpayer could sell or otherwise transfer his rental property to you and have 
you either sell or transfer the rental property back to the taxpayer for purposes of making it 
appear as if the taxpayer acquired the rental property after his home was sold or substantially 
damaged or destroyed by a Governor declared disaster, or purchased it within two years of when 
the home was sold, county assessors can disregard such a transfer under the step-transaction 
doctrine.  The step-transaction doctrine allows county assessors to disregard the intermediary 
steps in what is in substance a single, unitary or indivisible transaction and thereby apply the tax 
laws to the substance of the transaction and not the form of its steps.  The step-transaction 
doctrine applies to multi-step transactions when: 
 

• The parties have a binding commitment to carryout each step in the 
transaction before the first step is executed; or 

• All of the steps are so interdependent that the parties would not have executed 
any of the steps unless they were reasonably certain that they would complete 
all the steps; or 

• All of the steps appear to be prearranged parts of a single transaction that was 
intended to reach a certain ultimate result from the outset.   

(See Property Tax Annotation 220.0666 (C. March 8, 1990).)3   

The step-transaction doctrine could be applied to the taxpayer’s transfer or sale of his rental 
property to you and your transfer or sale of the rental property back to the taxpayer because 
either you and the taxpayer would have a binding commitment to carry out all of the steps before 
executing the initial transfer, or, the taxpayer would not make the first transfer if he was not 
reasonably certain you would make the second transfer, and both transfers would be parts of a 
single, prearranged transaction intended to reach the end result of circumventing the statutory 
requirements of sections 69, 69.3, and 69.5.  The Legal Department is not aware of any 
exceptions that would prevent the application of the step-transaction doctrine under the 
circumstances you describe.    

3 Property Tax Annotations are summaries of the conclusions reached in selected legal rulings of Board counsel 
published in the Board’s Property Tax Law Guide.  (See Cal. Code Regs., tit. 18, § 5700 for more information 
regarding annotations.) 
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The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the Board’s Legal Department based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

  
      Sincerely, 
 
      /s/ Bradley M. Heller 
 
      Bradley M. Heller  
      Tax Counsel III (Specialist) 
BMH:pb 
J:/Prop/Prec/Transbyv/08/07-475.bh.doc 
 
cc: Honorable Kenneth Stieger, President 

California Assessors’ Association 
3701 Power Inn Road, Suite 3000 
Sacramento, 95826-4329 

 
Mr. David Gau MIC:63 

 Mr. Dean Kinnee MIC:64 
 Mr. Todd Gilman MIC:70  
  
 


	May 29, 2008



