
200.0099 Replacement Dwelling's New Base Year Value. As used in Revenue and Taxation 
Code section 69,5(g)(6), ". . . and after the purchase or the completion of new 
construction" means that the full cash value of the replacement dwelling is the full cash 
value determined immediately after the purchase of the replacement dwelling. C 3/15/94. 
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March 15, 1994 

Re: Section 69.5 base year value transfer - Assessor•s Parcel 
#001-023-037, Assessment Appeal #92-052 

Dear Mr. - ----'

This is in response to your letter of February 4, 1994 to 
Mr. Verne Walton, Chief, Assessment Standards Division regarding 
your appeal of the denial by the San Luis Obispo County 
Assessor's, Office of your client's claim under Rev. & Tax. Code 
Section 69.5, to transfer the base year value of her original 
residence to a replacement residence. You have provided the 
following facts for purposes of our analysis: 

1. Your client purchased a replacement dwelling for 
$250,000.00 in November 1989 and subsequently sold her 
original residence in May 1990, for $242,000.00. 

2. The value of the original residence declined, due to 
falling real estate prices, during the six-month 
period between the purchase of the replacement 
dwelling and the sale of the original residence. 

3. The value of the replacement dwelling declined, due to 
falling real estate prices, during the same six-month 
period. 

4. An appeal was heard on May 7, 1993, which was 
continued to give you time to present your views in 
writing to the Board of Equalization. 

Your letter raises the following issues which staff will 
address: 

I. Whether the replacement dwelling can be valued for 
purposes of Sectiori 69.5 on a date other than the 
sale date, such as 6 months later when the original 
property is sold. 
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II. Whether the purchase price paid by your client is 
rebuttably, rather than conclusively, presumed to be 
the property's value, which would allow you to 
present evidence at the hearing for the purpose of 
showing that the full cash value of the replacement 
dwelling was less than the actual price paid. 

III. Whether a letter from the State Board of 
Equalization staff can be entered into evidence at 
an assessment appeal hearing. 

I. Whether replacement property can be valued for purposes of 
Section 69.5 on a date other than the sale date. 

You contend that although your client purchased the 
replacement dwelling first and six months later sold the original 
residence, she should be able to value the replacement dwelling 
at the time that the original property sold. You base your 
argument on Subdivision (g), paragraph (6) of Section 69.5 which 
provides: 

"Full cash value of the replacement dwelling" means 
its full cash value, determined in accordance with 
Section 110.1, as of the date on which it was 
purchased or new construction was completed, and after 
the purchase or the completion of new construction." 
(Emphasis added) 

You interpret, "and after the purchase or completion of new 
construction" to mean that the replacement dwelling's value could 
be determined "subsequent to its purchase and reasonably at the 
time that the original property was sold." However, the phrase, 
"and after the purchase or completion of new construction," means 
that the full cash value of the replacement dwelling is the full 
cash value determined immediately after the purchase of the 
replacement dwelling. The phrase was intended to clarify that 
the assessor was to use the replacement dwelling's new base year 
value based on its full market value as of its date of purchase, 
not the dwelling's (prior) existing base year value, in making 
the value comparison called for. Subdivision (g), paragraph (6), 
is clear and specific about the date on which the replacement 
dwelling is to be valued, "as of the date on which it was 
purchased." Please see our (enclosed) February 11, 1988 Letter 
To Assessors, No. 88/10, Questions And Answers - Propositions 58 
And 60. Conversely, we are not aware of any authority 
interpreting "and after the purchase or completion of 
construction" in Subdivision (g) Paragraph (6) in the manner you 
suggest. Nor would we expect to see such an interpretation, 
given the specific language therein that the replacement dwelling 
is to be valued "as of the date on which it was purchased." 
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While Section 69.5 provides for appreciation in value where 
the replacement dwelling is acquired after the sale of the 
original property, it does not provide for a decline in value, 
such as has occurred in your client's situation. Therefore, the 
replacement dwelling must satisfy the "equal or lesser value" 
test of Subdivision (g) (5) (A) of Section 69.5 ip order for your 
client to qualify for this property tax relief. As you are 
aware, this provision states that the amount of the full cash 
value of a replacement value cannot exceed 100 perqent of the 
full cash value of the original property if the replacement 
dwelling is purchased prior to the date of the sale of the 
original property. 

II. Presumptions Regarding Price of Property 

You contend that the purchase price paid by your client is 
rebuttably, rather than conclusively, presumed to be the 
property's value, and therefore, evidence can be admitted for the 
purpose of showing that the full cash value of the replacement 
dwellin~ was less than the actual price paid. Property Tax 
Rule 2 (enclosed) provides that when property is valued as the 
result of a change in ownership for consideration, it shall be 
rebuttably presumed that the consideration valued in money, 
whether paid in money or otherwise, is the full cash value of the 
property. Rule 2 further states, in pertinent part: 

"The presumption shall shift the burden of proving value 
by a preponderance of the evidence to the party seeking 
to overcome the presumption. The presumption may be 
rebutted by evidence that the full cash value of the 
property is significantly more or less than the total 
cash equivalent of the consideration paid for the 
property. A significant deviation means a deviation of 
more than 5% of the total consideration." 

As indicated, the rule contemplates that the presumption 
shall shift the burden of proving value to whichever party is 
seeking to overcome it. Therefore, if your client contends that 
the amount she paid for the replacement dwelling was·not its full 
cash value, you may present evidence on her behalf to rebut the 
presumption; however, it must be evidence of the value of the 
property as of the date the replacement dwelling was purchased in 
November 1989. 

1 February 11, 1988 Letter to Assessors No. 88/10, Questions 
And Answers - Propositions 58 And 60. p. 3. 

2 18 California Code of Regulations 
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III. Admissibility of Correspondence at Assessment Appeal Hearing. 

Per your letter, you objected to the admissibility of a 
letter by Mr. Walton into evidence at the assessment appeal 
hearing. Mr. Walton had responded to a letter from San Luis 
Obispo county Assessor Dick Frank regarding the denial of your 
client's claim for replacement dwelling base year value transfer. 
Rev. & Tax. Code Section 1609 (enclosed), which pertains to 
assessment appeals hearings, provides that hearings need not be 
conducted according to technical rules of evidence, and that 
hearsay evidence is admissible if relevant and "if it is the sort 
of evidence on which responsible persons are accustomed to rely 
in the conduct of serious affairs, regardless of the existence of 
any common law or statutory rule which might make improper the 
admission of such evidence over objection in civil actions." In 
view of the specific language of the section, it is our opinion 
that a State Board of Equalization staff letter discussing the 
applicability of a code section to a taxpayer's property, is 
relevant, and therefore, admissible at an assessment appeal 
hearing. The appeals board may give the letter whatever weight 
it deems appropriate. 

The views expressed in this letter are advisory only and are 
not binding upon the assessor of any county or upon an assessment 
appeals board. 

our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours, 

/Y)Q/~i (I')/) tl <f_CJ /c1i1(0 
Mary Ann Alonzo 
staff counsel 

MAA: jd 
precednt/transbyv/94005.maa 

Enclosure 

cc: Mr. A. Edwin Oplin, Office of the San Luis Obispo County Counsel 
Honorable Dick Frank, San Luis Obispo County Assessor 
Mr. John Hagerty, MIC:62 
Mr. Verne Walton, MIC:64 
Mr. Arnold Fong, MIC:64 
Ms. Jennifer Willis, MIC:70 


