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In Re: Transfer of Base Year Value to Reolacement Dwelling . 

Dear Mr. 

This is in. response to your letter received on March 30, 
1993, in which you requested our opinion regarding the 
req-..iirements for transferring the base year value from an 
original residence currently receiving a homeowners' exemption to 
a newly constructed replacement dwelling under Cal. Const. Art. 
XIIIA, Section 2, and Revenue and Taxation Code Section 69.5 
(Proposition ?O). 

Based on your letter and a telephon~ conversation with your 
co-worker Mr. ~ C .. , you have a specific question 
concerning the requirements of Section 69.5 and request copies of 
pertinent letters and memos delineating our interpretation of 
those requirement"9. Accordingly, we have enclosed the following 
letters concerning this provision, as well as a copy of Section 
69.5 for your edification: 

Letter to Assessors No. 87/71 September 11, 1987 
No. 88/10 February 11., 1988 
No. 82/50 March 23, 1982 

Richard Ochsner Letter February 7, 1992 

As we understand your question, you are primarily concerned 
with whether or not the base year value of a qualified taxpayer's 
original property can be transferred to a newly constructed . 
"Granny dwelling" on her daughter's property/land if she acquires 
a part interest in the daughter's land. In discussing the matter 
briefly with Mr. C. , I pointed out that in order to qualify 
for relief under section 69.5, a claimant who is otherwise 
eligible (by meeting the requirements of section 69.5) must 
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"purch~se".a replacement dwelling, rather than acquire it by gift 
or devise, and the replacement dwelling must be purchased or 
newly constructed within the specific time oarameters contained 
in the statute. 

I also explained the position we have taken with regard to 
the type of property included in the term "replacement dwelling." 
As defined in subdivision ( g) ( 3) of Section 6 9. 5, "replacement · 
dwelling" is a "building, structure, or other shelter 
constituting a place of abode, whether real property or personal 
property, which is owned and occupied by a claimant as his or her 
principal place of residence, and any land owned by the claimant 
on which the building, structure, or other shelter is'-situated." 
This language clearly indicates that a "replacement dwelling" 
includes both the dwelling and the land on which it is located. 

Further, subdivision (g) (3) of Section 69.5 was amended in 
1988 to provide that "land owned by the claimant" includes land 
for which the claimant holds a leasehold interest described in 
subdivision (c) of Section 61: 

61. "Change in Ownership" includes ... 

(c) (1) The-creation of a leasehold interest in taxable 
real property for a term of 35 years or more 

· (including renewal options), ••. 

Only th9:.~ portion of a property subject to such lease 
or transfer shall be considered to have undergone a · 
change of ownership. 
For the~urpose of this subdivision, for 1979-80 and 
each year thereafter, it shall be conclusively presumed 
that all homes eligible for the homeowner's 
exemption .•• which are on leased land have a renewal 
option of at least 35 years on the lease of such land, 
whether or not in fact such renewal option exists in 
any contract or agreement. 

Accordingly, when the replacement dwelling is an improvement 
eligible for.the homeowner's exemption located on leased land 
that is not owned by the claimant, the portion of the land on 
which the dwelling is situated is considered to be the "owned" 
land for purposes of Section 69.5. Thus, a claimant otherwise 
meeting all the requirements of Section 69.5 who constructs and 
owns a "Granny dwelling" eligible for the homeowner's exemption 
on leased land may transfer the base year value from her original 
dwelling and land on which her dwelling is situated to her 
replacement dwelling and leased (owned) land on which the 
replacement ("Granny") dwelling is situated. Please note 
however, that the total market value of her original property 
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will be compared to the total market value of the "Granny 
dwelling" and the portion of the land on which that dwelling is 
situated, regardless of the fact that she does not own the 
underlying land. 

In the situation you pose, the claimant is proposing to 
construct and own a "Granny dwelling" and to purchase a 
fractional interest in her daughter's land. In this case, the 
express requirements of Section 69.S may not be met since the 
claimant would only be purchasing a fractional interest in land 
already owned by others, not purchasing a fractional interest in 
land being acquired by claimant and others. Section 69.5 deals 
with the original property and the replacement dwelling as single 
integrated units. The definitions of these terms, found in 
subdivisions (g) (3) above, and (g) (4), refer to "a building, 
structure, or other shelter constituting a place of abode, 
whether real or personal property, which is owned and ·occupied by 
a claimant as his or her place of residence, and any land owned 
by the claimant on which the building, structure, or other 
shelter is situated.'' These definitions support the conclusion 
that-the :terms "original property" and "replacement dwelling" are 
intended to refer to the entire property as single integrated 
units and not to fractional interests in such property. 

Thus, it.has been our interpretation of Section 69.S from 
the inception that the purchase of entire replacement dwellings 
and lands are contemplated and required. Where, for example, a 
50 percent intere~t in a replacement dwelling was acquired by 
inheritance, and the remaining 50 percent interest was. purchased 
from other heirs,':..we have concluded that the replacement property 
could not be consiaered to be "purchased" for purposes of Section 
69.5. Logically, this analytical approach suggests that, since 
we treat the original property and replacement dwelling on a 
single-unit basis, anything less than a 100 percent purchase of 
the replacement dwelling and land will not qualify for the 
benefit. 

Since the appropriate county assessor has the sole authority 
.to implement.Section 69.5, we strongly advise that you consult 
with that office as to the specific manner in which Section 69.5 
will be applied to the facts of your particular situation. The 
views expressed in this letter are advisory only and are not 
binding upon the assessor who will ultimately determine whether 
or not your client qualifies under Section 69.5. contrary to the 
above, were the assessor to conclude that the claimant's purchase 
of the fractional interest in her daughter's land could be 
considered a purchase of replacement land, the express 
requirements of Section 69.5 might still not be met, since the 
total market value of the original property would now be compared 
to the total market value of the "Granny dwelling" plus the total· 
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market value of that portion of the land on which the "Granny 
dwelling" is situated, and hence, the "full cash value of the 
original property" might be less than the full cash value of the 
"Granny dwelling" plus the value of that land. (See Richard 
Ochsner's Letter enclosed.) 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this objective are appreciated. 

Sincerely, 

Kristine Cazadd 
Tax Counsel 

Enclosures 
. 

cc: Honorable Matthew K. Fong 
Fourth District, Los Angeles 

Honorable Kenneth Hahn 
Los Angeles iounty Assessor 

__________ 
Mr. Steve Spears 
Mr. John Hagerty 
Mr. Verne Wal ton ·· · .,_ 
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